Tokió 2020: a francia válogatott a férfi röplabdatorna bajnoka

Vágólapra másolva!
2021.08.07. 17:11
null
Franciaország legyőzte az Orosz csapatot a döntőben (Fotó: AFP)
A francia válogatott szerezte meg az aranyérmet a tokiói olimpia férfi röplabdatornáján, miután a szombati döntőben 3:2-re legyőzte az orosz csapatot

A finálé első játszmájában egyből magukhoz ragadták a kezdeményezést az esélyesebb oroszok és pontos támadásaiknak, jó blokkmunkájuknak köszönhetően 22:18-nál néggyel vezettek. A franciák azonban nem adták fel, a feladó Antoine Brizard ászainak is köszönhetően 22-nél utolérték riválisukat, majd – a szett során először – átvették a vezetést és a nyolcpontos Earvin Ngapeth vezérletével előnybe kerültek.

A második játszmára megmaradt a jobban mezőnyöző franciák lendülete, akiknek ötletes és hatékony támadójátékára nem találtak ellenszert az oroszok. Az olimpia után leköszönő, az együttest 2012 óta irányító szövetségi kapitány, Laurent Tillie együttese 10:5-re majd 19:12-re is vezetett és 57 perc játék után megduplázta előnyét.

A harmadik etapban is sokáig a franciák akarata érvényesült, de az oroszok megrázták magukat és a játékrész hajrájára fordulva vezettek, majd szépítettek. A negyedik felvonásban a franciák kezdtek jobban, de a 2012-ben olimpiai bajnok orosz válogatott mínusz háromról egyenlített, majd 18:18 után néhány jó blokkal hárommal elhúzott és kiegyenlítette az összetett állást.

A közel kétórányi játék után rajtoló döntő szettben a franciák három rontással kezdtek, de 8:7-nél már vezettek. A térfélcsere után egalizáltak az oroszok, de Jean Patry sikeres támadásával és ászával két ponttal elléptek a franciák, akik Brizard másodikra lehúzott labdájával jutottak meccslabdához. Ezt Makszim Mihajlov szélesre szálló ütésével kihasználták a franciák, és történetük legnagyobb sikerét aratták férfi röplabdában.

A 135 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Ngapeth volt 26 ponttal.

A DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

OLIMPIA, TOKIÓ 2020
RÖPLABDA
FÉRFIAK, DÖNTŐ

Franciaország–Orosz csapat 3:2
BRONZMECCS

Argentína–Brazília 3:2
VÉGEREDMÉNY
1. Franciaország
2. Orosz csapat
3. Argentína

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik