NEDELYKOV TAMÁS (Tokió) 2021.08.04 09:44 Frissítve: 2021.08.04 12:13

Tokió 2020: Büszke vagyok, hogy irányíthattam a csapatot – Elek Gábor

A Norvégia–Magyarország (26–22) kézilabda-negyeddöntő után Elek Gábor szövetségi kapitány elmondta, többet kapott a mérkőzéstől, mint amire előzetesen számított, mint ahogy az egész olimpiai szereplés is sokat adott a csapatnak. A jövőjével kapcsolatban egyelőre nem árult el konkrétumot, mert a döntés még nem publikus.  

 
Elek Gábor szövetségi kapitány szerint sokat fejlődött a válogatott az olimpián, mentálisan és csapategység terén egyaránt (Fotó: Mirkó István) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!


Többet kapott a meccstől, mint amit előzetesen várt?
– Egyértelműen igen – nyilatkozta a norvégok elleni, 26–22-re elveszített olimpiai negyeddöntő után Elek Gábor szövetségi kapitány a magyar újságírók gyűrűjében az interjúzónában. – Rettegtem attól, hogy a fizikai állapotunk miatt majd alárendelt szerepet fogunk játszani, mint amire már többször is volt példa a múltban a norvégokkal szemben. Elég sokat beszéltünk arról, hogy ma nem az akaratunkra lesz szükség, hanem a humorérzékünkre, hogy ameddig lehet, szórakozzunk és viccelődjünk velük. Ehhez kellett, hogy az első félidőben brutálisan jól működött a védekezésünk, a kapott tizenkét gólból négy volt felállt fal ellen. Csodák nincsenek, a végére fizikailag felörlődtünk. Először az agyból fogyott el az oxigén, és akkor jöttek a kimaradt helyzetek. Úgy fordítottak a norvégok, hogy sorra hagytuk ki a tiszta lehetőségeket. Lunde ellen már nem tudtunk higgadt fejjel gondolkodni. Lészámban kevesen voltunk ehhez a norvég csapathoz.

 NORVÉG MESTERMÉRLEG
ThorIr HERGEIRSSON, a norvég válogatott szövetségi kapitánya:
– Tiszteljük a magyarokat, nagyszerű kézilabdás nemzet, mindig kiváló játékosokkal. Alaposan megnehezítették a dolgunkat, de igazán mi voltunk a saját magunk ellenségei. Rió óta vártuk az újabb lehetőséget, ezért nagyon nyerni akartunk, miközben mindenki minket tartott favoritnak. Nem volt könnyű megcsinálni, de Lunde a tapasztalatával változást hozott a játékba, a társainak is lendületet adott. Szerencsések vagyunk, hogy itt van nekünk. 

A második félidőben tudatosan cseréltünk kevesebbet?
– Az ötödik-hatodik percben sajnos elveszítettük Klujber Katrint is, eleve úgy vállalta a játékot, hogy a hátizma csúnyán be van vérezve, és ekkor közölte, nem tudja folytatni. Kiss Nikolett nem tudott volna érvényesülni a norvég védekezéssel szemben, így belső posztokon a meglevő négy embert tudtuk forgatni. Beállóban változtathattam volna, de ott nem volt értelme. Amíg bírtuk erővel, megvolt az esélyünk.

Összességében hogyan értékeli a szereplést?
– Sokat fejlődtünk az olimpián, mentálisan és csapategység terén egyaránt. Sok pluszt kaptunk a versenytől, szép utazás volt. Másfél éve rossz helyzetből indultunk, de mára látszik, volt értelme a közös munkának, amelyet tovább kell vinni. Lesznek távozók, meg kell találni a helyettesüket, de összeállt egy olyan szellemi alap, szervezettség, mérések, amelyek korábban nem voltak meg.

Ezek a pozitívumok, miben kell előrelépnünk?
– Sok függ attól, ki vállalja a szereplést a játékosok közül, mert voltak azért idősebbek a mostani keretben. Az biztos, hogy meg kell találnunk Tomori Zsuzsanna utódját a hármas védő poszton, aki nem csak védekezni tud, de irányítja is a többieket hátul. A két vállsérülés azt mutatja, meg kell keresni Vámos Petra párját is irányítóban. Bordás Réka üde színfoltja volt az olimpiának, alkatilag ő eléri a nemzetközi szintet. A statisztikákat nézve, az átlövések eredményességében mindenképpen több kell tőlünk, és többre is vagyunk képesek. Meg kell találnunk a két magas lövőnket is, sem Háfra Noémi, sem Klujber nem tartozik a magas lövők közé. Futásban is fejlődnünk kell, főleg az indítási tevékenységre gondolok. Lerohanásból lőttünk gólokat, de a közvetlen indításaink lassúak, ebben fejlődnünk kell. Nincs ezekben semmi ördöngösség, ezeket meg fogjuk tudni lépni.

Folytatná a munkát?
Vártam a kérdést, de nem itt és nem most fogok rá válaszolni. A döntés már megvan, de még nem publikus. Azt viszont elmondhatom, hogy rengeteget kaptam az olimpiától, büszke vagyok rá, hogy irányíthattam a csapatot.

 VÉLEMÉNYEK
BORDÁS Réka, a magyar válogatott beállója: Úgy mentünk ki a pályára, hogy élvezni akartuk a meccset és közben mindenkinek megmutatni, mire vagyunk képesek. Örültem, hogy végre nekem is ilyen jól ment a játék. Szerencsére a társak is megtaláltak a labdákkal, és ezúttal minden összejött. A végére elfáradtunk, és Lunde beállása is döntő volt. Ettől függetlenül büszke vagyok a csapatra, fantasztikus élményekkel gazdagodtam első olimpiámon, sokat tanultam, amelyet a további karrierem során is hasznosítani tudok.
SCHATZL Nadine, a magyar válogatott balszélsője: All int mondtunk a mai meccsen, mindent beleadtunk és nyomás nélkül játszhattunk. Örülök, hogy ötven percig tartani tudtuk a norvégokkal a lépést. A végjátékot elrontottuk, ekkor érvényesült a nagyobb rutinjuk, míg mi lövéseket hibáztunk, labdákat adtunk el, és ez döntőnek bizonyult. Büszke vagyok a csapatra, hogy a rossz kezdés után fel tudtunk állni, és emelt fejjel mehetünk haza. Az elsődlegesen kitűzött cél, a csoportból való továbbjutás összejött, a négybe jutás már bravúr lett volna.
 SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra, a magyar válogatott balátlövője: Mindenki úgy kelt fel reggel, hogy meg kell lennie ennek a mérkőzésnek, és a norvégok sem verhetetlenek. Javuló játékot mutattunk az olimpián, amely most csúcsosodhatott volna ki. Nem vagyok egy védőspecialista, de mindent megtettem hátul is, és biztattam a többieket. Elég sokat kellett várni az első olimpiai szereplésemre, amely után van bennem csalódottság. Ha így játszottunk volna Brazília ellen, nem a norvégok jönnek a nyolc között, és ilyen teljesítménnyel más ellen elődöntőbe juthattunk volna. Bízom benne, hogy Párizsban még lesz lehetőségem olimpián szerepelni, azért térek vissza a Fradiba is, mert még szeretnék magas szinten játszani. Érzek magamba annyi erőt, hogy három múlva is ott legyek a csapatban.
GÖRBICZ Anita, a válogatott tanácsadója az mksz.hu-n: A lényeg az volt, hogy elhitessük a lányokkal, hogy ezt a mérkőzést meg lehet nyerni. Nagyon büszkék vagyunk, mert úgy gondolom, hogy nagyot küzdöttek ma is és korábban is, egy ilyen mélypontból felállni és később egy ki-ki meccset játszani a norvégok ellen remek teljesítmény.

TOKIÓ 2020
NŐI KÉZILABDA

NEGYEDDÖNTŐ
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 26–22
(12–10)
Jojogi Nemzeti Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák) NORVÉGIA: Silje Solberg – N. Mörk 3 (1), Skogrand 1, BRATTSET 7, Frafjord, V. Kristiansen 2, Herrem 2. Csere: KATRINE LUNDE (kapus), S. Oftedal 3, REISTAD 4, JACOBSEN 3, Tomac, Sanna Solberg 1. Szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson
MAGYARORSZÁG:
Bíró B. – Lukács V. 3, Klujber 1, TOMORI 4, Kisfaludy, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 5 (1), Márton G.. Csere: Szikora (kapus), Kiss N., Vámos P. 2, Háfra N. 1, Helembai F., Schatzl Nadine 2, BORDÁS 4. Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 9. p.: 3–6. 19. p.: 10–6. 32. p.: 12–12. 40. p.: 15–16. 45. p.: 20–19. 50. p.: 20–21. 57. p.: 25–21
Kiállítások:
0, ill. 4 perc
Hétméteresek:
2/1, ill. 2/1

7. MAGYARORSZÁG
8. Dél-Korea
9. Spanyolország
10. Angola
11. Brazília
12. Japán 

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.