Grand Slamek bűvöletében – Győri Ferenc jegyzete

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.08.28. 00:04

RITKA HELYZET ÁLLT ELŐ a hétfőn kezdődő US Open előtt a férfi teniszmezőnyben. Négy játékos is letaszíthatja a világranglista éléről az orosz Danyiil Medvegyevet, akinek egyébként is iparkodnia kell, mert címvédőként egy rakás pontot (kétezret) szükséges megvédenie. A legnagyobb esélye a trónfosztásra a spanyol Rafael Nadalnak van, aki 2020 februárja óta nem foglalta el az első helyet, de a görög Sztefanosz Cicipasz, a spanyol Carlos Alcaraz és esetleg a norvég Casper Ruud is révbe érhet.

Természetesen jelentős presztízsértéke van annak, ki a világelső, az 1973 óta bevezetett rendszerben 27-en vezették a listát, ami nem túl nagy szám. Közülük csak a chilei Marcelo Ríos nem mondhatja el magáról, hogy van Grand Slam-győzelme, és itt rögtön fontos ponthoz is érkeztünk. Mert mindennek az alfája és ómegája a GS-siker, bűvöletében élnek azok a játékosok, akik érzik magukban a tehetséget és a mentális erőt ahhoz, hogy felérjenek a csúcsra. Egészen biztos, hogy az ausztrálok jelenlegi Davis-kupa-kapitánya, Lleyton Hewitt elcserélné nyolcvan világranglista-elsőként töltött hetét (ami a tizedik legtöbb) azért, hogy a két megszerzett Grand Slam-trófeájánál több legyen a birtokában.

Sokkal fontosabb tehát, hogy ki nyeri meg a US Opent, mint hogy ki lesz utána a rangsor tetején, igaz, jelen esetben egy csomagban is a győztes ölébe hullhat. Novak Djokovics ezúttal nincs benne a képben, a szerb zseni kétes értékű következetessége miatt továbbra sem oltatta be magát a koronavírus ellen, ezzel viszont az idei Australian Open után az amerikai nyílt bajnokságtól is elvágta magát.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a hölgyek versenye ismét teljességgel kiszámíthatatlan lesz, s bár ezúttal feltehetően nem két szinte totálisan ismeretlen tinédzser döntőzik majd New Yorkban, de mind a négy végtagunk ujjaira szükségünk van, ha meg akarjuk számolni, hányan emelhetik magasba a serleget úgy, hogy sikerük után a szemünk sem rebben. Az Eurosport szakértője, Mats Wilander mondta tavaly a vele készített interjúnkban, hogy hatalmas előrelépést tapasztal a női szakágban, nagyon jót tesz, hogy nincs a mezőnyben kiugró szupersztár.

Aki volt, Serena Williams, ám őt minden bizonnyal utoljára láthatjuk éles helyzetben a pályán.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik