nemzetisport.hu 2018.10.26 19:48 Frissítve: 2018.10.26 21:51

Tenisz: Wozniacki súlyos beteg, de egyelőre nem vonul vissza

Caroline Wozniacki korábbi világranglista-vezető teniszezőnél reumatoid artritiszt diagnosztizáltak, ami a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

Wozniacki nem adja fel a sportolói pályafutását (Fotó: AFP)

A 28 éves Wozniacki először a WTA-világbajnokság helyszínén, Szingapúrban beszélt a betegségéről. Elárulta, júliusban a wimbledoni torna után rosszul érezte magát, de azt gondolta, csupán influenzával küzd. Amikor rövid pihenést követően ismét teniszezni kezdett, fájt a lába, majd augusztusban Montrealban egy reggel arra ébredt, hogy a karját nem tudja a feje fölé emelni.

„Kiderült, hogy autoimmun-betegségem van, reumás ízületi gyulladás, amely megtámadja az ízületeket. Kezdetben sokkos állapotban voltam. Úgy érzed, a lehető legjobb erőállapotban vagy, én is ebben a tudatban voltam, de aztán hirtelen kiderült mindez..." – mondta.

Hozzátette, kezdetben fontos volt számára, hogy titokban tartsa a diagnózist, amit az amerikai nemzetközi bajnokság előtt tudott meg, és a szezon végéig nem akart róla beszélni.

A reumatoid artritisz a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája. Tünetei – például a rendkívüli fáradtság, az ízületi gyulladás – kezelhetőek, ám gyógymód nem létezik rá. Ennek ellenére Wozniacki egyelőre nem vonul vissza az élsporttól.

„Pozitívnak kell maradni, és megpróbálni együtt élni a betegséggel. Mindenképpen örömteli, hogy van mód a javulásra. Persze ez a helyzet senkinek sem jó, különösen nem egy profi sportoló számára" – fogalmazott.

Wozniacki idén megnyerte az Australian Opent – ez volt az első Grand Slam-tornagyőzelme –, majd hat év szünet után ismét a világranglista élére állt. A szingapúri WTA-vb csoportkörét egy győzelemmel és két vereséggel zárta, így nem jutott a négy közé.

2021.01.06 20:59:22

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »Földrengésre vagy terrorista cselekményre van biztosításunk, de vírusra nincs. Így aztán az a pénz megy a kukába.« Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a koedukált tenisztornák számának jelentős növekedését jósolják.

2020.12.28 20:11:34

Tenisz KLEIN RON

A második világháború óta először maradt el a wimbledoni torna – mégis láttunk idén teniszcsodákat.

2020.12.22 19:37:14

Tenisz KLEIN RON

„ Ő is szeret szórakozni, focizni, élvezni az életet. Csak kicsit csendesebb, mint én.”

2020.12.18 12:25:58

Tenisz GYŐRI FERENC

Manacorban minden feltétel adott a fejlődéséhez, Valkusz Máté mindezt a saját bőrén tapasztalta.

2020.12.11 11:33:06

Tenisz KLEIN RON

Ha elkalandozott Rafa figyelme az edzésen, Toni hozzávágta azt, ami a keze ügyébe került.