Wimbledon: Stollár Fanny az egyetlen magyar női továbbjutó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.25. 21:19
null
Nem az égiek tehetnek a vereségről (Fotó: AFP)
A füves pályás angol nemzetközi teniszbajnokság női egyesének selejtezőjében az első fordulóban Babos Tímea háromszettes mérkőzésen 1 óra 52 perc alatt vereséget szenvedett a német Sabine Lisickitől, így egyéniben elbúcsúzott a további küzdelmektől. A pályafutása első Wimbledonján szereplő Bondár Anna két kiélezett, szoros játszmában kapott ki szintén újonc grúz ellenfelétől. A nap egyedüli magyar győztese Stollár Fanny lett, aki a keddi játéknap legszorosabb és egyik leghosszabb meccsén 2 óra 45 perc alatt győzte le a japán Hibino Naót.

LISICKI–BABOS

Az egykor szebb napokat megélt, korábbi világranglista-12. Sabine Lisicki – jelenleg a 283. a rangsorban – jól kezdett a világranglista 124. helyén álló Babos Tímea ellen: magabiztos szerváira építve hozta saját adogatásait, miközben kétszer is elvette a magyar lányét, s 5:1-re vezetett, amikor először játszmalabdához jutott. Ezt Babos még hárította, s vissza is vette az egyik bréket, ám végül a 2013-ban Wimbledonban döntőző német 51 perc alatt 6:3-ra behúzta az első szettet.

A második játszma sem éppen Babos kedve szerint indult, Lisicki ugyanis rögtön elvette az adogatását – a magyar versenyző 0:40 után három bréklabdát is hárított, a játékot azonban nem tudta megnyerni. A 29 éves német továbbra is magabiztosan adogatott, míg Babos nehezen ugyan, de szintén hozta a saját szerváit egészen 3:2-ig.

Ekkor a magyar teniszező fogadóként 0:30-ra vezetett, amikor kellemetlen közjáték szakította meg a játékot: a hálót tartó szerelvény középen elengedett, „beesett” a háló, s hosszú percekig nem sikerült megszerelni, hogy a szabályoknak megfelelő minimum magassága meglegyen.

A kényszerszünet alatt is folyamatosan mozgó Lisickit zökkentette ki jobban a váratlan pihenő, s Babosnak sikerült visszabrékelni, 3:3. A mérkőzés a továbbiakban sem folyt éppen zavartalan mederben, hol egy, a pálya fölött elhúzó kisrepülő zavarta meg Babos szerváját, hol meg a német igyekezett kizökkenteni ellenfelét ütőcserével – de nem járt sikerrel. Babos 3:1-es hátrányból sorozatban öt játékot nyerve 40 perc alatt 6:3-ra vitte a második játszmát.

Ehhez képest a harmadik szett eleje meglepő fordulatot vett: Lisicki adogatójátékára Babosnak nem volt ellenszere, ráadásul a német a magyar első adogatását rögtön elvette, majd hozta ismét a sajátját. Ez Babost meglehetősen felpaprikázta, mintha kissé „idegből” játszott volna, rá nem jellemző módon az ütőjét dobálva próbálta a feszültségét enyhíteni, miután Lisicki 3:0-ra elhúzott.

Az enyhítés azonban nem sikerült maradéktalanul, mert ugyan a saját adogatását hozta, de Lisickiét nem tudta visszavenni 3:1-nél, pedig négy bréklabdája is volt. Innen viszont megnyílt az út a német előtt, aki végül 6:3-ra megnyerte a játszmát és vele a meccset is.

Ezzel Babos elköszönt a női egyes mezőnyétől, marad számára a női páros – ahol Kristina Mladenoviccsal az oldalán első kiemeltként indul –, valamint Fucsovics Mártonnal párban a vegyes páros, igaz, hivatalosan még nem erősítették meg indulásukat az utóbbi versenyszámban.

Bondár szoros meccsen szenvedett vereséget (Fotó: Gettgy Images)
Bondár szoros meccsen szenvedett vereséget (Fotó: Gettgy Images)

GORGODZE–BONDÁR

A világranglistán a 185. helyen rangsorolt Bondár Anna és a 150. helyen jegyzett Ekaterine Gorgodze mérkőzésén az első szett óriási küzdelmet hozott, amely 56 percig tartott, s végül rövidítésben a grúz sikerét hozta.

Pedig eleinte nem úgy állt, hogy a végén Gorgodze örülhet, főleg miután 4:3-nál a 22 éves magyar lány elvette ellenfele adogatását, és a következő szervájánál kétszer is játszmalabdája volt, ám a grúz visszabrékelt, és rövidítésre mentett. A tie-breakben aztán megismétlődött a korábbi história: előbb a magyar lány vette el ellenfele adogatását, aki azonban ezt visszavette, majd miután egy játszmalabdát ő is elhibázott, egy újabb minibrékkel 7–5-re nyerte a rövidítést.

A második szett is hasonlóan nagy küzdelmet hozott: akárcsak riválisa, a szintén pályafutása első wimbledoni tornáján szereplő Bondár a 27 éves grúz 2:1-es vezetésénél elvesztette az adogatását, de 5:3-nál, gyakorlatilag az utolsó pillanatban visszabrékelt, majd egyenlített, s miután mindketten hozták a saját adogatójátékukat, ismét következhetett a rövidítés.

Ebben pedig újfent a grúz bizonyult jobbnak, miután háromszor is elvette Bondár adogatását, aki csak két bréket tudott felmutatni, így Gorgodze 7–4-ra megnyerte a tie-breaket, ami egyben a két rendkívül kiélezett játszmát hozó, 1 óra 49 percig tartó mérkőzésen aratott diadala révén a továbbjutást is jelentette számára.

Miután délután Babos Tímea is búcsúzott a selejtező első fordulójától, a magyar színeket női egyesben már csak Stollár Fanny képviseli, aki kedd este lép pályára – szintén a kvalifikáció első körében – a japán Hibino Nao ellen.

Stollár nagy csatában kiharcolt győzelemnek örülhetett (Fotó: AFP)
Stollár nagy csatában kiharcolt győzelemnek örülhetett (Fotó: AFP)

STOLLÁR–HIBINO

A világranglista 229. helyén álló Stollár Fanny számára nem indult jól a 117. helyet elfoglaló japán Hibino Nao elleni mérkőzés, kapásból elvesztette az adogatását, és csak négy játszmalabda hárítását követően, 5:4-nél sikerült visszavennie. Miután a folytatásban mindketten hozták saját szervájukat, jöhetett a rövidítés, amelyben a magyar lány bizonyult jobbnak, háromszor is brékelte ellenfelét, végül 7–2-vel megnyerte a tie-breaket, s ezzel 7:6-ra az ötvenperces első szettet.

A második már nem alakult ilyen szorosan: a japán két brékkel 4:0-ra elhúzott, és ugyan Stollár egy adogatóelőnyt visszavett, a végén Hibino egy újabb brékkel 40 perc alatt 6:2-re vitte a játszmát.

A harmadik szett aztán megint őrült nagy küzdelmet hozott, pedig nem úgy kezdődött, hogy a végén Stollár a meccsért adogathat. A japán ugyanis megint „villámrajtot” vett – már ha lehet annak nevezni egy 11 perces első játékot –, és már 3:0-ra, majd 4:1-re is vezetett. Stollár ekkor gyújtotta be a rakétákat és sorozatban három megnyert játékkal – közte egy brékkel – egyenlített. Innen, 4:4-től 6:6-ig aztán mindketten hozták a saját szervájukat, s mivel a szabályok értelmében döntő szettben csak 12:12 után jön a rövidítés, folytatódott tovább a mérkőzés.

Méghozzá Stollár szempontjából remekül, hiszen rögtön brékelt, ami azt jelentette, hogy 7:6-nál a meccsért adogathatott, de Hibino azonnal visszavette a szerváját, 7:7.

Végül 8:8-nál Stollár újra elvette Hibino adogatását, és ismét a meccsért adogathatott: ugyan az első két pont a japáné lett, ezt követően viszont már nem hibázott a magyar lány és zsinórban négy pontot hozva értékesítette az első meccslabdáját, ezzel egyedüli magyar hölgyként túlélte az első kört a selejtezőben.

Stollár ellenfele a következő fordulóban a világranglista 217. helyén álló lengyel, Katarzyna Kawa lesz.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (38 000 000 font, fű)
NŐI EGYES
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
Lisicki (német)–Babos Tímea (magyar, 27.) 6:3, 3:6, 6:3
Gorgodze (grúz)–Bondár Anna 7:6 (7–5), 7:6 (7–4)
Stollár Fanny–Hibino Nao (japán, 11.) 7:6 (7–2), 2:6, 10:8

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik