Sorsfordító ezredek – Pircs Anikó jegyzete

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.08.06. 01:23

Az élet elvesz, az élet ad – e filozófia alapján éli az életét Tótka Sándor. És milyen igaza van. Amikor a 2016-os riói olimpiára utazó csapatba – az atipikus doppingmintát adó rivális hazai egység tagjai helyére – Molnár Péterrel a nyaralásból kellett beugraniuk, a K–2 200 méteres döntőben úgy lettek negyedikek, hogy 44 ezredmásodperccel maradtak le az ezüstéremről, arról a pozícióról, amelyet, ha nem szakad meg a felkészülésük, reális eséllyel vehettek volna célba. Öt évvel később, a Föld túloldalán, Tokióban Tótka Sándor 45 ezreddel nyerte meg a K–1 200 méteres olimpiai viadalt.

A 45 ezred 25.7 centiméteres különbséget jelent, ebben a hajóorrnyi fórban fizetődött ki az elmúlt öt év kemény munkája az UTE Gyomaendrődről induló kajakosának.

Hogy a génjeiben és a kezében benne van a K–1 200 méteren aratott győzelem, sosem volt kétséges, Tótka Sándorral kapcsolatban egyetlen kérdés volt csupán: mikor áll készen a diadalra? A májusi olimpiai válogatón ő maga mondta: öt éve, a brazíliai játékok idején nem volt még érett az extra nyomással és elvárásokkal járó feladatok teljesítésére, annak a helyzetnek a kezelésére, amiben megmutatkozik, ki az igazi bajnok. De az okokkal tisztában volt, rájött, nem elég csak tisztességgel elvégezni az edzésmunkát, több kell a sikerhez, és azt is elismerte, mindenekelőtt nyaktól felfelé vannak hiányosságai. Épített hát maga köré egy kis teamet, masszőrrel, légzés- és fizikoterapautával, dietetikussal, az élete minden területén segítséget nyújtó mentorral, és pszichológus szakember segítségével kiemelt hangsúlyt fektetett a mentális felkészülésre. Olimpiai győzelmében egyaránt szerepet játszott a jól karbantartott izomzata, a megfelelő pillanatban beszívott és kifújt levegő, a patikamérlegen kimért, a felesége által napjában háromszor elkészített megfelelő étel, és az őt körülvevő harmonikus környezet. És nagyon kellett hozzá a feje.

Utóbbira különösen szüksége volt azután, hogy két hónapja egy szempillantás alatt semmivé vált, amiért öt évet dolgozott. Arra készült, hogy társaival, barátaival, a Hüvös Viktor vezette Kicsi Team tagjaival együtt áll majd az olimpiai dobogóra a K–4 500 méteres döntő után. Egy sérülés azonban romba döntötte a fiúk közös álmát, a négyes az olimpiai felkészülés hajrájára darabjaira hullt. A 27 éves kajakosnak egy esélye maradt, beült az egyeshajóba, és kizárva dühöt, csalódottságot és minden negatív gondolatot, a júniusi Európa-bajnokságon ő lett az első versenyző, aki a szám szupersztárját, a világversenyeken 2016 óta veretlen brit Liam Heath-t le tudta győzni.

Tótka Sándor azt is vallja, hogy minden okkal történik. S noha a nyár elején úgy tűnhetett, megint csak elvesz, az élet ezúttal adott neki – negyvenöt ezredmásodpercnyi előnyt. Több volt, mint elég.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik