Hosszú egymaga kevés, de ő lehet a lándzsahegy

Vágólapra másolva!
2017.06.21. 17:53
null
Hosszú Katinka nyílt levele lavinát indíthat el (Fotó: AFP)
Úgy tűnik, a FINA úszó világkupát érintő, Hosszú Katinkát minden tekintetben hátrányosan érintő „innovatív” szabályváltoztatásaira adott reakció csak egy küzdelem előszele volt. A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszóklasszis szerdai, magyarul és angolul közzétett nyílt levele rendkívül erős kritikával érinti a vizes sportokat felügyelő testületet – nézzük, milyen nemzetközi reakció érkezett eddig rá.

 

 

Az előzményekről: a FINA állomásonként négy számban korlátozta a világkupa-versenyeken az indulási jogot, ami szakmailag és anyagilag is nagyon érzékenyen érinti Hosszú Katinkát, akinek éves programjában fontos elem volt a sok vk-start. A 2016-ban megnyert 73 vk-arany helyett legfeljebb 36, alacsonyabb pénzdíj – az elképzelés Hosszúnak hátrányos, más szempontból viszont semmivel sem teszi vonzóbbá a versenysorozatot.

Hosszú június 21-én nyílt levelet tett közzé magyarul és angolul, ebben valósággal nekiment a sportágat felügyelő nemzetközi testületnek. A FINA válasza „no comment” volt, a dél-koreai Kvangdzsuban tartózkodó Cornel Marculescu ügyvezető igazgató nem kívánt megjegyzést fűzni a levélhez. Marculescu ugyanakkor megerősítette, a pénzdíjakat felemelik a vk-sorozaton.

„A különböző szabálymódosításokkal a sorozat jobb eladhatósága, izgalmasabbá tétele volt a FINA célja, amit megelőzően a szakemberek konzultáltak a sportág több képviselőjével, így sportolókkal is. A döntés napvilágra kerülését követően ugyanakkor Gyárfás Tamás FINA-alelnök javasolta, legalább az anyagi elismerés terén ne érje hátrány azt, aki valóban kiemelkedően teljesít, a tovább emelt fődíj pedig még több sztárt aktivizálhat, ezért a Bureau elfogadta ezt a módosítást” – közölte.

A REAKCIÓK

A Reuters hírügynökség beszámolója szót ejt arról, hogy a FINA nem fűzött kommentárt a levélhez, valamint megemlíti, hogy a SwimVortex szakportál elég kritikusan ízekre szedte Hosszú nyílt levelét.

A SwimVortex és Hosszú Katinka kapcsolata nem épp felhőtlen, a portál vezető és nagy tekintélyű újságírója, Craig Lord közismert Hosszú-szkeptikus (egyben FINA-kritikus is). Ugyanakkor nem érdemes elmenni a cikk megállapításai mellett egy legyintéssel. Lord szerint Hosszú levele egyszerre ésszerű és valós problémákra reflektáló, valamint önös érdek motiválta.

Egyrészt Craig Lord megemlíti, hogy a SwimVortex látta – ám nem publikálhatja – annak a FINA-felmérésnek az eredményeit, amely miatt a világkupa-sorozat szabályainak megváltoztatásáról döntöttek. Hosszú nem volt a megkérdezett sportolók között, „valószínűleg azért, mert ő volt a legnagyobb haszonélvezője az eddigi rendszerben megrendezett sorozatnak”. Az egyik befutó panasz pont a női vk-sorozat egyhangúsága volt a SwimVortex szerint.

A szakportál hozzáteszi, a vk-szisztémában érvényesített változtatások „a versenyzők által felvetett problémák nagyon kis részére reflektáltak, és jócskán messze vannak attól a modelltől, amelyet az úszók szívesen látnának, ha valóban profi sportág profi sportolóiként kezelnék őket”.

Teljesen érthető és ésszerű Hosszú Katinka levelének az a része, amely általánosságban tekinti át a rendszert és a következőket írja: »A fenti állítással persze a FINA vezetői önmagukról állítanak ki bizonyítványt, hiszen azt jelentik ki, hogy évtizedek során nem sikerült profikat nevelniük egy olyan sportág felelős vezetőiként, amely a legtöbb gyerek életében az első mind közül. Igen, végül kevesen maradnak a versenyszerű úszásnál, nem véletlenül: ez a pálya pokoli nehéz. Ha 2017-ben úszónak állsz, egyvalamiben biztos lehetsz: ha nem kerülsz a világ öt legjobbja közé, többet fogsz beletenni az úszásba, mint amennyit valaha profitálhatsz belőle. Vonzó egy ilyen pálya? Nem túlságosan. Lehetne vonzóbbá tenni? Meggyőződésem, hogy igen, ha a FINA nem hátráltatni, hanem segíteni akarná a legjobbjait. «”

A SwimVortex cikke ugyanakkor kritizálja Hosszú „tanáros” hasonlatát (szó szerint idézve a nyílt levélből: „Én vagyok az a diák, aki az összes tantárgyból kitűnő lett, önszorgalomból rajzszakkörre és énekkarra járt, hogy aztán közöljék vele, jövőre már nem rajzolhat és nem énekelhet, mert túl ügyes, és zavarja a többieket – pedig az igazság az, hogy csak a tanárnak nem tetszett a képem...”), megemlítve, hogy nem csak a FINA-t zavarhatta a magyar világklasszis sikersorozata, hanem a már említett FINA-felmérésben több úszó is panaszkodott a „Hosszú-modellel” kapcsolatban.

A hosszú, részletes és publicisztikával is megtámogatott cikk rámutat: Hosszú széles körben támogatókra találhat, amikor a következőkről ír: „Nem túlzás kijelenteni, hogy a FINA-ban káosz uralkodik. Átláthatatlan pénzügyek, ötletszerűen módosított szabályok, jövőkép nélküli vezetők.”

Ugyanakkor megjegyzi: már létezik reformmozgalom az úszásban, és a nemrég létrehozott World Swimming Association és Professional Swimmer's Association is profi érdekképviseletet szeretne nyújtani a sportágon belül. Cikkhez fűzött kommentárjában Lord megjegyzi: jó látni, hogy egy világklasszis úszó elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy nyilvánosan kiálljon a változások szükségessége mellett, de hangját erősítené, ha csatlakozna más reformerőkhöz, hiszen az egyszemélyes (és Lord szerint részben önös) kiállásnál erősebb, ha van mögötte tömeg is.

A SwimSwam portál „Hosszú Katinka világszintű profi érdekképviseleti szervért emelt szót” címmel közöl összefoglalót a történtekről és teljes terjedelmében közzéteszi a magyar úszónő nyílt levelének angol verzióját. „A Michael Phelps visszavonulása után kialakult hatalmi vákuumban a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka meglengette a kardot” – jegyzik meg.

„Az olimpiai sportágakban a sportolók érdekvédelmi szervezetekbe tömörítése leginkább azért vallott kudarcot a múltban, mert nyilvánosan nem tudták bevonni a sportágak legnagyobb alakjait. Hosszúnak egyedül nincs elég súlya, hogy nagy eseményeken bojkottot tudjon elérni, ám járható az az út, mely szerint ő lehet a lándzsa hegye egy úszó érdekképviseleti testület létrehozása érdekében indított támadás esetén” – írta a szakoldal.

A cikk alatti kommentszekcióhoz hozzászólt a SwimSwam.com társalapítója és főszerkesztője, Braden Keith, és azt írta, meglátása szerint igen nehéz lenne egy nemzetközi érdekvédelmi szervezetet felállítani – ezért az egyik kérdés, hogy van-e ilyenre szükség, vagy az úszók más módszerekkel (akár bojkottal), egységesen kiállva el tudják-e érni a számukra kedvezőbb feltételeket.

Ehhez kulcskérdés lesz, hogy minél több ismert úszó álljon a reformkövetelések mögé. Egyelőre publikusan a sportág nagy nevei még nem reagáltak Hosszú nyílt levelére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik