Tenisz: Kihoztam a legtöbbet az Australian Openből – Fucsovics

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2021.02.14. 11:01
null
Fucsovics Márton mindent kiadott magából (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton állítja, jó úton jár, az erőnléti felkészülés terén is előrelépett, és pozitív érzésekkel jön haza Melbourne-ből.

 

You can read the interview in English here!

Rafael Nadal gyógyul
„Pénteken nem edzettem, a hátsérülésemet kezelték, és a szombati volt az első nap a héten, amikor javulást éreztem. Most talán még a győzelemnél is jobban örülök annak, hogy szabadabban tudtam mozogni és szerválni, jelentősen csökkent a fájdalom. Természetesen senki sem akar zárt kapuk mögött játszani, de ez nem az a pillanat, amikor elfeledkezhetünk a világjárványról. Felelősséget kell vállalnunk a tetteinkért, és Ausztrália az egyik legjobb példa a világon, maximálisan tisztelem az országot ezért.”

Ashleigh Barty pozitív
„Természetesen nagyon hiányoznak az ausztrál szurkolók, viszont van ebben is pozitívum: imádom hallgatni a labda elütésének és a pályára pattanásának a hangját, amire így van lehetőségem.”

Fabio Fognini őszinte
„Egyáltalán nem bánom, hogy szombat éjféltől zárt kapuk mögött folytatódik a verseny, hiszen ausztrállal szemben léptem pályára. Ez volt az idei legjobb teljesítményem – lassan harmincnégy leszek, észreveszem, ha jó formában vagyok. A bokaműtétem után másfél hónapig mankóztam tavaly, most pedig nyolcaddöntőt játszom Rafa Nadallal, aki mindent megnyert, amit lehet ebben a sportágban, tehát nagyon boldog vagyok. Kíváncsian várom, fizikailag készen állok-e egy ekkora kihívásra.”

– Hogy érzi magát?
– Huh, a mérkőzés után, este bedőltem az ágyba, annyira fájt mindenem, de másnap reggelre a fekvéstől még rosszabb lett. Nagyon elfáradtam, kiadtam magamból mindent – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére Fucsovics Márton, aki ezzel megválaszolta, miért nem tudtuk elérni pénteken azt követően, hogy az Australian Open harmadik fordulójában 3 óra 13 perc alatt 7:6, 5:7, 6:2, 6:2-es vereséget szenvedett a 14. kiemelt kanadai Milos Raonictól.

– Ez a fizikai része. És lelkileg?
– Nincs hiányérzetem, mert tényleg mindent kijátszottam magamból, az első ponttól az utolsóig harcoltam, tehát pozitív élményekkel repülök haza, kihoztam a legtöbbet az Australian Openből.

– A találkozó után említette, hogy fáj a combja, a csípője és a válla is. Van olyan sérülése, amely miatt aggódnia kellene?
– Nem, szerencsére nem súlyos egyik sem, csak izomfájdalmakról van szó, nem húzódásról vagy szakadásról.

– Több éljátékos is arról beszélt a verseny előtt, hogy a szokottnál is gyorsabb borítás a nagy adogatóknak kedvez, mint amilyen Raonic is. Hogyan lehetett volna megfogni a kanadait?
– A játékfelfogásom és a taktikám szerintem rendben volt, láttuk a második szettben, de az elsőben is közel voltam hozzá. Arra lett volna szükségem, hogy fitt legyek, ne két ötszettes győzelem után álljak ki ellene. Összességében úgy gondolom, Raonictól nem szégyen kikapni, mindig is ott volt a topjátékosok mögött, leginkább a szervája miatt, ám ellenem az alapvonalról is nagyon jól teljesített. Korábban kétszer mérkőztünk meg füvön, játszmát sem nyertem, nagyon simán legyőzött, most azért egészen más meccset vívtunk. Nyilván kedvezőbb lett volna a sorsolás, ha mást kapok a harminckettő között, nem egy szervakirályt, hanem valaki olyat, akivel lehet labdamenetet kialakítani, játszani.

– Mentálisan is elfáradt?
– A harmadik szett után úgy éreztem, igen. Nagy nyomás volt rajtam, hiszen a hatalmas szervája miatt tudtam, ha elveszi az adogatójátékomat, elúszott a meccs is. De ettől függetlenül minden erőmet a pályán hagytam, az utolsó labdamenetig küzdöttem.

– Az elmúlt egy év négy Grand Slam-tornájának mindegyikén legyőzött top húszas riválist, amire Novak Djokovics, Rafael Nadal és Dominic Thiem sem volt képes. Viszont a nagy áttörés, a Grand Slam-negyeddöntőbe kerülés továbbra sem sikerült. Mit gondol, jó úton jár?
– Határozottan igen! Ez a jó út, a csapatommal is arról beszéltünk a meccs után, hogy soha rosszabb Grand Slam-versenyt. Nem szabad sürgetni a dolgokat, hogy például ebben az évben elvárás a legjobb nyolc közé jutás – ugyanolyan keményen kell dolgoznunk tovább, ahogyan eddig. Egy nagy versenyen sok mindenen múlik a sikeres szereplés, például a Roland Garroson Nadalt, a US Openen meg Djokovicsot is kaphatom az első fordulóban...

A REPTÉREN KAPHATTA EL

Az esetszámokat figyelembe véve meglepően hangzik, ám szinte biztos, hogy Mihail Pervolarakisz    Ausztráliából „vitte” a koronavírust Dél-Afrikába. A görög játékos a melbourne-i ATP-kupán szerepelt, amelyen többször is negatív lett a teszteredménye, ám a dél-afrikai challengertornára érkezve pozitivitást mutatott, pedig ki sem lépett a karanténhotelből.

A sportoló közösségi oldalán a szörnyű körülményekre, a nagyon kicsi, televízió és légkondicionáló nélküli szobára és a borzasztó ellátásra panaszkodott, ám az ausztrál egészségügyi hatóságokat inkább az érdekli, hogyan kaphatta el a vírust. A szakértők szerint lehet összefüggés Pervolarakisz betegsége és a melbourne-i repülőtér egyik kávézójában dolgozó fertőzött között, ám arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a görög találkozott volna az alkalmazottal.

A történtek után Pervolarakisz ATP-kupás csapattársát, Sztefanosz Cicipaszt és stábját soron kívül tesztelték, ám mindannyiuk eredménye negatív.

– Nyilván két ötszettes mérkőzés után nagyon nehéz nem fáradtan kiállni a következő fordulóra, de azt látjuk az élmezőny tagjaitól, hogy erre is képesek. Ön hogy áll az erőnléti felkészülés terén?
– Azért sorozatban ötjátszmás meccseket általában csak a legnagyobbak, például Nadal vagy Thiem tudnak nyerni, de olyat nem nagyon látni, hogy egymás után négyszer-ötször is képesek legyenek rá. Ebben is folyamatosan lépkedek előre a csapatom segítségével, sokkal jobban regenerálódtam még a második ötszettes után is, mint a tavalyi US Openen a Grigor Dimitrov elleni továbbjutást követően. Két négyórás meccs után Raoniccsal szemben is három órát töltöttem a pályán, szettet tudtam nyerni. Nagyjából a harmadik játszma közepétől kezdtem érezni a fáradtságot, akkor jöttek elő a kisebb sérülések is.

– Nehéz döntés volt, hogy párosban visszalépett, és nem vállalta az első fordulót Balázs Attilával?
– Igen, de ez volt a helyes lépés, mert ha kiállok, még fáradtabb lettem volna Raonic ellen. Ilyenkor meg kell adni magamnak az esélyt, hogy a legjobb állapotban léphessek pályára egyesben.

– Hogyan tovább?
– Néhány nap pihenő után folytatjuk a munkát, a következő versenyem március elsejétől Rotterdamban lesz, ahol a jelenlegi állás szerint selejtezőt kell játszanom, mert mindenki nevezett, nagyon erős mezőny várható. Utána Doha, Dubai és Miami a sorrend.

– Tehát ismét beutazza a világot.
– Igen, de a tavalyi féléves kényszerszünet után hiányzott is az utazás, a versenyzés.

KIZAVARTA AZ EDZŐJÉT – NYERT

Pályafutása hetedik ötszettes mérkőzését végre megnyerte Danyiil Medvegyev, ráadásul a szerb Filip Krajinovics elleni volt sorozatban a 17. (!) sikere – ám nem csak emiatt különleges az orosz klasszis szombati produkciója.

A 24 éves teniszező a negyedik játsz­mában több nyelven, üvöltve zavarta ki páholyából, ezzel a stadionból edzőjét, a francia Gilles Cervarát, aki fogta a táskáját, kisétált, és már nem is tért vissza.

„Nem tudom, mi járt a fejében, de azt mondta, biztos benne, hogy én nyerem meg a mérkőzést, és csak azért ment ki, hogy békén hagyjon és megnyugodjak. Feszült pillanatok voltak, mindketten mindig győzni akarunk. Beszélünk majd róla az öltözőben, ám nem hinném, hogy probléma lenne közöttünk” – mondta a sajtótájékoztatón Medvegyev, akinek jót tett a szakember távozása, hiszen a döntő játszmát 6:0-ra nyerte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik