GYŐRI FERENC 2021.10.27 08:08 Frissítve: 2021.10.27 09:54

Tenisz: Egyértelmű a cél, vissza a top százba! – Babos

A világranglistán 149. honfitársunk lelkileg megterhelő időszakon van túl, a csípőjére ugyanakkor a jövőben is oda kell figyelnie.

 

– Mi volt az oka, hogy fel kellett adnia a hamburgi döntőt?
– Sajnos már az elődöntőben éreztem a csípőm, és úgy ítéltük meg, nem éri meg erőltetni, hogy esetleg kiújuljon a sérülés. Tudtam, hogy vigyáznom kell, tudtam, hogy nem vagyok százszázalékos állapotban, de amit lehetett, kihoztam a versenyből. A célom az volt, hogy élesben, sorozatterhelés alatt próbáljam ki a lábam, a csípőm – ez sikerült.

Babos Tímea sérült volt az elmúlt időszakban,
de nem tétlen (Fotó: Micheller Szilvia)

– Finalista ellenfele, Antonia Ruzic még csak tizennyolc éves, ezért van hátul a ranglistán. Mit tapasztalt, jól játszott, hallunk még felőle?
– Szerintem fogunk hallani róla, hiszen fiatal, pimasz, és félelem nélkül játszik, de hosszú út vár még rá.

– Sikerült önbizalmat szereznie a négy győzelemnek köszönhetően?
– Nagyon örülök, hogy öt mérkőzést játszottam, hiszen a meccsszituációt nem lehet tökéletesen szimulálni az edzésen. A meccsen faktor a stressz, az izgalom, az ismeretlen ellenfél – az edzőpartnereimet nyilván már ismerem valamelyest –, és még sorolhatnám. Hiába edzettem rengeteget, izomlázam volt a mérkőzések után, ez is mutatja a szituáció másféleségét. A verseny összdíjazása kisebb volt, alacsonyabban rangsorolt játékosok vettek részt rajta, de mivel szükségem van sorozatterhelésre, ezt találtuk a megfelelő megoldásnak.

– Az elmúlt három hónapban volt lehetősége kikapcsolódni, átgondolni a folytatást?
– Sokszor kérdezték már tőlem, hogy milyen volt tenisz nélkül létezni, milyen volt kiszállni a mókuskerékből. A sérülés egy élsportoló életében nem jelent tétlenséget, nem úgy kell elképzelni, hogy otthon ültem, és lógattam a lábam, miközben kiszolgáltak. Ha épp nem az erőnlétemen dolgoztam, akkor rehabilitációs gyakorlatokat végeztem, aztán orvosról orvosra, szakemberről szakemberre rohangáltam keresve a megoldást a mielőbbi felépülésre. A nap huszonnégy órájában azon pörögtem, hogyan lehetne mihamarabb rendbe jönnöm, miként térhetnék vissza mihamarabb a pályára. Lelkileg nagyon megterhelő időszak volt, de a munka nem ért véget – a jövőben is figyelni kell rá, együtt kell élni vele.

– Kiderült már, hogy egészen pontosan milyen csípősérülés okozta a problémát?
– Igen, a fő gond az, hogy a csípőmben egyéb porcgondok mellett leszakadt a labrum, s mivel ott nincs rendes vérkeringés, a rehabilitáció nagyon hosszadalmas folyamat. A műtét sem jelent tökéletes megoldást, sőt kérdéses az operáció sikere, viszont a rehabilitáció egy év is lehet, így ez nekem huszonnyolc évesen nem opció.

– Milyen állapotban van az Achilles-ina?
– Az Achillesemben krónikus gyulladást diagnosztizáltak, de ez egy visszatérő, évek óta fennálló probléma. A csípőm miatt több teher hárult más testrészekre, vagyis járulékos sérülésként könyvelhető el, de szerencsére ezzel most nincs problémám.

– Mely tornákon indul még ebben az évben?
– A héten egy franciaországi versenyen szerepelnék, remélem, addig kicsit enyhül a fájdalom. Az évből már nincs sok hátra, de szeretnék kisebb tornákon sok meccset játszani, ezzel is felkészülve a jövő esztendőre. A december képlékeny az Australian Open miatt, de szerintem sok játékosban, sőt a rendezők fejében is még elég sok a kérdőjel a lebonyolítás miatt. Az utóbbi hetekben többször megváltoztatták a beutazásra vonatkozó irányelveket, kíváncsian várom, vajon mi lesz a végleges verzió.

– Tudja-e már, ki lesz a párostársa 2022-ben a főbb versenyeken?
– Zajlanak az egyeztetések, a terveim között mindenképpen szerepel, hogy minél jobb eredményeket érjek el a párosversenyeken.

– Mit szeretne elérni a következő évben, mi lesz az első számú célja?
– A legfontosabb, hogy egészségesen tudjam végigjátszani az évet. Egyértelmű cél a visszatérés a top százba, és természetesen jó lenne még több párostrófeát gyűjteni.

2021.11.22 00:12:52

Tenisz GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Bocsánatkérésre, a bűnös nyilvános bűnhődésére nem számíthatunk.

2021.11.13 10:10:13

Tenisz GYŐRI FERENC

Öt férfi és öt női játékost választottunk ki azok közül, akiknek ragyogóan sikerült az idei évadjuk.

2021.11.02 15:59:06

Tenisz HARMATH ÁKOS

A szerb világelső negyedszer győzte le a magyar éljátékost, aki ezúttal is nyert egy szettet ellene.

2021.11.01 21:25:10

Tenisz B. D. K.

A 22 éves teniszező ennél jobb jelmezt nem is választhatott volna halloweenre.

2021.11.01 18:09:32

Tenisz B. D. K.

A világ egyik legszebb teniszezőjének tartott sportolónő még idézett is egy szállóigévé vált mondatot a sorozatból!