Úszás: „Senki sem fog védettséget élvezni az olimpiai nevezésig” – Sós Csaba

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.09.20. 13:12
null
Sós Csaba elmondta, akinek év végén nem lesz olimpiai A-szintje, nem kap támogatást (Fotó: Koncz Márton)
Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Úszószövetség, amelyen az október 20. és 22. között rendezendő budapesti világkupa-viadal, valamint az olimpiai felkészülés kapta a fő hangsúlyt.

 

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke kapott szót először a szerda délben megtartott sajtótájékoztatón, természetesen leginkább az október 20. és 22. között Budapesten megrendezendő világkupa-viadalról beszélt leginkább:

„Tartozunk annyival az úszást szeretőknek, hogy a legjobbakat hozzuk el Magyarországra, úszóinknak pedig azzal, hogy lehetővé tesszük a számukra, hogy a legjobbakkal versenyezhessenek. Négy évvel ezelőtt hagyományt teremtettünk, hiszen a budapesti világkupa-viadalon betétfutamot rendeztünk, akkor más sportágak klasszisai úsztak a Duna Arénában. Később zenészek és színészek küzdöttek meg egymással, aztán pedig a koronavírus-járvány idején szolgálatot biztosítók versenyezhettek. Idén a hazai szövetségeket hívjuk el, így a Magyar Olimpiai Bizottságot, az atlétikai, torna-, vívó-, kajak-kenu, kézilabda-, cselgáncs-, kosárlabda- és kerékpáros-szövetséget. A mostani egy újszerű verseny lesz, hiszen zöld szemlélettel rendezzük meg a vk-viadalt, elektromos flottát állítunk fel, amely a delegációk nagyobb részét szállítja majd október 20. és 22. között.”

Sós Csaba szövetségi kapitány abbeli örömének adott hangot, hogy már október végén lesz a budapesti világkupaverseny, merthogy a fukuokai világbajnokság magyar eredményei gondolkodásra késztették a szakembert.

„Ráfordultunk az olimpiai felkészülés utolsó évére – mondta Sós Csaba. – Ugyan a világbajnokságon nem indult Milák Kristóf és Szabó Szebasztián is hiába volt csúcsformában, szétcsúszott a keze az ötven gyors rajtjánál, a végeredmény mégiscsak az, hogy egyetlen érmet szereztünk Fukuokában, igaz, az arany volt. Ettől azért többet érünk, de az beszédes, hogy a tizenhárom női úszónkból csupán egy úszott egyéni rekordot a vébén. Vagyis az edzőtáborok nem hoznak túl sokat a konyhára, így a hangsúly a versenyekre kerül, ezért is örülök annak, hogy már októberben vk-viadalt rendezünk. Aztán jön a rövid pályás magyar bajnokság majd a rövid pályás kontinensviadal, utóbbi előtt legjobbjaink elindulnak az amerikai nyílt bajnokságon is, és változtattunk a tavaszi menetrenden is: áprilisról júniusra tettük az ob-t, és senki sem fog védettséget élvezni az olimpiai nevezésig. Emellett decemberben keretszűkítést tervezünk, akinek nem lesz az év végén olimpiai A-szintje, az onnantól nem kap támogatást.”

Az októberi budapesti vk-viadalon elindulhatnak orosz és fehérorosz úszók is – a vk-sorozat első olyan állomása lesz a magyar, amelyen erre lehetőséget kapnak a korábban kizárt sportolók.

„Komoly kritériumoknak kell megfelelniük azoknak az úszóknak, akik Budapesten vissza akarnak térni – mondta el Szántó Dávid, a hazai szövetség nemzetközi versenyrendezési és kommunikáció igazgatója, a hazai vk-viadal szervezőbizottságának vezetője. – Versenyszámonként csak egy orosz és fehérorosz úszó indulhat, és olyan sportoló nem nevezhet, aki korábban bármilyen megnyilvánulást tett a háború kapcsán. Emellett szigorú doppingszabályok vonatkoznak rájuk. Egyelőre nem tudjuk, hányan indulnak, ami biztos: egyéni versenyzőként indulnak, nem zászló alatt versenyeznek.”

Szántó Dávid elmondta azt is, hogy ötszáz körüli lesz az indulók száma, ez több mint 40 országot jelent. A nemzetközi szövetség, a World Aquatics kiemeltként kezel egy csapatot a világkupa-sorozat során (melynek első állomását Berlinben, a másodikat Athénban, míg a harmadikat Budapesten rendezik), melynek többek között a régóta nem versenyző brit Adam Peaty is tagja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik