Tenisz: „Mondtam Fábiánnak, nem űrlények ezek a teniszezők”

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 07:06
null
Marozsán Fábián az ITF-tornák után az ATP-nél is letette a névjegyét, büszke rá edzője, Palágyi Miklós (jobbra) (Fotó:<a href="https://tenisz-palya.hu/hirek-erdekessegek/1661-marozsan-fabian-vegre-gyozelem" target="_blank"> tenisz-palya.hu</a>, archív)
Marozsán Fábián edzője, Palágyi Miklós Budapesten szurkolta végig tanítványa római menetelését. A Magyar Teniszszövetségnél férfi szakágvezetőként is dolgozó szakember a Nemzeti Sportnak elmondta: meglepő módon nyugodt volt az Alcaraz elleni mérkőzés alatt. Palágyi szerint épp az ilyen győzelmekért éri meg sportolónak lenni.

 

 

– Számított Marozsán Fábián sikerére?
– Hogy megveri Alcarazt?– kérdezett vissza Palágyi Miklós.– Dehogy számítottam… Sajnáltam is, hogy nem lehetek ott, de vannak más kötelezettségeim, azokon múlik, mikor tudom elkísérni. Otthonról szurkoltam neki a feleségemmel, végig nyugodt voltam. Nagyon büszke vagyok arra, amit elért!

Azért valami előjele volt, hogy benne van a bravúr Fábián játékában?
– A római mestertorna előtt indult Cagliariban egy challengertornán, ahol a második fordulóban szoros csatát vívott az Australian Openen negyeddöntőig jutó Ben Sheltonnal. Az első szettben brékelte az amerikai, de neki is voltak lehetőségei, amelyekkel nem tudott élni. A szünet után elvette Shelton adogatását, de riválisa visszajött a hátrányból, aztán a rövidítésben volt Fábinak két szettlabdája is, innen nyerte meg Shelton a második játszmát. Nagyon közel volt ahhoz, hogy kiharcolja a döntő szettet és már akkor mondtam neki: ezek a teniszezők sem űrlények, a teljesítménye alapján nincs messze a legjobb száztól.

– Mit mondott neki, amikor először beszéltek az Alcaraz elleni győzelem után?
Aznap csak üzenetet írtam, biztos voltam benne, hogy azonnal szétszedik az újságírók, nem akartam még én is zaklatni. Kedden, amikor beszéltünk, azt kértem tőle, élvezze ki a siker minden percét, hiszen az ilyen pillanatokért dolgozunk, ezekért éri meg sportolónak lenni. Hozzátettem: innentől kezdve még többet, még keményebben kell dolgozni, hogy ezen a szinten maradjon.

– Hogyan reagáltak a felkészítő csapat itthon maradt tagjai?
– Ez óriási világszenzáció, szerintem egész Magyarországon, de szerte a világon is felkapták a fejüket az eredményre. Mindenki nagyon boldog – Vaskó Balázs erőnléti edző és Bartha Kincső fizioterapeuta dolgozik még velünk. Persze az egész szövetség nagyon örül az eredménynek, kiemelném Sütő Csilla főtitkárt, Sávolt Attila szakmai igazgatót és Bardóczky Kornél fejlesztési igazgatót is – ők teszi lehetővé, hogy remek körülmények között készüljünk.

– Ha már a felkészülésnél tartunk, miben kell még fejlődnie Fábiánnak, milyen munka vár rá, amikor hazajön?
Mindenben tud még előrébb lépni, technikában, taktikában, erőnlétben is. Fontos, hogy az adogatását tovább csiszoljuk, Rómában már látszott az elvégzett munka, de stabilizálni kell a jó, erős szerváit. Más játékelemeken is dolgozni fogunk, például a védekezésen, a mozgáson, és arra is oda kell figyelnünk, hogy ne sérüljön le, nagy hangsúly lesz a gyógytornán, a prevenciós gyakorlatokon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik