Tokió 2020: Péni és Mészáros párosa a hetedik helyen végzett

Vágólapra másolva!
2021.07.27. 07:24
Péni István és Mészáros Eszter a hetedik helyen végzett a légpuskások vegyes páros számában a tokiói olimpián. A magyar duó még elcsípte az utolsó továbbjutó helyet az alapversenyben, a legjobb négy viszont már nem lett meg. 
Mészáros Eszter és Péni István a nyolc között 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)
Mészáros Eszter és Péni István a nyolc között A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)

Az olimpián most debütáló számban a 29 páros az alapversenyben először harminc-harminc lövést adott le fél óra alatt, és a legjobb nyolc folytathatta a negyeddöntőben. Az első sorozatban Mészárosnak becsúszott két kilences is, míg Péni több magas tízessel „korrigált”, így a magyar duó feljött a legjobb tízbe.

Mészáros jóval gyorsabban haladt társánál, így nehéz volt tisztán követni az állást, mindenesetre a második sorozata már neki is jobb lett (104.5), és a harmadik is hasonló lehetett volna, ha nem csúszik be egy 9.8. Már a 30 lövését is befejezte, amikor Péni még alig volt túl a felén.

Pénitől egy 105.4-es kör után egy 105.2 következett, amivel tizedikek voltunk az utolsó 10 lövése előtt. Egy hasonlóan erős sorozatra volt szükség a negyeddöntőhöz, és bár akadt egy 10.0, összességében a legjobb tíz lövését adta le (105.5). Ez pedig elég volt ahhoz, hogy 627.9 körrel a nyolcadik helyen továbbmenjenek.

A következő szakaszban húsz-húsz lövés jött húsz percben, itt már nem lehetett hibáznia annak, aki oda akart érni az arany- vagy a bronzmeccsre. A korábbiak alapján az első lövések meghatározóak voltak Mészárosnál, és sajnos rögtön egy 9.6-tal kezdett, amit még két kilences és több gyengébb tízes követett. Pénitől sem jöttek annyira az erős tízesek, így hamar világossá vált, hogy a legjobb négy nem lesz meg.

Mészáros az első sorozatban meglepő módon lassabban lőtt Péninél, majd a másodikban jött egy 105.1-es sorozat tőle, ami csak ahhoz volt elég, hogy a lengyeleket megelőzzék, így végül a hetedik helyen (414.6) zártak. Az első négy így sem volt annyira messze, az eléréséhez 417.1 körre lett volna szükség.

„Az látszódott, mindig szükség van arra, hogy legalább egyikünk húzni tudja a csapatot – kezdte értékelését Péni István. – Az alapversenyben ez sikerült, a folytatásban mindketten csak közepesen lőttünk. Nehéz a húsz lövés, nem nagyon lehet benne javítani. Ilyen a feladat, szerintem örülhetünk a hetedik helynek. Eszternek ez volt az első olimpiája, nyilvánvalóan legközelebb erősebbek leszünk, magamon is érzem, mennyit fejlődtem öt év alatt.”

„Nekem ez még nagyon új volt, hiába gondoltam azt, hogy ugyanolyan verseny mint a többi, valahogy tudat alatt mégis bennem van, hogy ez az olimpia – vette át a szót Mészáros Eszter. – Olyan helyzetbe kerültem, amivel még nem találkoztam, ugyanis korábban nem izgultam ennyire. Amikor azt hittem, hogy jól csinálom, aztán kiderült, mégsem úgy megy, már nem bírtam kihozni magam ebből a rossz hullámból. Az olimpia ténye okozta a nyomást, három év múlva jobbak leszünk.”

TOKIÓ 2020, SPORTLÖVÉSZET
Vegyes páros. Légpisztoly. Olimpiai bajnok:
Pang Vej, Csiang Zsan-hszin (Kína) 16–14 az aranymérkőzésen, 2. Artyom Csernouszov, Vitalina Bacaraskina (Orosz csapat), 3. Oleh Omelcsuk, Olena Kosztevics (Ukrajna) 16–12 a bronzmérkőzésen, 4. Mikec, Arunovics (Szerbia), 5. Foroughi, Rostamiyan (Irán) 382 kör – a negyeddöntőben, 6. Ho Cseng-jang (Kína) 380 – a negyeddöntőben
Légpuska. Ob: Jang Hao-zsan, Jang Csien 17–13 az aranymérkőzésen, 2. Lucas Kozeniesky, Mary Carolynn Tucker (egyesült Államok), 3. Szergej Kamenszkij, Julija Karimova (Orosz csapat) 17–9 a bronzmérkőzésen, 4. Kvon Eun Dzsi, Nam Te Jun (Dél-Korea), 5. Maszlennyikov, Galasina (Orosz csapat) 417.0 – a negyeddöntőben, 6. Shaner, Weisz (Egyesült Államok) 416.8 – a negyeddöntőben, ...7. Péni István, Mészáros Eszter (Magyarország) 414.6 – a negyeddöntőben

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik