SZŰCS ANDRÁS (Tokió) 2021.07.31 09:30 Frissítve: 2021.07.31 09:42

Tokió 2020: Mindenképp előrelépés ez a teljesítmény – Märcz Tamás

Nem mintha kérdéses lett volna, de bejutott a negyeddöntőbe a férfi vízilabda-válogatottunk, miután kiváló harmadik negyedére építve 11–8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A találkozó után Märcz Tamás, a válogatott szövetségi kapitánya, valamint Manhercz Krisztián, Nagy Viktor, Pásztor Mátyás, Vámos Márton és az ellenfél kapitánya, Dejan Udovicsics értékelt a Nemzeti Sportnak.

Märcz Tamás elégedett volt a látottakkal (Fotó: Mirkó István)

 

– Ez már egész pofás volt!
– Én is így éreztem, volt karaktere a csapatnak, mindenképp előrelépés ez a teljesítmény – mondta Märcz Tamás, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Hasonló volt a Görögország elleni mérkőzés is, mert annak megvolt az arculata, ám ezúttal sokkal nagyobb tűz lobogott bennünk, elszántabban és összeszedettebben pólóztunk. Ez nekem tetszett.

– Akkor lassan eldől, hogy az egykapusos rendszer a hatásosabb?
– Az igazat megvallva nagyjából a torna előtt kitaláltuk, hogyan menjünk előre. Viktor kiválóan védett, elvállalta a mérkőzés felelősségét, ugyanakkor Soma is jó formában van, és mindketten javulni fognak még.

– Mitől sikerült ellépnünk a harmadik negyedben?
– Egyre keményebb fallá változott a védekezésünk. Nagyon jól álltak a blokkok, jól zártunk és szereztünk labdákat, amikor pedig hiba csúszott a működésbe, akkor Viktor segített. Abszolút elégedett vagyok ezzel a résszel – amivel nem lehetek teljesen, az a helyzetkihasználásunk, főleg abban a szakaszban, amikor kinyílt az olló és már gólokkal vezettünk. Ekkor tarthattuk volna az eredményt, ha a lehetőségeinket, fórjainkat ugyanúgy gólokra váltjuk, mint addig tettük. Ebben még előreléphetünk. Ugyanakkor el kell mondani, hogy az amerikai csapat fizikailag és taktikailag is remekül felkészített.

– Előkerült, hogy a még otthon előirányzott 80-85 százalékos szintjét most elérte a csapat: egyetért?
– Nehéz százalékosan belőni, de nagyjából igen, és most sokat kellett adnunk ebből. Amúgy nagyon ritka, hogy egy edző azt mondja, százszázalékosan teljesítette a csapata. Én is azt várom, hogy lépjünk még előrébb, ugyanakkor elégedettséggel tölt el, ahogy a srácok felvették a ritmust helyi idő szerint délután kettőkor is, illetve hogy bizonyítani akarták, a magyar válogatott – minden elismerésünk mellett – magasabb kategóriát jelent az amerikainál.

– Az Olaszország elleni csoportfinálétól mit vár?
– Számolgatni nem fogunk: egyrészt miénk az első mérkőzés, másrészt amúgy sem a stílusunk. Viszont arra megvan az esélyünk, hogy csoportgyőztesek legyünk, úgyhogy a szokásosan kemény, parázs ütközetre számítok, nehéz négy negyedre. De azt garantálom, hogy a másik oldal is erre számíthat.

ÍGY LÁTTÁK A MÉRKŐZÉST A JÁTÉKOSOK

Dejan Udovicsics, az amerikai férfiválogatott szövetségi kapitánya: „A második negyedben kezdődtek a problémáink, lábon lőttük magunkat azzal, hogy nem használtuk ki az emberelőnyeinket. A magyar válogatott az Európa-bajnok, ha nem lövöd be a helyzeteidet, meg fog büntetni. Most pontosan ez történt.”

Manhercz Krisztián: „A Dél-Afrika ellenivel véget értek a papírforma-győzelmek. Bizonyos szakaszokban már jól teljesítettünk, vezettünk 9–4-re is, majd felengedtük az ellenfelet – ezen még javítanunk kell –, ám helyükön voltak a blokkok, Viktor is remekelt, ezek biztató jelek. Kezdenek a helyükre kerülni a dolgok. Jó passzban vagyok, ám csapatként kell működnünk, csak így érhetünk el komoly eredményt. Jön az Olaszország elleni mindig pikáns rangadó, a felfelé ívelő formánkból kell merítenünk.”

Nagy Viktor: „A negyedik negyed feléig tetszett... Jobban örültem volna, ha öt-hat gólon tartjuk őket, de amúgy nagyon jó meccset játszottunk. Eddig lehetett hiányérzetünk, ám most előreléptünk, erre a teljesítményre már lehet építeni. Folyamatosan javítjuk a hibáinkat, egyenesítjük ki a kérdőjeleket, én is ezért tudok jobban védeni. Jó úton járunk, ám Olaszország ellen még több kell, és aztán jöhet a negyeddöntő.”

Pásztor Mátyás: „Az amerikaiak megmutatták, hogy nem véletlenül szorongatták meg az olaszokat. Ezért arra készültünk, hogy centiről centire, méterről méterre megpróbáljuk felőrölni őket. A harmadik negyedben érkezett náluk a holtpont, mi összeálltunk hátul, jöttek az addig hiányzó blokkok, labdákat szereztünk, és a védekezésből önbizalmat szerezve fellendült a támadójátékunk is. Ez volt az eddigi legjobb teljesítményünk, most állunk 80-85 százalékon, és a negyeddöntőre szeretnénk 100%-ra érni: akkor vért kell innunk, és akárki jön szembe, átgázolni rajta. Ha az meglesz, bármilyen álmunk teljesülhet.”

Vámos Márton: „Nagyon egyben van hét-nyolc csapat, ezért mindig nagyon kell figyelni, hogy ha el is lép az ellenfél, vagy mi magunk, fennmaradjon a koncentráció. Ezt mi ezúttal három negyedig tettük meg, utána visszavettünk támadásban, ami a védekezésünkre is kihatott, kaptunk egy-két buta találatot, és feljöttek mínusz kettőre, amitől kicsit izgulhattak odahaza... De behúztuk a két pontot, ami biztató minden szempontból.

Kivideóztuk az amerikai kapust, ám főleg az számított, hogy idővel elfáradt. Nálunk pedig sok a jó lövő, ha szét tudjuk húzni, lóbával szétzilálni a mozgását, akkor a világ bármely kapusa mellett megtaláljuk a helyeket. Ehhez is kellett a higgadtság, hogy önbizalommal odaálljunk újra és újra, és betaláljunk.

Tudtuk, hogy fizikailag kemények, és mivel szerb az edzőjük, taktikailag is rendben vannak. Ugyanakkor hiába légióskodnak európai klubokban, azért nem ugyanazokban, mint mi... Nálunk ráadásul ez hagyományos sport, ez is a szemünk előtt lebegett, hogy nehogy már Amerika megverjen minket.

Ha továbbra is ilyen összeszedetten védekezünk, legyőzhetjük Olaszországot is, viszont az utána következő mérkőzés a legfontosabb. Közben a spanyolok csúcsformában pólóznak, ám egyelőre nem foglalkozunk a másik csoporttal, nem akarunk számolgatni.”

TOKIÓ 2020
FÉRFI VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
A-CSOPORT
EGYESÜLT ÁLLAMOK–MAGYARORSZÁG 8–11 (1–2, 3–3, 0–3, 4–3)
MAGYARORSZÁG:
NAGY V. – MANHERCZ 3, Varga Dénes 2, Erdélyi, Mezei 1, VÁMOS 2, Jansik Sz.
Csere: Hosnyánszky 1, Pásztor 1, HÁRAI 1, Zalánki, ANGYAL. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
EGYESÜLT ÁLLAMOK:
Wolf – Hooper 1, Cupido 1, Daube 1, Obert 1, BOWEN 2, Irving.
Csere:
HALLOCK 2, Woodhead, Stevenson, Smith. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Gól – emberelőnyből:
10/3, ill. 16/5
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. –
Kipontozódott:
Erdélyi (25. p.), Daube (30. p.)
Kiállítva (cserével, végleg):
Hooper (24. p.)

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.