Tenisz: Djokovics óriási csatában nyert első belgrádi meccsén

Vágólapra másolva!
2022.04.20. 20:42
null
Djokovics alaposan megszenvedett a győzelemért (Fotó: AFP)
A világelső szerb, Novak Djokovics dolgát honfitársa, Laslo Djere alaposan megnehezítette a Serbia Open 2. fordulójában: majdnem három és fél órára volt szüksége, hogy döntő játszmában diadalmaskodni tudjon a belgrádi 250-es ATP-torna nyolcaddöntőjében.

 

A világranglistát vezető Novak Djokovics másfél hónapos kihagyás után a múlt héten tért vissza Monte-Carlóban, ahol viszont az első mérkőzésén kikapott a spanyol Alejandro Davidovichtól. A szerb klasszis idén előtte csak a dubai 500-ason indult – azon a negyeddöntőben búcsúzott Jirí Veselyvel szemben –, az Australian Opent és a két egyesült államokbeli (Indian Wells, Miami) Masters-tornát azonban kénytelen volt kihagyni, mert nincs beoltva a koronavírus ellen.

A hercegségbeli fiaskó után Belgrádban, hazai pályán folytatta a salakszezont Djokovics, aki a Serbia Open első fordulójában első kiemeltként még erőnyerő volt, a másodikban pedig honfitársa, a zentai születésű Laslo Djere (Györe László) ellen lépett pályára.

Nem kezdett túl jól a világelső, Djere ugyanis rögtön az első játékban az első adódó alkalommal elvette az adogatójátékát. A 34 éves, 20-szoros Grand Slam-győztesnek nem igazán működött a szervája, Djere fogadóként minden játékban legalább egy bréklabdához jutott, s 4:2-nél ismét brékelte ellenfelét, majd – ha nehezen is, de – negyedik játszmalabdáját kihasználva, kereken 40 perc alatt 6:2-re megnyerte az első szettet.

A második játszma elején Djokovicsnak volt három kihasználatlan bréklabdája, de a helyenként kimondottan látványos pontokat nyerő Djere hárította mindet. Az első hat játék után egy brékváltást követően ismét mindketten hozták saját adogatójátékukat – 6:5-nél Djokovicsnak fogadóként három szettlabdája is volt, de Djere mindet hárította, s végül hozta a játékot, így jöhetett a rövidítés, amely igen kiélezett küzdelmet hozott. Djokovics 5–4-es vezetésénél két újabb játszmalabdához jutott, Djere ezeket még hárította, majd Djokovics a harmadik játszmalabdáját kihasználva egyenlített (7:6).

A döntő játszmát Djokovics brékkel kezdte, de nem tudta a saját adogatását mögé rakni – mindketten egyre több hibával játszottak az ekkor már majdnem két és fél órája tartó mérkőzésen. A folytatásban Djokovicsnak akadt még két lehetősége arra, hogy elvegye ellenfele adogatását, ám Djere a 9. és a 10. bréklabdát is hárította, majd 5:5-nél a 11. és 12. alkalommal is megakadályozta, hogy Djokovics elvegye az adogatását. A drámai 11. játék egyébként tartott vagy 15 percig, a felek nyolcszor jártak egyenlőnél, mire Djere végül hozta a szervajátékát. S miután Djokovics sem hibázott, ismét jöhetett rövidítés. Ez pedig minibrékváltással kezdődött, aztán Djere elvette ugyan a térfélcsere után Djokovics adogatását, ám a következő két szervájából egyet sem tudott megcsinálni, így a világelső 3 óra 23 perc után két meccslabdához jutott, amelyből az elsővel le is zárta a mérkőzést (7:6).

Laslo Djere első alkalommal lépett pályára egyik gyerekkori példaképe, Novak Djokovics ellen, s közel állt hozzá, hogy legyőzze, de a döntő pillanatokban nem tudott eléggé koncentrálni. A világelső tehát megnyerte első idei salakpályás meccsét, s készülhet az újabb, honfitárs elleni mérkőzésre: a negyeddöntőben a 7. kiemelt Miomir Kecmanovics lesz az ellenfele.

ATP 250-ES TORNA, BELGRÁD (534 555 euró, salak)
NYOLCADDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Djere (szerbiai) 2:6, 7:6 (8–6), 7:6 (7–4)
Kecmanovic (szerb, 7.)–Millman (ausztrál) 6:4, 7:6 (7–5)
Hacsanov (orosz, 3.)–Szafjullin (orosz) – játék nélkül
Monteiro (brazil)–Krajinovics (szerb, 8.) 6:4, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik