Wilander jóslata – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.02.14. 00:21

Az Australian Open előtt a Grand Slam-versenyek szakértőjeként – korábban persze kiváló teniszezőként – ismert svéd Mats Wilander negyeddöntőbe jutást várt Fucsovics Mártontól. A háromszoros GS-győztes svájci Stan Wawrinka elleni siker – főleg a végjáték – óriási bravúr volt, más kérdés, hogy a Milos Raonictól elszenvedett veresége következtében nem jutott a nyolcaddöntőbe, ami egy lépésre lett volna a 29 éves teniszező idei céljától (s Wilander jóslatától), hogy Grand Slam-versenyen negyeddöntőt vívhasson (a másik, hogy bekerüljön a top 30-ba).

Emlékezzünk: Fucsovics 2010-ben szettveszteség nélkül (!) nyerte meg Wimbledonban a juniorversenyt, ezt követően azonban nem volt zökkenőmentes az útja, 2017-ben került be a top 100-ba. A finoman fogalmazva is hektikus 2020-as esztendőben nagy skalpokat gyűjtött be. Egy évvel ezelőtt éppen Melbourne-ben a kanadai Denis Shapovalovot győzte le, majd szettet nyert gyerekkori példaképe, a svájci Roger Federer ellen. A US Openen a bolgár Grigor Dimitrov következett, a Roland Garroson az orosz Danyiil Medvegyev. Nem mellesleg a 2020-as francia nyílt teniszbajnokságon bejutott a nyolcaddöntőbe, ami Taróczy Balázs szereplése óta magyar férfi teniszezőnek nem sikerült.

Ez az év is jól indult: az ausztrál bajnokság felvezető versenyén, az ugyancsak melbourne-i Murray River Openen a Roland Garroson elődöntős olasz Marco Cecchinatót verte meg. Az év első GS-versenyén két ötjátszmás és egy több mint háromórás találkozó alatt mindent kiadott magából, ahogyan mondani szoktuk, nem érheti szó a ház elejét.

A teniszező a vele készült interjúban elmondta, jó úton jár. Nagy Zoltán és Jancsó Miklós vette át a felkészítését 2019 végén, és elsősorban az első adogatását fejlesztették. Ennek eredménye nem feltétlenül az ászadogatásokban jelentkezik, de zökkenőmentesebben hozhatja a szervagémjeit – ami a három nyert szettre menő versenyeken fizikailag nem veszi annyira igénybe. A jó fizikum teniszben (is) nélkülözhetetlen. Jóllehet a március elsején kezdődő rotterdami torna csupán két nyert szettre megy, ám olyan nagy a tülekedés, hogy Fucsovicsnak selejtezőt kell játszania.

De Wilander jóslata előbb-utóbb beteljesedik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik