GYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRA 2022.07.12 06:43 Frissítve: 2022.07.12 08:48

Tenisz: nincs játékos, aki több fontos trófeát nyert volna Novak Djokovicsnál

Immáron 21-szeres Grand Slam-győztes a délszláv zseni, akinek a közeljövője ugyan több szempontból is kétséges, a sportág iránti elhivatottsága és győzni akarása ugyanakkor megingathatatlan.

Hat szettet is elveszített a wimbledoni tornán, mégsem férhetett kétség a szerb sikeréhez (Fotó: AFP)

 

Nem kétséges, lehetnek erős érvei azoknak, akik azt állítják, Novak Djokovics minden idők legjobb teniszezője. Sokszor és sokan lefutották már ezeket a köröket, valójában nem is érdemes rangsort felállítani a Djokovics, Rafael Nadal, Roger Federer hármas között, akik hárman együtt 63 Grand Slamet nyertek, de a szerb csillag aktuális hetedik wimbledoni diadala (ezzel beérte Pete Samprast és William Renshaw-t, s már csak a nyolcszoros győztes Federer előzi meg) kapcsán fontos felhívni a figyelmet arra, amit az ATP is közölt hivatalos honlapján.

NS-szakértő: Köves Gábor az Eurosport szakkommentátora 
Nagyon nehéz dolga volt Novak Djokovicsnak azután, hogy Ausztráliában nem játszhatott év elején, és a Roland Garroson sem volt még elég a címvédéshez az a forma Rafael Nadal ellen, amit összehozott addigra. Ráadásul ki tudja, hogy augusztusban beengedik-e az Egyesült Államokba a US Openre koronavírus elleni oltás nélkül… Látszott rajta és a stábján, hogy ez mekkora stresszhelyzetet generált: mentálisan rettenetesen nehéz lehetett neki az, hogy a saját magával szemben támasztott elvárását teljesítse. Bár sikerült, azért valószínűleg a szerb klasszis is bevallaná, nem volt könnyű a szituáció, még úgy sem, hogy bár szetteket veszített a meccsein, igazán közel a kieséshez azért még Jannik Sinner ellen sem volt, hiszen volt elég mentális ereje arra, hogy megmutassa, mekkora a különbség tenisztudásban és tapasztalatban közte és a fiatalabbak között. Nem volt ez másképp Nick Kyrgios ellen sem a döntőben, amelyben az ausztrálon egyébként látszott, hogy amíg jól ment neki, addig tudta kezelni a helyzetet. Djokovics is elmondta neki a győztes beszédében: „Nick, te még biztosan visszatérsz ide!” Ehhez azonban az kell, hogy úgy bírja a terhelést, mint a nála nyolc évvel idősebb szerb, ne legyenek hiányosságok a felkészülésében, és több tapasztalatot is szerezzen.

Majorviadalok tekintetében ugye Nadal 22, Djokovics 21, Federer 20 sikert számlál, de ha hozzáadjuk a szezonzáró ATP-világbajnokságokat (Federer hatszor, Djokovics ötször nyert, Nadal sosem) és az 1000-es tornákon szerzett győzelmeket (Djokovics 38, Nadal 36, Federer 28), akkor Djokovics 64, Nadal 58, míg Federer 54 trófeával büszkélkedhet, szóval ebben az összevetésben biztosan vezet a 35 éves szerb. Nadalhoz még két olimpiai bajnoki aranyérmet is passzíthatunk – egyéniben csak neki jött össze az ötkarikás győzelem, párosban rajta kívül Federernek is –, de az inkább lábjegyzet a felsorolásban.

Sokkal valószínűbbnek tűnt, hogy a 21. GS-sikert „Nole” hamarabb megszerzi Nadalnál, ám számításait három 2021-es majorgyőzelem után először az orosz Danyiil Medvegyev húzta keresztül, aki ellentmondást nem tűrő játékkal verte meg őt a US Open döntőjében, aztán idén januárban saját maga, mivel kétes értékű elveihez ragaszkodva nem oltatta be magát az Australian Open előtt (s azóta sem), ami miatt végül kitoloncolták az országból, ráadásul hatalmas meglepetésre – a döntőben Medvegyev ellen 0:2-ről fordító – Nadal nyerte meg a tornát, így 20-ról 21-re lépett. A Roland Garroson meg 21-ről 22-re, mert az előrehozott döntőnek számító negyeddöntőben klasszikus csatában, négy játszmában felülmúlta Djokovicsot.

A szerb ezek után is toronymagas favoritja lett volna a brit Grand Slamnek, hiszen legutóbb 2017-ben kapott ki ott, pontosabban 6:7, 0:2-nél feladta az azóta visszavonult cseh Tomás Berdych elleni találkozót a negyeddöntőben (2019-ben fogadóként hárított két mérkőzéslabdát és fordított Roger Federer ellen a fináléban). Ehhez járult hozzá, hogy különböző okok miatt nem indulhatott az idei versenyen Medvegyev, Alexander Zverev és Matteo Berrettini sem, míg Nadal – bár váratlanul remek formában játszott addig – hasfalizom-szakadása miatt nem állt ki a Nick Kyrgios elleni elődöntőre.

 

Ettől függetlenül sem volt evidencia Djokovics győzelme, hiszen hét fellépésén hat játszmát is elbukott, az olasz Jannik Sinner ellen rögtön az első kettőt, mégsem volt olyan rivális, aki valóban a kiesés szélére taszította volna őt. Inkább csak azzal kell megküzdenie az elmúlt néhány évben, hogy kissé lassan melegszik bele a játékba – ha viszont eléri az üzemi hőfokot, csak néhány ellenfele képes lebirkózni őt.

VÉLEMÉNYEK
Dusan Vasziljevics, az Újpest és a Honvéd korábbi futballistája: – Miután abbahagytam a profi futballt, átálltam a teniszre. Alig van olyan nap, hogy ne ütögetnék, a magyar teniszbajnokságon is indulok, mondhatom, egész jól megy a játék. Novak Djokovics nekem olyan, mintha a családtagom lenne. Amióta elkezdett játszani, szinte az összes mérkőzését láttam, szurkolok neki, mindent tudok róla. Nekünk, szerbeknek fontos, ha ő játszik, Szerbiában jószerével megáll az élet, ünnepnapnak számít, senki sem dolgozik, mindenki a televízió elé ül. Szerintem két-három éven belül minden idők legjobbja lehet, ő lehet a tenisz istene.

Tomiszlav Szivics, a Radnicski Nis futballcsapatának vezetőedzője:
– Egész Szerbia Novak Djokovics-szurkoló! Mindenki imádja – emberként, teniszezőként egyaránt. Ő a legnagyobb márkanév az országban. Ha játszik, gyakorlatilag megáll az élet. Egy nemzet bízik benne és hisz neki, megkockáztatom, Szerbiában nagyobb sportoló még nem született nála. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy a csúcsra jusson, mentálisan egyenesen a legerősebb a világon.

Djokics Zseljko, a Szekszárd női kosárlabdacsapatának edzője: – Novak Djokovics miatt kezdtem érdeklődni a tenisz iránt, még rekreációs szinten űztem is, de régóta nem játszottam. Újvidéki vagyok, tehát gyerekkoromból emlékszem Szeles Mónikára is, aki vajdasági magyar lány és hasonlóan topkategóriás játékos volt, mint Novak. Nagyon tetszik Nole mentalitása, ami a sportban a legfontosabb, hatalmas a belső ereje, sok meccset nyert meg úgy, hogy mindenki azt gondolta, vége van és kikap. Folyamatosan a topon lenni sokkal nehezebb, mint egyszer győzni, ő pedig képes rá. Talán huszonegy éves volt, amikor hallottam beszélni egy tévé­stúdióban, és el tudtam volna képzelni diplomataként, politikusként, hat-hét nyelven beszél, enciklopédikus tudással rendelkezik – ő Szerbia első számú nagykövete!

Nenad Lukics, a Budapest Honvéd FC támadója: – Bár nem játszom, szeretem nézni a teniszt, Szerbiában igen népszerű, amióta Novak Djokovics a világ egyik legjobbja. Ő igazi sportisten a hazámban, minden szerb követi a meccseit. Természetesen a wimbledoni döntőt is láttam, megtisztelő, hogy honfitársak lehetünk. Óriási sportember, aki rendszeresen segíti a rászorulókat Szerbiában, ezért is vagyunk rá büszkék. Nehéz kérdés, hány Grand Slam-győzelemig juthat, főleg most, a Covid-időszakban, szerintem az Australian Opent is megnyerhette volna januárban. Jelenleg ő a legjobb, s tovább tarthat a karrierje, mint Rafael Nadalé és Roger Federeré, képes lehet rá, hogy övé legyen a legtöbb majortrófea, meg is érdemelné. Kis országból származik, ráadásul a tenisz a gazdagok sportja, viszont ő nem volt gazdag, miként a hazája sem, ezért neki kétszer olyan nehéz feladat volt az érvényesülés, mint Nadalnak vagy Federernek.

Még mindig igen nagy valószínűsége van, hogy a gyerekként klasszikus zenét hallgató, irodalommal foglalkozó rendkívül intelligens sportember, aki már fiatalon is szigorú étrend mellett végezte az edzéseit, megelőzi Nadalt, és a valaha volt legtöbbszörös GS-győztes lesz. Ehhez azonban nem ártana, ha bejutna az Egyesült Államokba, és versenyezhetne az idei US Openen…

Djokovics 2011 óta hétszer emelhette magasba a wimbledoni trófeát, így már csak egy sikerre van a füves Grand Slam-torna rekorderétől, Federertől (FOTÓK: AFP)

 

A szervezőket akarta, végül
saját játékosait büntette az ATP és a WTA
Visszafelé sült el, hogy a férfi- és női tornákért felelős világszervezet, az ATP és a WTA is úgy döntött, nem vezeti fel a Wimbledonban szerezhető és megvédhető pontokat a világranglistára, miután a szervezők az orosz–ukrán háború miatt kitiltották az orosz és fehérorosz teniszezőket az eseményről. Az All England Clubnál ellensúlyozni tudták a wimbledoni ranglistapontok kiesését a megemelt pénzdíjakkal, és az is az ő kezükre játszott, hogy a legtöbb challengertornára már lezárult a nevezési időszak, mire biztossá vált, nem lehet pontokat szerezni a füves Grand Slam-tornán. A jól teljesítő játékosokon csattant így az ostor: a férfiaknál Novak Djokovics címvédőként mind a 2000 pontját elvesztette, így a harmadikról a hetedik helyre csúszott vissza, míg az orosz Danyiil Medvegyev maradt világelső. Nick Kyrgiosnak a legjobb húsz közé kellett volna kerülnie, így viszont a korábbi 40. pozíciójából a 45.-re esett. Néhányan persze javítani is tudtak – no nem a saját eredményeikből adódóan, és van köztük olyan is, aki jobban járt volna a megszerzett pontjaival, mint így, de öröm az ürömben, hogy a nagyot bukó teniszezők miatt a legjobb tíz közé került például Jannik Sinner. A nőknél is voltak „pontvesztesek”: Jelena Ribakina a legjobb tízbe került volna, így azonban 23. maradt.

Oltatlansága miatt Melbourne után tavasszal Miamiban és Indian Wellsben sem szerepelhetett, közben Dubaiban igen, ahol meg kellett küzdenie az ellenszenvvel, valamint a rá nehezedő hatalmas nyomással.

„Nem vagyok beoltva és nem is tervezem felvenni a vakcinát, így csak abban reménykedhetek, hogy eltörlik a kötelező zöld kártyát, vagy nevezzék bárminek, amivel beléphetek az Egyesült Államokba, esetleg felmentést kapok. Ez utóbbi azonban nem tűnik reálisnak, ha mégis, nem tudom, hogyan nézne ki a gyakorlatban” – mondta a témáról vasárnap Djokovics, aki egyelőre arról sem tudott konkrétummal szolgálni, hogy mikor játszhat ismét hivatalos mérkőzést.

A következő néhány hétben biztosan fordít időt a pihenésre, hiszen megterhelte őt az elmúlt hónapok kimerítő menetelése – közben pedig reménykedik benne, hogy jó híreket kap a tengerentúlról.

Mindezt úgy, hogy hétfő óta már csak a 7. a világranglistán (előtte a 3. helyen állt), hiszen a versenyzők az ATP és a WTA döntése alapján nem kaphattak ranglistapontokat a wimbledoni tornáért (legjobbunk, a tavaly wimbledoni negyeddöntős Fucsovics Márton épphogy benn maradt a százban, 97.).

Novak Djokovics ugyanakkor többször is elmondta a közelmúltban, hogy a világranglista már egyáltalán nem foglalkoztatja, a Grand Slam-győzelmek azonban annál inkább.

Ha éppen nem jutna el New Yorkba, vagy kihagyná a következő Australian Opent is, akkor is teljes készültségben várja majd a 2023-as Roland Garros kezdetét, maximális hittel és mindent elsöprő győzni akarással.

Jelena Ribakina korszakos alakja lehet a sportágnak

Hosszú távon is ott lehet az élmezőnyben az első kazah Grand Slam-bajnok, aki a fináléban legyőzte a hozzá hasonlóan történelmet író tunéziai Onsz Dzsaburt, ám tény, hogy a világpolitika állása miatt nem a legjobbkor győzött Wimbledonban az orosz nemzetiségű játékos.

Nem kitörő érzelmeiről lesz ismert az alapvetően szimpatikus, kazah színekben versenyző orosz Ribakina, aki wimbledoni győzelmével választott nemzetének első Grand Slam-bajnoka lett, miután a szombati női fináléban legyőzte Dzsaburt. Függetlenül a döntő végeredményétől, mindkét játékos történelmet írt: a világranglista-ötödik (a szürreális tény, hogy nem osztottak pontokat a versenyen, ami a második helyről lökte lejjebb) tunéziai teniszező az első nő, aki az arab és az afrikai régiók képviselőjeként döntőbe jutott majortornán, és tegyük hozzá, jó esélye van arra, hogy ő legyen az első, aki egyszer trófeát is magasba emelhet. Ezúttal azonban a szetthátrányból felálló 23 éves Ribakina bizonyult jobbnak, aki az első, elveszített játszma után higgadtságával bedarálta a kicsit talán rutinosabb és az utóbbi időszakban – főként salakon – kifejezetten jó formát mutató Dzsaburt. Egyszerre jött jól és rosszul Wimbledonnak a kazah siker, ugyanis meglehetősen ellentmondásos győztest kapott az idei női torna.
Egyik oldalról szolid, visszafogottan kedves, példaképnek kifejezetten alkalmas játékost, aki fiatalon ért oda London trónjára, aki Nick Kyrgios győztes nyolcaddöntős mérkőzése utáni laza, borozós levezetésére reagálva felháborodottan közölte: ő bizony nem él ilyenekkel, megy masszőrhöz, pihenni, majd készülni a következő találkozójára. Sokak szerint hosszú távon is lehet benne annyi erő, hogy generációkat inspiráló, korszakos egyéniséggé nője ki magát a női mezőnyben. Másfelől viszont az orosz és a fehérorosz sportolók kitiltása miatt kínos a szervezőknek, hogy tulajdonképpen egy moszkvai születésű orosz teniszező ért fel a csúcsra a füves szezon végén, amire azonnal le is csapott az orosz sportdiplomácia, élcelődve: még úgy is ők nevetnek a végén, hogy be sem utazhattak Nagy-Britanniába. Elég fals azonban ez a megközelítés, hiszen valójában az orosz sporttámogatási rendszer hiányossága miatt igazolt el az országból Ribakina, aki hiába volt rendkívül tehetséges, családja anyagi helyzete nem tette lehetővé, hogy szeretett sportágával otthon foglalkozhasson, így már tizenévesen nemzetet váltott, miután az egyértelműen orosz piacról merítő Kazah Teniszszövetség megfelelő ajánlatot tett le elé. Így aztán minimum kétséges, hogy ehhez a klasszis eredményhez Oroszországnak valóban köze lenne, az viszont elég egyértelmű, hogy egy sportoló sikerét ismét a politika használja fel saját céljaira – s ez éppúgy igaz a sportolók kitiltására az eseményről, mint arra, ahogy Ribakina győzelmét a szülőhazája megközelíti. Talán kicsit visszás lehet az esetben, hogy az oroszokat és a fehéroroszokat érintő szankciók egyik célja, hogy a győztes ne fizessen az óriási pénzdíjából tetemes adót hazájában, amellyel az ukránok elleni háborút is pénzelik az orosz politikai vezetők, s a kazah–orosz csillag bizony máig moszkvai lakcímmel is rendelkezik… Az összképet azonban árnyalja, hogy több orosz játékos már rég elhagyta hazáját, s például Monacóba jelentkezett be. Ezek alapján pedig nem kérdés, hogy a friss bajnok (az említett anomáliák miatt a ranglistán továbbra is 23.) Ribakinát saját személyisége és teljesítménye alapján illik értékelni a teniszrajongóknak, azzal pedig nem érdemes foglalkozni, hogy a világpolitika milyen kontextusba helyezi mindezt – hiszen valójában az ellentmondások is csak ebből fakadnak.

 

2022.08.09 22:03:22

Tenisz GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Hisz abban, hogy képességei alapján még mindig az élvonalba tartozik.

2022.07.25 21:35:29

Tenisz GYŐRI FERENC

A 22 éves tehetségnek nagy hitet és önbizalmat ad a finnországi győzelem.

2022.07.12 09:37:59

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

Jo-Wilfried Tsonga: Élveztem az egészet, igyekeztem minden percet ajándékként felfogni.

2022.07.10 21:06:42

Tenisz GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Djokovics az egyetemes sport egyik legnagyobb alakja.

2022.07.10 14:48:50

Tenisz H. Á.

Novak Djokovics 21. GS-győzelmét ünnepelheti, Nick Kyrgiosnak egy játszma jutott.