Érvek, ellenérvek – Hosszú Katinka kifakadt

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.06.01. 16:35
null
A FINA-igazgató, Cornel Marculescu, illetve Shane Tusup és Hosszú Katinka nincsenek egy állásponton… (Fotó: Szabó Miklós)
Nyilvánosságra hozta a nemzetközi szövetség az idei rövid pályás vk-sorozatban életbe lépő változásokat – emiatt fakadt ki Hosszú Katinka.




Nagyot fordult a világ Hosszú Katinkával – a 2012-es, majd a 2016-os olimpiát követően is.

És mégis, mekkora a különbség!

Akkor a minden szempontból padlóra kerülő Hosszú Katinkát a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) világkupa-sorozata rángatta ki a gödörből, meg Shane Tusup, akkor még „csak” barát és edző, aki kitalálta, hogy Katinka induljon el minden versenyen, talán az majd visszahozza a harci kedvét.

Visszahozta.

VIZSGÁLJÁK FELÜL!

A helyzetre közleményben reagált a Magyar Úszószövetség is, amely „értetlenül áll a FINA minapi döntése előtt a világkupa-sorozat részvételi feltételének megváltoztatásáról. Ezek a változtatások korlátozzák a versenyt, szűkítik az élsportolók versenylehetőségeit, és a világ legjobb úszónője számára is hátrányt jelentenek. Ebben a helyzetben a Magyar Úszószövetség a FINA-nál kezdeményezi ezen új szabályok felülvizsgálatát, amihez kéri a FINA alelnökének, Gyárfás Tamásnak megértő támogatását is.”

Hasonló álláspontra helyezkedett a szövetségi kapitányi teendőket ellátó szakmai alelnök, Sós Csaba is:

„Abszolút megértjük Katinka szándékát. Van egy világsztárunk, aki sorozatban vesz részt erős versenyeken, és szüksége is van az ilyen kemény megméretésekre – kell is, másképp ellehetetlenülne a felkészülése. Nyilván fontos tényező a megnyerhető pénz is, de én azt gondolom egy Katinka kaliberű sztárnál, hogy jobban zavarja, hogy ez a szabály a felkészülését akadályozza. Hosszú Katinka ezzel a módszerrel és mentalitással lett olimpiai bajnok, tehát az élet eddig az ő módszerét igazolta.”

Éveken keresztül a tenyerén hordozta a FINA Hosszút és a dél-afrikai Chad le Clos-t, ők ketten voltak ugyanis azok, akik minden állomáson elindultak, és persze rendre több számot megnyertek – a nemzetközi szövetség pedig ujjongott, mondván, a két úszó remekül népszerűsíti a sportágat, mindketten sokat tesznek azért, hogy a többiek és persze a szurkolók is felfigyeljenek a sorozatra, így az úszásra is.

Ennek a nagy „szerelemnek” lett vége kedden.

JÓVAL KEVESEBBET LEHET KERESNI

A FINA ugyanis nyilvánosságra hozta a 2017-es vk-sorozat állomásait, valamint az életbe lépő szabályváltozásokat – utóbbi verte ki a biztosítékot Hosszú Katinkánál.

„Innovatív ötlet a FINA részéről???! Maximum 4 start per úszó állomásonként a világkupán? Gratulálok, FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén, de mást nem – fakadt ki a Facebookon Hosszú Katinka, aki azt is sérelmezi, hogy bár a FINA azt kommunikálja, hogy a változások pozitív fogadtatásra leltek az edzőknél és a versenyzőknél, csak: – Éppen minket nem kérdeztek meg… Ezenfelül csak meghívással lehet menni, vagyis nem nevezhet bárki, és a döntőkbe is nevezési idővel lehet bejutni… Így nehezen lesznek új sztárok! Ezért nem tart előrébb az úszósport, nehogy már az úszók többször ússzanak, mert még véletlenül túl sok figyelmet kap a sportág…”
Van abban igazság, amit háromszoros olimpiai bajnokunk felvet – esetében már csak azért is, mert 2012 óta arra épül a felkészülése, hogy a lehető legtöbb versenyen és a legtöbb versenyszámban elindul. Most ezt korlátozza a FINA, hiszen az új szabályok értelmében állomásonként csak négy távon indulhat egy úszó.

A Hosszút támadók most dörzsölik a tenyerüket, mert innentől jóval kevesebbet kereshet egy-egy vk-sorozaton, az elmúlt években előfordult olyan viadal, amelyen két nap alatt hét aranyat is nyert, ez pedig hétszer 1500 dollárt jelentett. Nem teljesen világos, hogy miért irigy bárki arra a pénzre, amelyet kemény munkával megkeresett valaki, az már sokkal aggasztóbbnak tűnik, hogyan tud majd változtatni a jelenkor egyik legsikeresebb sportolója a felkészülésén.

MARCULESCU: NEM GYÁRFÁS MIATT VAN

Természetesen nem feltételezzük, hogy a FINA technikai bizottságában hozzá nem értők ülnek, ezért aztán várjuk meg az első sorozatot, amelyet így, ezzel a szisztémával bonyolítanak le!

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója éppen Budapesten tartózkodik, Hosszú Katinka megnyilvánulásáról értesülve rövid interjút adott az ATV-nek – szavait lapunknak Csurka Gergely, a Magyar Úszószövetség múlt héten lemondó sajtófőnöke tolmácsolta. Marculescu kijelentette, hogy Gyárfás Tamásnak, a FINA alelnökének nincs köze a módosításokhoz (Hosszú a Facebook-poszt egyik kommentjében ezt valószínűsítette), a technikai bizottság javaslatára születtek meg. Marculescu azt is elmondta, hogy a sorozat végén értékelik a tapasztalatokat, s megvizsgálják, beváltak-e a módosítások. A FINA szándéka, hogy minél több világklasszis úszó vegyen részt a világkupán, és hogy a versenyek izgalmasak legyenek, ennek elősegítése érdekében a legjobbak mindennemű költségét magára vállalja a FINA. A gond ez utóbbival csak az, hogy az olimpiai és világbajnoki érmesek költségeit eddig is a FINA állta, vagyis megvolt a lehetőség arra, hogy a legjobbak ott legyenek a versenyen – nehéz elképzelni, hogy egy FINA-pecséttel ellátott levél jobban ösztönzi őket az indulásra…

NÉPSZERŰBB, SZŰKEBB?

Másfelől viszont abban is lehet némi igazság, hogy akadtak olyanok, aki azért nem indultak el a vk-sorozaton, mert úgy vélték, minek szenvedjenek, ha már előre borítékolható, hogy az összetett versenyt Hosszú Katinka nyeri? A változtatással talán még többen illesztik be felkészülésükbe a világkupa-sorozatot, s talán mégis eléri a célját a FINA, és valóban népszerűbbé válik az úszás.
Kivéve persze akkor, ha Hosszú Katinkáék úgy döntenek, mindezek után inkább el sem indulnak a vk-viadalokon…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik