Úszás: „Elegem van” – Pásztory nyílt levélben kritizálja Hosszút

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.30. 15:23
null
Pásztory Dóra nyílt levélben kritizálja Hosszú Katinkát (Fotó: AFP)
Pásztory Dóra, kétszeres paralimpiai bajnok úszó a wmn.hu-n megjelent nyílt levélében kemény kritikát fogalmazott meg Hosszú Katinkával, háromszoros olimpiai bajnok úszóval szemben. Mint ismert, Hosszú nemrég szintén nyílt levélben támadta a Nemzetközi Úszószövetséget (FINA), miután a szervezet nagy változtatásokat jelentett be a világkupa rendszerében.

 

A jelenleg újságíróként és kommentátorként dolgozó Pásztory Dóra levele elején leszögezi: „Hosszú Katinka szupersztár, a legsikeresebb aktív sportoló Magyarországon.” Ezt követően Hosszú kommunikációját kritizálja, mely véleménye szerint egyirányú.

„Ha ő mond valamit, akkor arra mindenki felkapja a fejét, még akkor is, ha mély szakmai kérdésben foglal állást. Vitatkozni viszonylag kevesen tudnak vele, hisz nagyon jól kell ismerni ahhoz az úszósportot és annak sajátosságait, azon belül is a világkupa-sorozatot, hogy legutóbbi érzelemdús véleménynyilvánítását kontextusba tudja helyezni egy átlagember. Vitatkozni amúgy is nagyon kevesen tudnak vele, mert ő nem vitatkozik. Sajtótájékoztatót tart, nyílt levelet ír, Instagramon posztol. Egyirányúan kommunikál még akkor is, ha pont a kétirányú kommunikációt hiányolja. Mint például most, amikor a Nemzetközi Úszószövetségen kéri számon a világkupa-sorozattal kapcsolatban hozott változásokat. Jogosak-e a felvetései vagy sem? Vajon hányan tudják ezt megítélni a követői közül? Így információ és tudás híján sokak számára nincs más lehetőség, mint ezt a történetet is beletuszkolni a »magányos hős sportoló vs. gonosz, rosszindulatú (nemzetközi) szervezet« ádáz csatájának skatulyájába, aminek bizony remek közege a mostani magyar közbeszéd.”

A kétszeres paralimpiai bajnok a folytatásban rövid összefoglalót ad a világkupán bevezetett változásokról, pénzdíjakról, majd újra leszögezi: tiszteli és becsüli Hosszú eredményeit, és azt az elképesztő munkát, amit ezek eléréséhez beletett, de többek között elege van a nyílt levelekből.

Innentől a nyílt levél utolsó bekezdéseit változtatás nélkül közöljük:

„De elegem van a nyílt levelekből, abból, hogy soha nem láthatok vele élő interjút, lassan már tévés interjút sem, csak nyomtatott sajtóban megjelent cikket, ahol le lehet ellenőrizni a kérdéseket, és többszörösen át lehet írni a válaszokat. Elegem van a pletykákból, amelyek valóságtartalmáról egyszerűen nem lehet fogalmunk, mert nincs, aki feltehetné a kényes kérdéseket szemtől szembe.

Elegem van, hogy összefogásra szólít fel, amikor neki szüksége van rá, de hallgat, amikor más érdekében kellene felszólalnia.

Elegem van abból az elvakult imádatból, ami őt övezi, és amiért nem lehet beszélni az esetleges hibáiról, nem lehet kritizálni még akkor sem, ha azt nem bántó szándékkal teszi az ember, hanem azért, mert valami birizgálja az igazságérzetét.

Nyíltságot szeretnék már, nem levelet. Amúgy meg: hajrá, Katinka!”

PÁSZTORY DÓRA NYÍLT LEVELÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK EL!

A levéllel kapcsolatban megkerestük Hosszú Katinka stábját, ám mivel az úszó jelenleg úton van Franciaországba, későbbre ígértek választ.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik