Paralimpia 2020: Konkoly Zsófiáé a magyar csapat ötödik aranyérme

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.09.02. 10:40
null
Konkoly Zsófia aranyérmes 100 pillangón (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Az úszó Konkoly Zsófia két ezüstérmet már szerzett a tokiói paralimpián, fantasztikus teljesítményét pedig csütörtökön megkoronázta azzal, hogy fő számában, száz méter pillangón aranyérmet szerzett az S9-es kategóriában.



Konkoly Zsófia öt éve, a riói paralimpián, tizennégy (!) évesen bronzérmes lett száz méter pillangón, a májusi Európa-bajnokságon pedig magabiztos úszással szerzett aranyérmet. A 19 éves pécsi sportoló az előfutamban új Európa-csúccsal (1:07.05) az első helyen jutott be a döntőbe.

Ott aztán remek hajrával a másodikötven méteren maga mögött hagyta a mezőnyt, és 1:06.55-ös paralimpiai rekorddal elsőként ért célba, ezzel a magyar csapat ötödik aranyérmét szerezte.

Konkoly Zsófia a tokiói paralimpián korábban négyszáz méter gyorson és kétszáz méter vegyesen szerzett ezüstérmet, utóbbiban csak centiméterekkel lemaradva az aranyról. Ezen kívül van egy hatodik helye száz méter háton és ötödik lett a 4x100 méteres női gyorsváltóval, ezzel ő eddig a tokiói paralimpia legeredményesebb magyar versenyzője.

 


KONKOLY Zsófia
paralimpiai bajnok úszó
– Ez már az ötödik versenyszáma volt Tokióban. Hogyan bírta?

Tegnap újra éreztem, hogy fáradt vagyok, illetve még ma is, de tudtam, hogy ez lesz az utolsó napom, az utolsó versenyszámom, úgyhogy próbáltam összeszedni magam. Abban bíztam, hogy a végét már nem fogja annyira bírni a mellettem úszó világcsúcstartó, az új-zélandi Sophie Pascoe, mint amennyire én, de nem tudtam, hogy meg tudom-e fogni.
– Új-zélandi riválisa valóban erősen kezdett. Nem ijedt meg kicsit?

Az első ötvenen valóban meglepődtem, hogy ennyivel előttem van, a forduló után próbáltam felhozni magam, de csak az amerikai lányt láttam magam mellett az ötösön, úgyhogy őt próbáltam megelőzni. A végén nyomtam neki, de nem tudtam, hogy ennyivel előttük vagyok.
– Paralimpiai és Európa-rekorddal nyert. Érzett magában ilyen jó időt?

Egyéni csúcsot úsztam, és már azzal is elégedett lettem volna, ha ez az idő csak arra lett volna elég. De azért sokkal jobban örülök annak, hogy ez két másik rekord is. Ez volt az utolsó számom, örülök, hogy a végére hagytam a legjobbat! Mindent beleadtam, és bár nagyon izgultam, próbáltam és ezt izgalmat átvinni az úszásba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik