Rácsapták az ajtót a Hosszú-modellre, 23 milliós mínusz

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.06.01. 14:50
null
Az átalakítás szakmailag, anyagilag és marketingszempontból is érzékenyen érinti Hosszú Katinkát (Fotó: AFP)
Innovatív ötlet a világkupa fejlesztésére vagy „lex Katinka?” A FINA bejelentése az úszóvilágkupa szabályrendszerének átalakításáról kivágta a biztosítékot a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkánál, aki a vk-történet messze legeredményesebb versenyzője, valamint edző-férjénél, Shane Tusupnál. Nem véletlenül: az átalakítás legnagyobb kárvallottja pont Hosszú, akit a változtatás szakmailag, anyagilag és marketingszempontból is érzékenyen érinthet.

Innovatív koncepció, több pénz a rendszerben, több díjazott, sztárversenyzők meghívása és költségeik állása – többek között ezt tartalmazta a FINA hivatalos kommünikéje, melyben a 2017-es úszó világkupa-sorozat átalakításáról volt szó. Az akkurátusan pontokba szedett változtatások között a negyedik helyen bújik meg a „botránykő”: az, miszerint a jövőben egy versenyző legfeljebb négy számban indulhat a vk-állomásokon (plusz váltók).

„Maximum 4 start per úszó állomásonként a világkupán??! Gratulálok, FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén… de mást nem. »A változások pozitív visszacsatolást kaptak az edzőktől és versenyzőktől« – csak éppen minket nem kérdeztek…” – érkezett egyből a replika Hosszú Katinkától a szabályváltozásokra.

„Ahelyett, hogy a döntéshozó testület bátorítaná és példaként hozná fel arra, mit jelenthet a sport, és mire lehet képes a jövő generációja, úgy határoztak, hogy korlátozzák a lehetőségeit, lerombolják a versenyelőnyét, és határt szabnak a show-ra gyakorolt személyes hatásának. A legrosszabb az egészben, hogy a jövő úszónemzedékének ez azt az üzenetet sugározza, sohasem lesz igazán értékelve az erőfeszítésük, és nincs szükség arra, hogy igazán keményen dolgozzanak, mert a szabályok változtatása könnyedén eltüntetheti a kemény munkával kiérdemelt előnyödet” – reagált Shane Tusup.

A szabályrendszer 2017-es verzióját a szervezet technikai bizottsága dolgozta ki. „A kilenc állomásból álló úszóvilágkupa megrendezése több mint 6 millió dollárba kerül a FINA-nak, ebből több mint 2 millió a pénzdíj. A FINA szándéka, hogy ne csak néhány, hanem minél több világklasszis vegyen részt a sorozaton, és hogy az a lehető legizgalmasabb legyen. Ennek elősegítése érdekében a legjobbak mindennemű költségét a FINA magára vállalja” – tudatta a nemzetközi szövetség.

A Magyar Úszószövetség szerda délután hivatalos közleményben jelezte: értetlenül áll a FINA-döntés előtt, mely „korlátozza a versenyt, szűkíti az élsportolók versenylehetőségeit, és a világ legjobb úszónője számára is hátrányt jelent”. A magyar szövetség kezdeményezi a FINA-nál a szabályok felülvizsgálatát, és kéri Gyárfás Tamás támogatását is.

Ennyit az előzményekről, lapozzunk.

MENNYIT BUKIK A DÖNTÉSSEL HOSSZÚ KATINKA?

Hosszú Katinka elképesztő sikersorozatát hozta a 2016-os vk-széria: a kilenc állomásból álló versenysorozat női különdíját (100 ezer amerikai dollár), a három „részösszeírás” legjobbjának járó díjat (háromszor 50 ezer amerikai dollár) és a dobogós helyezések utáni pénzdíjakat összeadva összesen 387 000 dollárnyi (akkori árfolyamon számolva 109.7 millió forintnyi) összeg jön ki. A világkupa pénzdíjainak közel 18 százaléka landolt a káprázatos szezont záró magyar versenyzőnél. Öt olyan versenyszám (100 méter hát, 200 méter gyors, 100, 200 és 400 méter vegyes) volt, melynek Hosszú Katinka az összes 2016-os vk-versenyét megnyerte.

Hasonló tarolásra az újonnan hozott szabályok miatt még egyszer nem lesz lehetősége. De mennyi lesz a különbség az anyagiakat tekintve?

A 2017-es világkupa-sorozat összdíjazása megnőtt, ám ez nem érinti a dobogós egyéni versenyzőket: az ő pénzdíjuk ugyanakkora maradt (1500 dollár az arany-, 1000 dollár az ezüst-, 500 dollár a bronzéremért), a pluszösszegek a 4-6. helyezetteket (ők eddig nem kaptak pénzdíjat) és a váltókat gazdagítják. Szintén változatlan a három állomásonként (cluster) adott bónusz (50000 dollárt kap a legjobb) és a szezon végi, a világkupaelsőnek járó különdíj (100000 dollár a férfi és szintén 100 000 dollár a női győztesnek) is.

Ez azt jelenti, hogy egy egyéni versenyző – ha nem indul váltóban, és nem úszik világcsúcsokat – állomásonként legfeljebb 4x1500, tehát 6000 dollárt kereshet. Ha ezt minden állomáson megismétli – azaz veretlenül zárja négy számban a vk-szériát –, akkor az 54000 dollár. Ilyen teljesítménnyel besöpörheti a cluster-bónuszt (3x50000, tehát 150000 dollár), valamint az összetett vk-sikert (100000 dollár) is. Egy úszó tehát legfeljebb 304000 dollárt (83.4 millió forintot) kereshet a vk-sorozatban 2017-ben. Ez 82750 dolláros (22.7 millió forintos) mínusz. Nem apróság. És nem kis különbség. Úgy lehetne (majdnem) visszahozni, hogy nyolc világcsúcsot úszik egy szezonban – ezekért rekordonként 10000 dollár jár.

Tegyük még hozzá, hogy az előző szezonban a 4-6. helyezetteket nem honorálta a FINA, most viszont igen, ami a versenyenként 11-13 számban elinduló Hosszú Katinka esetében további pénzdíjakat tett volna elérhetővé a korlátozás nélkül, igaz, ezek minimális, pár ezer dolláros különbséget jelentettek volna.

„Érvelhetünk úgy is, hogy a számlimitálás mögött nem csak a pénz állt, és egy úszót négy versenyszámon tartani egyszerűen teljesítménygyilkos dolog. Az úszás ritkán kap szalagcímeket a médiában, így ha Hosszú vagy bárki más négynél több számban kíván indulni, és elég jó ahhoz, hogy mindet megnyerje, akkor legyen meg erre az esélye” – írja cikkében a swimswam.com szakportálon Loretta Race.

MENEDZSELÉSI ÉS SZAKMAI KIHÍVÁS IS

Hosszú Katinka páratlanul sikeres branddé vált a magyar sportvilágban. Messze a legsikeresebbé. Elképesztő munka és rendkívüli eredmények állnak emögött. A brand egyik építőköve a számtalan győzelem – olimpiától világbajnokságig, Európa-bajnokságtól vk-viadalokig csak csillog és csillog a sok arany.

A Shane Tusup és Hosszú Katinka kidolgozta szisztéma – rendkívül sok verseny és versenyszám bevállalása, ezzel a pénzdíjak maximalizálása és remek brandépítési lehetőség – eddig tökéletesen működött. Most viszont menedzselési kihívás is lesz: a vk-sorozatot 2012 óta minden évben megnyerő úszónő előző szezonbeli 73 arany-, 23 ezüst- és 9 bronzérme után ebben az idényben százszázalékos teljesítménnyel is legfeljebb 36 világkupa-aranyérmet lehet kommunikálni. Ez sem mindegy.

Szakmailag szintén változtatásokra kényszerülhetnek Hosszúék, mivel az előző években kidolgozott programot „megvágták”, nagyjából a számok harmadára. Tulajdonképpen a teljes, egyedi modelljük – amiről azt találgatták, hogy mások is átvehetik, így a sportág erősebben professzionalizálódhat – kapott most egy (vagy inkább több) pofont.

NÉHÁNY KOMMENT NEMZETKÖZI FÓRUMOKRÓL

„A sorozat egyik vonzereje az is, hogy találgassunk, Katinka mennyit fog nyerni. Most tulajdonképpen azért büntetik, mert túl jó."

„Egy úszószövetség, amely MEGTILTJA a sportolónak, hogy többet ússzon? Hát ez meg miféle üzenet?!"

„Elképzelhető, hogy többen jönnek versenyezni így, hogy nem lehet totális dominancia (...), ez pedig remélhetőleg érdekesebbé és kiélezettebbé teheti a sorozatot. No, de ez az egész csak azt demonstrálja, hogy mennyire jó Hosszú!"

„Ostobaság... Megváltoztatják a szabályokat egy versenyző miatt, aki unikális."

„Nem tűnik fairnek Hosszúval szemben. Nagyon keményen dolgozik, hogy ennyire sokoldalú és domináns legyen. Mint más, profi sportágak nagyszerű sportolóinak, neki is meg kellene adni a lehetőséget, hogy ehhez mért pénzt keressen."

Kommünikéi szerint a FINA növelni szeretné a világkupa-sorozat presztízsét, még több sztárt elcsábítani az állomásokra – tegyük hozzá, ez rá is férne a szériára, melynek színvonala nem összevethető a nagy világversenyekével. Más kérdés, hogy vajon presztízsnövelő-e megváltoztatni a szabályokat úgy, hogy a sorozat legnagyobb sztárját ezek hátrányosan érintsék.

Pont azt az úszóklasszist, akit eddig – Chad Le Closszal együtt – pozitív példaként hozott fel a nemzetközi szövetség, mert rendkívül komolyan vették a vk-versenyeket. Első blikkre úgy tűnik, a FINA rosszabb helyzetbe hozta a vk-széria első számú versenyzőjét, és semmi biztosíték nincs arra, hogy a mostani változtatásoktól több sztár jönne az egyébként viszonylag szerény érdeklődést kiváltó sorozat versenyeire.

Lehet, Hosszú annyira optimalizált, hogy az már a FINA szerint „túloptimalizálás”, egyszemélyi túlhatalom, túlnyerés volt? Lehet. A Hosszú Katinkával általában nem feltétlenül barátságos SwimVortex szakportál cikke szerint ez is a háttérben lehetett.

„Komoly problémát jelentett, hogy egy versenyző elindult mindenhol, megnyert mindent. Azt a percepciót keltette, hogy a relatív közepes eredmények és a maratoni versenyzés hozza a sportágban a legnagyobb pénzdíjat. A FINA-nak azzal a problémával kellett szembesülnie, hogy miként lehet kikerülni azt a modellt, amely sok világklasszis úszót arra késztet, hogy azt mondja: a vk-sorozat nem nekik való. Nem hiszem, hogy ez a kompromisszum a megoldás. Sokkal többet kellett volna gondolkodni a problémakörön, sokkal szélesebb körben kell konzultálni sportolókkal és edzőkkel” – mondta a SwimVortexnek egy nem nevesített, magas rangú FINA-s forrás.

A SwimVortex Facebook-oldalán kialakult kifejezetten érdekes diskurzus egy mondatát még érdemes idézni: „Az úszás olyan sport, melynek résztvevői nap mint nap rendkívüli profizmussal dolgoznak, ám ugyanakkor nincsenek a sportolókhoz méltó professzionális struktúrái.”

Az nyitott kérdés, hogy változnak-e még a vk-szabályok – mindenesetre egyelőre senki sem tűnik az új koncepció nyertesének. Azt a FINA elérte, hogy Hosszú Katinka nem tudja az elmúlt években tökélyre fejlesztett modelljével letarolni a sorozatot, úgy, mint korábban – de igazából nem tűnik úgy, hogy bármi vonzót fel tud kínálni a világkupát eddig kerülő sztároknak.

Erre mondják, nulla összegű játszmának néz ki. És lehet, az egész struktúrát kellene újragondolni, nem pedig a rendszert a saját javára maximálisan kihasználó versenyzőt büntetni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik