Torna: Altorjai bízik benne, hogy a magyar férfiak beleszólhatnak a kvótaszerzésbe

Vágólapra másolva!
2024.04.15. 11:59
Altorjai Sándor (Fotó: Árvai Károly)
Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára bízik benne, hogy a hatszeres magyar férfi tornászok beleszólhatnak majd a kvótaszerzésbe az olaszországi Riminiben jövő szerdán kezdődő és május 5-ig tartó Európa-bajnokságon, és azt is elárulta, hogy a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia rehabilitációja jól halad.

Az Eb-n a férfiaknál egy olimpiai kvótát osztanak az összetett versenyben. Az indulási jogot az szerezheti meg, aki eddig még semmilyen módon, sem csapatban, sem egyéniben nem tette biztossá helyét Párizsban. A sportvezető hétfőn az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában ezzel kapcsolatban azt emelte ki: bízik benne, hogy a kvóta sorsába a hat szeren induló magyar férfiak is beleszólhatnak, már csak azért is, mert nem nagyon széles azok köre, akik megküzdenek az egy helyért.

A főtitkár szerint a magyarok felkészülése jól halad, az indulók névsorát pedig napokon belül bejelentik.

„Ott tartanak, ahol tulajdonképpen az Eb előtt a nőknek egy héttel, a férfiaknak pedig két héttel kell. Kisebb sérülések mindig vannak, a tavalyi térdszalagszakadása után Kovács Zsófit nem fogjuk látni az Eb-n, ezt már biztosan mondhatom, és ezen felül is vannak még kérdőjelek, de a csapathirdetésre még a héten sor kerül” – mondta Altorjai Sándor, az Eb-n induló magyar csapat vezetője, majd elárulta, hogy Kovács olimpiai szereplése várhatóan csak egy hónappal az ötkarikás játékok előtt fog eldőlni.

A tervek szerint a 24 éves dunaújvárosi tornász először júniusban léphet versenyhelyzetben a szerek elé, ám a főtitkár megjegyezte, hogy Kovács súlyos sérülése után nagyon tudatosan végzi a rehabilitációt. Még nem csinál összefüggő gyakorlatokat, elemeket végez, illetve elemeket köt össze, de a szövetség bízik benne, hogy odaérhet az olimpiára és az őt körülvevő szakmai stáb is megerősítette, hogy jó úton halad. Az olimpiai csapatot június végéig kell benevezni a párizsi játékokra.  

A névre szóló kvótával rendelkező és Nebraskában tanuló Bácskay Csenge május 15-én érkezik haza és csatlakozik a válogatotthoz. Hozzá hasonlóan Czifra Lili Bettina is biztossá tette helyét a nyári játékokon, ám a szombaton 17. születésnapját ünneplő tornásznak Eszéken a felemáskorlát-gyakorlata végén, a leugrásnál megsérült a térde, ezért kérdéses az Eb-szereplése.

Az Eb-ezüstérmes Székely Zója viszont biztosan utazik Riminibe, és Altorjai elmondása szerint példaértékű felkészülést végez.

„Akik bekerülnek a csapatba, önmagukhoz képest csinálják meg a gyakorlatokat, én nem tudom megtippelni, hogy ez reálisan nézve mire elég, mivel nem lesz ott Zsófi és Csenge, ráadásul Lili is kérdőjeles, alapvetően egy másik csapat fog felállni. Mayer Grétának sanszos az indulása, és nagyon elégedettek leszünk, hogyha csapatdöntőbe jut a válogatott” – hangsúlyozta Altorjai, de megjegyezte, nem lát reális esélyt arra, hogy a női csapat megismételje tavalyi szereplését, amikor negyedik helyen végzett a kontinensbajnokságon.

A férfiakról elmondta, hogy a biztos olimpiai kvótás Mészáros Krisztofer derékfájdalmai csökkentek, és már teljesen felépült. A főtitkár szerint neki akkor van esélye érmet szerezni, ha hibátlan gyakorlatokat mutat be Olaszországban, mivel nagyon sűrű lett a mezőny.

„Ha egy nagyon jó gyakorlat után a leugrásnál egyetlenegyet ellép, az három-négy helybe is kerülhet neki, mivel nagyon szoros a mezőny. Tulajdonképpen százszázalékos gyakorlattal lehet csak felállni a dobogóra” – mondta, majd megerősítette, hogy eldőlt, kik alkotják a férficsapatot, öt fővel utaznak: Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs és Závory Szilárd, plusz egy egyéni versenyző helye is biztosítva van.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik