H. Á. 2021.06.15 18:35 Frissítve: 2021.06.17 11:53

Tokió 2020: négy magyar triatlonos indulhat az olimpián

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU/WT) az egyéni olimpiai kvalifikációs ranglista lezárását követően kedden hivatalosan is megerősítette, hogy a férfiaknál és a nőknél egyformán két magyar versenyző indulhat Tokióban, akik így a szabályok értelmében az olimpiai programban először szereplő vegyes váltók versengésében is rajthoz állhatnak – adta hírül az MTI.

 

Bragmaywer (középen) olimpiai indulást érő helyen áll a ranglistán (Fotó: Kozma István/Észak-Magyarország)

A férfiaknál Bicsák Bence és Tóth Tamás, míg a nőknél Bragmayer Zsanett, valamint Kovács Zsófia végzett olimpiai részvételt érő helyen a magyarok közül. Miután a kvóta nem névre szól, az utazók névsorát a magyar szövetség erősíti meg szerdai elnökségi ülésén.

Korábbi tájékoztatás alapján azonban meglepetés nem várható, így minden bizonnyal azok indulhatnak majd Tokióban, akik kvótás helyen végeztek.

A négy triatlonos közül a 25 éves Bicsák és a 27 éves Bragmayer még nem szerepelt olimpián. A 33 éves Kovács Londonban (51. helyen zárt) és Rióban (24.) is indult, utóbbin a 32 éves Tóthtal (33.) együtt. Rióban ugyancsak négy magyar triatlonos szerepelhetett, akkor Faldum Gábor (20.) és Vanek Margit (45.) állt még rajthoz.

Tóth Tamásnak a kvalifikációs időszak végéig küzdenie kellett tokiói részvételt érő pozíciója megtartásáért. Az MTI-nek elmondta: megterhelő volt számára az utóbbi bő egy hónap, hiszen a legutóbbi öt hétvégén négy versenyen indult. A sort Jokohamában kezdte, majd Lisszabonban, Leedsben, valamint most vasárnap a mexikói Huatulcóban állt rajthoz.

„A versenyek felemásan sikerültek, és a sok utazgatás is kivett belőlem, de ami a leginkább fárasztott, az a ranglistás matekozás volt. A futamok alatt ugyanis nemcsak arra kellett koncentrálnom, hogy a legjobb teljesítményemet hozzam, hanem arra is, ha a pontszámításnál figyelembe vett legjobb tizenkét eredményemnél már nem tudok előrébb végezni, vagy közvetlen riválisaim kiestek, akkor taktikusabb kiállnom, feladni az adott viadalt, hogy a lábaim frissességét megőrizzem a következő hétre” – közölte. Hozzátette: szerencsés volt abból a szempontból, hogy azok a triatlonosok, akik a ranglistán veszélyesek voltak a pozíciójára, nem tudtak javítani, illetve olykor ők is kiestek. Ez pedig mind az ő malmára hajtotta a vizet.

„Amint hazaérkezem Mexikóból, három nap pihenőm lesz, mert utána vár rám a közvetlen olimpiai felkészülés, a rajtig hátralévő idő pedig szűkös. Terveztünk egy mini alapozást, melynek során elsősorban a futásomat és az úszásomat gyorsítjuk, majd két héttel az olimpia előtt a többiekkel együtt Japán felé vesszük az irányt, ahol próbálunk akklimatizálódni. Számunkra nem az időeltolódás jelenti majd a legnagyobb kihívást, hanem a magas hőmérséklet és páratartalom, ahhoz igyekszünk minél jobban hozzászokni” – mondta.

(MTI)

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.