Úszás: Kötelességem megmutatni, a világ legjobbja vagyok 200 pillangón – Milák

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.04.22. 19:44
null
Milák Kristóf 100 méteres pillangóúszásban is megúszta az olimpiai A-szintet (Fotó: Árvai Károly)
Újabb olimpiai A-szintek: az ob záró napján az eddig Kaposváron született nyolc mellé újabb öt párizsi szintet jegyezhettünk fel.

 

Rögvest három olimpiai A-szinttel indult a kaposvári országos bajnokság záró napja: 200 háton Kovács Benedek, Telegdy Ádám és Szabó-Feltóthy Eszter egyaránt megúszta a(z egyelőre) párizsi repülőjegyet éri időt.

Mindkettejük története másért érdekes.

Kovács Benedek ugyan tavaly, a római Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett kétszáz háton, ám két hete Kós Hubert olimpiai A-szintet úszott ezen a távon (1:55.95), és ezzel kicsit veszélybe sodorta Kovácsot, no meg az olimpiai ötödik Telegdy Ádámot – a világbajnoki indulást illetően mindenképpen, így a kaposvári ob utolsó napja volt hivatott arról dönteni, vajon kik indulhatnak a júliusi fukuokai vb-n ebben a számban.

A nap első döntőjében Kovács Benedek győzött, ráadásul 1:56.11-es ideje belül van az olimpiai A-szintként megjelölt időn is (vagyis Kovács a száz után kétszáz háton is párizsi induló jelenleg) – Telegdy Ádám szombaton csak az ob-ezüstnek örülhetett még ha ő is teljesítette az olimpiai A-szintet...

„Az az igazság, hogy tavaly óta valahogy nem tudom ugyanolyan tűzzel úszni a kétszáz hátat, mint korábban, és ez most visszaköszönt az eredményekben is – nyilatkozta Telegdy Ádám. – Nem vagyok annyira elkeseredve, mint amennyire talán mások gondolják, inkább azt mondom: ez a sport, vannak nálam jobbak, nekik kell akkor úszniuk. Én innentől a kétszázas gyorsváltóba próbálok bekerülni, erre koncentrálok ezentúl – aztán meglátjuk, hogy jövőre mi lesz, az olimpia még nincs lefutva. A vegyesúszással az a gond, hogy a mellúszásom nagyon lukas, sokkal, de sokkal több időt kellene arra fektetnem, ha inkább arra koncentrálnék. Az biztos, hogy itthon és nemzetközileg is nagyon megerősödött a hátúszó-mezőny, azaz az idő eldönti, ott van-e még a helyen a legjobbak között.”

Milák Kristóf: Kétszáz pillangón kell megmutatnom, hogy a világ legjobbja vagyok – ez számomra kötelesség

Milák Kristóf a kaposvári ob utolsó napján a 200 pillangó után százon is megúszta az olimpiai A-szintet, a döntő után pedig hosszabban nyilatkozott – a pillangóról és a gyorsról is, amelyre jóval nagyobb hangsúlyt fektetett az elmúlt hónapokban.

„Egy másodperccel úsztam rosszabbat száz pillangón, mint az egyéni csúcsom; így, az országos bajnokság negyedik napján jó ez az idő. Kellett egy kicsit kapkodnom magam, mert a szemeimben ott volt a félelem, hiszen ott úszott mellettem Márton Ricsi, aki most már mindig komoly veszélyt jelent, mert akár kétszázon, akár százon megverhet. Vagy legalábbis ezt olvastam valahol, hogy ez a helyzet köztünk – mondta Milák. – Komolyra fordítva a szót, ezen a bajnokságon egyáltalán nem számoltam az érmeimet, kizárólag az érzéseimre figyeltem, és persze az időkre, de az érzés az elsődleges. Mivel ez az év relatíve kiszámítható, merthogy egy vébé van nyáron, ezért (Virth) Balázzsal kicsit jobban hazardírozhatunk edzéseken, mert engem most elsősorban a gyorsúszás izgat, azon belül is különösen a kétszáz. A száz gyors és a két pillangó – az úgy jön magától, odaállok, leúszom, nyomás nélkül, kellemes érzésekkel, de a kétszáz gyors kapcsán mindig elkap valamiféle különleges izgalom, mert azt nagyon szeretném igazán jól leúszni egyszer, és ott nagyon figyelni kell, mert egyetlen hiba, egyetlen rossz forduló, és vége a versenynek. Ami nem azt jelenti, hogy a pillangóra nem koncentrálnék, továbbra is az a fő szám, továbbra is ott akarom, ott kell megmutatnom, hogy a világ legjobbja vagyok, ez számomra kötelesség.”

Ennél Kovács Benedek természetesen jóval elégedettebb volt: „Meg akartam nyerni mindhárom hátúszó-számot, ebből az ötven volt a legkeményebb, mert nem vagyok annyira gyors azon a távon a száz-kétszáz miatt, de végül sikerült minden. Örülök, ez egy elég jó idő, világranglistán is elöl vagyok vele, nekem a második legjobbam – igaz, jó lett volna 1:56-on belül jönni, mint (Kós) Hubi, de emiatt nem vagyok elkeseredve. Ráadásul azt érzem, hogy így áprilisban úgy nyolcvan százalékosan úszom, bár nem szokott rosszul menni az országos bajnokságokon, viszont egyértelmű, én nyáron tudok igazán jól menni, azaz bizakodva várom a világbajnokságot.”

Szabó-Feltóthy Eszter mindent egy lapra tett fel: korábban többször lemaradt a világversenyekről, rendre a harmadik legjobb magyar volt 200 háton, ezek után szombaton nagyon nekiment a 200 hátnak – a célban pedig alig akarta elhinni, hogy nemcsak a világbajnoki szintet teljesítette a 2:09-en belüli idővel (az egyéni rekordjával), és ugrott a magyar ranglista élére, hanem az olimpiai A-szintet is.

„Elég régóta kergetem a 2:09-en belül időt, nagyon boldog vagyok, hogy végre sikerült, és hogy végre a bajnoki cím is összejött. Nagyon sokat dolgoztunk ezért az edzőmmel, és most eljutottunk oda, hogy élveztem a verseny minden pillanatát. Nagyon tudatos úszás volt, mindent megvalósítottam abból, amit elterveztünk” – értékelt Szabó-Feltóthy Eszter.

A három olimpiai A-szint mellé nem sokkal később jött a negyedik is, mégpedig Betlehem Dávid jóvoltából 800 gyorson – Betlehem négyszázon harmadik, ezerötszázon második lett Kaposváron, a közbülső számban azonban nem akarta odaadni senki másnak az aranyat.

„Rendbe tettem magam fejben az ezerötszáz után, azt hiszem, ez látszott is – a leghosszabb távon is teljesítette az olimpiai A-szintet Betlehem, de akkor nagyon elégedetlen volt az időeredményével. – Nem kéne annyira túlgondolnom az ezerötöt, így azt sem, hogy a német Florian Wellbrock 14:34-et úszik. A nyolcszázra úgy álltam oda, hogy utolsó nap, most már csak versenyezzünk, én végre nyerni szeretnék, elengedtem minden mást, rögtön jobban ment. Négyszáznál jobban rá tudtam gyorsítani a tempóváltásnál, mint Rasó (Rasovszky Kristóf), így a végén nyertem – bár kőkeményen meg kellett nyomni az utolsó hosszt, hogy meglegyen az A-szint. Szép befürdés lett volna, ha nem jön össze, de szerencsére bírtam jól, lazán is ment, ezt a hozzáállást kell átmentenem a világbajnokságra is.”

A nap ötödik olimpiai A-szintjét férfi száz pillangón jegyezhettük fel, Milák Kristóf ezen a távon is biztosította a helyét a párizsi csapatban.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, KAPOSVÁR
Férfiak. 800 m gyors. Országos bajnok: Betlehem Dávid (Balaton ÚK Veszprém, edző: Szokolai László) 7:49.59,
2. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 7:53.67, 3. Gálicz László (FTC) 8:01.42. 200 m hát. Ob: Kovács Benedek (BVSC-Zugló, e: BVSC edzői kollektíva) 1:56.11, Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:57.35, 3. Kováts Alex (Kaposvári SI) 1:58.24. 50 m mell. Ob: Gál Olivér (HÓD Úszó SE, e: Máté Hunir) 28.32, 2. Horváth Álmos Levente (Szekszárdi Sportközpont) 28.99, 3. Egri-Martin Marcos (BVSC-Zugló) 29.02. 100 m pillangó. Ob: Milák Kristóf (BHSE, e: Virth Balázs, Kovácshegyi Ferenc) 50.80, 2. Márton Richárd (BHSE) 51.70, 3. Németh Nándor (BVSC-Zugló) 52.86. 4x200 m gyorsváltó. Ob: BVSC-Zugló (Mészáros Dániel, Holló Balázs, Bóna Benedek, Németh Nándor) 7:21.85, 2. Balaton ÚK Veszprém (Rasovszky, Pintér, Hajagos, Betlehem) 7:27.00, 3. Kaposvári SI (Harsányi, Kakuk, Kováts, Kardos) 7:28.85
Nők. 800 m gyors. Ob: Késely Ajna (BVSC-Zugló, e: Kovács Ottó) 8:29.71, 2. Fábián Bettina (FTC) 8:37.33, 3. Flück Nóra (Jövő SC) 8:39.01. 200 m hát. Ob: Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC, e: Egressy János) 2:08.85, 2. Burián Katalin (FTC) 2:10.92, 3. Molnár Dóra (Budafóka XXII. SE) 2:11.31. 50 m mell. Ob: Sebestyén Dalma (Győri Úszó Sportegyesület, e: GYÚSE edzői kollektíva) 31.26, 2. Sztankovics Anna (NYSC) 31.44, 3. Kalmár Aliz (Szombathelyi SK SI) 31.55. 100 m pillangó. Ob: Ugrai Panna (HÓD Úszó SE, e: Máté Hunor) 59.00, 2. Sebestyén Dalma 59.29, 3. Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó Sportegyesület) 1:00.47. 4x200 m gyorsváltó. Ob: UTE (Kapás Boglárka, Veres Laura, Nyirádi Réka, Ábrahám Lilla Minna) 8:09.55, 2. FTC (Mihályvári-Farkas, Burián, Orbán, Fábián Bettina) 8:16.66, 3. BVSC-Zugló (Békési, Elekes, Nahalka, Késely) 8:17.46

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik