Sport Forum Hungary: Rasovszky a hévízi gyógyvízből a tokiói olimpiai ezüstéremig

L. U. M.L. U. M.
Vágólapra másolva!
2023.10.19. 12:36
null
Rasovszky Kristóf (balra), Perényi Szilvia és Szokolai László a pódiumon (Fotó: Török Attila)
Az olimpiai ezüstérmes és világbajnok nyílt vízi úszó, Rasovszky Kristóf a hévízi gyógyvízben készült a tokiói ötkarikás játékokra. Erről mesteredzőjével, Szokolai Lászlóval egy kerekasztal-beszélgetés során tettek említést a Puskás Aréna konferenciatermében, az immár második alkalommal megrendezett Sport Forum Hungaryn.

Második ízben kerül sor a Sport Forum Hungary elnevezésű sportkonferenciára, amelyet az előző esztendőhöz hasonlóan idén is a Puskás Arénában rendeznek. Illusztris módon a Győztesek termében találkozhattak a jelenlévő érdeklődők az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és Európa-bajnok nyílt vízi úszóval, Rasovszky Kristóffal, aki mesteredzőjével, Szokolai Lászlóval emelte az esemény színvonalát.

A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott olimpián a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban ezüstérmet szerző sportoló elmondta, hogy a hévízi gyógyhatású, meleg vizű tóban készült a tokiói játékokon való megméretésre, az ottani éghajlatra való tekintettel.

„Egyáltalán nem volt problémám Tokióban a harmincfokos vízzel, hiszen a különleges hévízi felkészülés során tökéletesen le tudtuk modellezni a kinti mikroklímát. Heti egy alkalommal edzettünk a kinti meleg vizű tóban. Olyanra is volt példa, hogy harmincnégy fokos vízben úsztam a hévízi gyógyvízben, mindezt alig néhány héttel az olimpia előtt, ami azért már annyira nem esett jól” – erről beszélt „a hévízi cápa” a budapesti sportkonferencián.

Csisztu Zsuzsa (jobbra) kérdezte Rasovszky Kristófot és a kerekasztal-beszélgetés többi szereplőjét (Fotó: Róth Tamás)
Csisztu Zsuzsa (jobbra) kérdezte Rasovszky Kristófot és a kerekasztal-beszélgetés többi szereplőjét (Fotó: Róth Tamás)

Szokolai László mesteredző hozzátette, tudták, hogy Tokióban nagyon meleg víz lesz, de mindemellett Kristófnak meg kellett küzdenie a hullámokkal és az ellenfelekkel is.

„A hévízi tó bizonyult a legalkalmasabbnak a tokiói körülmények lemodellezésére. Minden szombaton reggel fél nyolckor, egy 360 méteres pályán tudtunk edzeni, amelyet három bója segítségével jelöltünk ki. Mivel másképp terheli a szervezetet az extrém melegben való igénybevétel, ezért óriási a folyadékveszteség, felforr a feje a versenyzőnek, emiatt a pulzusszám nagyon hamar magassá tud válni, ezt modelleztük, hogyan fogja ezt bírni a szervezete a véghajrában”.

A kerekasztal-beszélgetésen dr. Perényi Szilvia, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem sportmenedzsment tanszékének docense és a nagy sikerű budapesti atlétikai-világbajnokság önkéntes programjának vezetője, dr. Gál Tamás a Semmelweis Egyetem traumatológiai tanszékének tanársegédje és Kaknics-Újhelyi István, az IHA-CEE SPORT'C & ReHuB Kft. ügyvezető igazgatója vett részt, amelyet Csisztu Zsuzsa, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség alelnöke, a korábbi olimpikon tornász moderált.

Teqballasztal a Puskás Arénában a Sport Forum Hungaryn (Fotó: Török Attila)
Teqballasztal a Puskás Arénában a Sport Forum Hungaryn (Fotó: Török Attila)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik