US Open: szabad a gazda – sokan révbe érhetnek New Yorkban

GYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRAGYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.08.28. 08:26
null
Nadal felkészülése ezúttal sem volt zökkenőmentes, mégis a favoritok között van, és biztosan nagy erőfeszítéseket tesz, hogy 23-szoros Grand Slam-győztesnek mondhassa magát két hét múlva (Fotó: Reuters)
Bőven van esély arra, hogy új Grand Slam-győzteseket avassanak az év utolsó major tornáján, amely minden valószínűség szerint a legendás Serena Williams búcsúversenye lesz.

 

Fantasztikus izgalmakat és érdekességeket hozott a US Open tavaly. Novak Djokovics egyetlen lépésre volt attól, hogy megszerezze a naptári Grand Slamet és elsőként jusson el 21 major diadalig, ám a döntőben emlékezetes körülmények között, három szettben felülmúlta őt az orosz Danyiil Medvegyev. A női finálé párosítására pedig előzetesen aligha fogadott volna bárki is: az akkor 18 éves brit Emma Raducanu a 19. életévét a torna alatt betöltő kanadai Leylah Fernandezt múlta felül, így Raducanu lett az open era első teniszezője, aki a selejtezőből indulva nyert Grand Slamet, ráadásul még szettet sem veszített.

Medvegyev  tavaly nem kegyelmezett  a döntőben a naptári  Grand Slamre hajtó Djokovicsnak, s mivel egyébként is ő a világ talán  legjobb kemény pályás játékosa, nem lenne nagy meglepetés a címvédése (Fotó: AFP)
Medvegyev tavaly nem kegyelmezett a döntőben a naptári Grand Slamre hajtó Djokovicsnak, s mivel egyébként is ő a világ talán legjobb kemény pályás játékosa, nem lenne nagy meglepetés a címvédése (Fotó: AFP)
Vélemények
Emma Raducanu, a US Open női címvédője
„Mások sokkal többet gondolnak a rám nehezedő nyomásra és a ranglistahelyezésemre, mint én. A címvédés kérdése a sajtónak fontos, én mindig csak a következő meccsemmel foglalkozom. Minden egyes versenyző nagyon erős a mezőnyben, és szerintem a tavalyi eredményem után mások is elhiszik, hogy akár ők is meg tudják csinálni ugyanazt, hiszen megmutattam, bármi megtörténhet. Én a saját pályaívemre koncentrálok, ahogy egy évvel ezelőtt is mondtam: úgyis a saját utamat fogom járni.”
Danyiil Medvegyev, a US Open férfi címvédője
„Ha a játékomat nézzük a pályán, nem biztos, hogy olyan könnyű kedvelni engem, a technikám kicsit talán furcsa, a stílusom pedig nem a legelegánsabb, de ez azért van, mert győzni akarok. Viszont úgy érzem, amikor a rajongókkal kommunikálok, olyan lehetek, mint a hétköznapokban, és akkor elkezdenek megszeretni. New Yorkban különleges a viszonyom a közönséggel. Nem tudom, mi fog idén történni, de bármi is lesz, boldog vagyok, hogy itt lehetek és átélhetem.”

Idén Djokovics biztosan nem menetelhet és szerezheti meg a 22. GS-trófeáját (júliusban, Wimbledonban gyűjtötte be a 21.-et), nem indulhat New Yorkban, mert nincs beoltva koronavírus-fertőzés ellen. Raducanu ugyanakkor ott lesz a mezőnyben, ám nagyon kevés sansza mutatkozik a címvédésre, rögtön az első körben el is búcsúztathatja őt a francia Alizé Cornet.

A férfitorna 2021-es győztese, Medvegyev viszont egyike azoknak, akiknek ott kellene lenniük a végelszámolásnál. A wimbledoni viadalt az orosz játékosokkal szembeni szervezői szankciók miatt kihagyni kényszerülő 26 éves világelsőnél (matematikailag négyen is letaszíthatják őt a trónról) kemény pályán nemigen lehet hatékonyabb teniszezőt találni, finalista volt a legutóbbi két Australian Openen, sorban döntő, elődöntő és trófea a mérlege az amerikai majoron. A formája sem rossz, győzött Los Cabosban, s bár Montrealban váratlanul egyből kiejtette őt Nick Kyrgios, Cincinnatiben eljutott az elődöntőig. Most a negyedik körben vághatna vissza Kyrgiosnak, akit szintén fel kell jegyeznünk arra a listára, amelyen azoknak a neve szerepel, akikről el tudjuk képzelni, hogy révbe érhetnek. Nem elég, hogy a füves pályás Grand Slamen döntőig masírozott a sportág fenegyereke, utána nyert Washingtonban, negyeddöntős volt Montrealban, „Cinciben” azonban hamar és simán kiütötte az amerikaiak legnagyobb reménysége, Taylor Fritz. A sorsolás szeszélye folytán Kyrgios az első New York-i körben legjobb barátjával és párospartnerével, Thanasi Kokkinakisszal csap össze, ami különleges találkozó lesz.

Idei, csodaszámba menő Australian Open-sikerét Roland Garros-győzelemmel toldotta meg az immár egyedüli rekorderként 22 Grand Slam-trófeát birtokló spanyol Rafael Nadal, aki hasfalsérülése miatt nem tudott kiállni a Kyrgios elleni wimbledoni elődöntőjére, pedig ha valaki, ő veszélyes lehetett volna Djokovicsra a viadal döntőjében. Cincinnatiben első mérkőzését elveszítette a későbbi tornagyőztes horvát Borna Coric ellen, ugyanakkor Nadalt sohasem lehet leírni. Bár viszonylag korai kiesése sem menne szenzációszámba, ezzel szemben inkább arra fogadnánk, hogy felülmúlhatatlan küzdeni tudása és tehetsége ismét magasra repíti őt, pláne, hogy a mezőnynek Djokovics és a német Alexander Zverev sem tagja.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON!

Vannak még további major torna-győzelem nélküli kiválóságok, akik a csillagok szerencsés együttállása esetén megtréfálhatják a fentebb bővebben taglalt hármast. A görög Sztefanosz Cicipasz kiváló produkcióra képes kemény borításon, cincinnati döntővel melegített az éleslövészetre. A lengyel Hubert Hurkacz tavaly nyert Miamiban, idén finálét játszott Montrealban, kemény pályás Grand Slamen viszont még sosem jutott el a harmadik körig – az Egyesült Államokban megtörheti rossz sorozatát. Az olasz Matteo Berrettini stílusa és legjobb ütései pompásan passzolnak a US Open borításához, csakhogy több szempontból is peches éve van a tavalyi wimbledoni döntősnek, aki mindkét nyári kemény pályás találkozóján alulmaradt. A 19 éves Carlos Alcaraz tavaly negyeddöntős volt a US Openen, s mivel vannak arra utaló jelek, hogy egyelőre mentálisan nem tud megbirkózni a nagy tornák speciális légkörével, ezúttal mi sem kockáztatjuk meg, hogy a legnagyobb favoritok közé emeljük. Hogy ott van a 128-as táblán két korábbi GS-bajnok, az osztrák Dominic Thiem és a brit Andy Murray, annak nagyon örülünk, de ők most biztosan nem gazdagítják otthonuk vitrinjét.

Serena Williams a jelek szerint készen áll a búcsúra, csak az a kérdés, hány mérkőzés vár még rá New Yorkban… (Fotó: Getty Images)
Serena Williams a jelek szerint készen áll a búcsúra, csak az a kérdés, hány mérkőzés vár még rá New Yorkban… (Fotó: Getty Images)

A nőknél az egyéniben 23-­szoros Grand Slam-­győztes ikon, a hazaiak kedvence, Serena Williams minden bizonnyal pályafutása utolsó versenyén indul. Az első kört a montenegrói Danka Kovinics ellen feltehetően még túléli, noha a legutóbbi hat mérkőzéséből ötször alulmaradt, ám a második fordulóban a világranglista-2. észt Anett Kontaveit már igen rágós falat lesz. Persze nagyon szép, hollywoodi történet lenne, ha a fiatalabbik Williams testvér karrierje végén érné utol a 24 megnyert Grand Slammel rekorder Margaret Courtot, de ennek elképzeléséhez hatalmas fantáziára lenne szükség.

Igaz, azt sem egyszerű kisilabizálni, kinek néz ki a végső győzelem, mert tucatnyi játékost felsorolhatnánk a hölgyek közül. A Roland Garros előtt egyértelműnek tűnt, hogy Iga Swiatek a legjobb, és nehéz lesz megverni – nem is sikerült senkinek Párizsban. A wimbledoni diadalra még mindig a lengyel klasszis tűnt a legesélyesebbnek, ehhez képest csupán két kört élt meg, míg most „csak” egyike azoknak, akik eljuthatnak a második hét legvégéig.

Hogy segít-e a tájékozódásban, vagy tévútra visz, nem tudjuk, mindenesetre a felvezető két ezres kulcstorna közül az elsőt a román Simona Halep nyerte meg Torontóban, wimbledoni elődöntője után könnyen lehet, hogy ismét bejut legalább a négy közé. Cincinnati győztese a francia Caroline Garcia lett, ő a legutóbbi három hónapban három különböző borításon is örülhetett tornagyőzelemnek, csakhogy belőle nehéz kinézni a major menetelést, 28 évesen egyetlen negyeddöntő jött neki össze a Roland Garroson, semmi egyéb…

Halepnek a rutinja és a formája is adott ahhoz, hogy messzire juthasson az idei US Openen, igaz, sok vetélytársa bízik hasonlóban (Fotó: Reuters
Halepnek a rutinja és a formája is adott ahhoz, hogy messzire juthasson az idei US Openen, igaz, sok vetélytársa bízik hasonlóban (Fotó: Reuters

A világranglista első tíz helyezettje között Halepen és talán a fehérorosz Arina Szabalenkán kívül nincs igazán karakteres és markáns egyéniség, akitől nagy dobásra számíthatunk – a spanyol Garbine Muguruza még lehetne ilyen a múltja miatt, de a jelene azt mutatja, hiányzik már belőle az átütőerő.
A főtáblán egyesben három magyarnak szurkolhatunk, a férfiaknál Fucsovics Márton, a nőknél Bondár Anna és Gálfi Dalma próbál minél több mérkőzést megnyerni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik