Roland Garros: Trevisan és Gauff játsszák az alsó ági elődöntőt

Vágólapra másolva!
2022.05.31. 14:39
null
Trevisan talán karrierje legfontosabb győzelmét ünnepelhette (Fotó: AFP)
A Párizsban zajló francia nemzetközi teniszbajnokságon a női egyesek küzdelmében a világranglista 59. helyén álló olasz Martina Trevisan jutott be elsőként az elődöntőbe: 2 óra 19 perc alatt három játszmában felülmúlta a világranglistán a 18. helyet elfoglaló kanadai Leylah Fernandezt az első negyeddöntőben. Ellenfele a honfitársát, Sloane Stephenst búcsúztató, GS-tornán szintén első elődöntőjére készülő Cori Gauff lesz.

A 28 éves olasz teniszező már két napja beállította élete legjobb szereplését a Roland Garroson – meg úgy egyáltalán Grand Slam-tornán –, amikor a fehérorosz Szasznovics legyőzésével bejutott a negyeddöntőbe, s a tavalyi US Openen döntős 19 éves Leylah Fernandez ellen sikerült túl is szárnyalnia ezt.

Trevisan rögtön a meccs első játékában brékelni tudta a fiatal kanadait, s miután magabiztosan adogatott az első szettben, ráadásul még egyszer elvette Fernandez adogatójátékát, 35 perc alatt 6:2-re megnyerte az első szettet.

A második játszmában aztán már nyoma sem volt annak, hogy Fernandezt az első szett közepén talpproblémái miatt ápolni kellett, így jóval kiélezettebb küzdelmet láthattak a nézők. És láthattak egy brékváltást a szett 4-5. játékában. Trevisan 4:4-nél ismét elvette az ifjú kanadai adogatójátékát, s a mérkőzését adogathatott, ám Fernandez meccslabdát hárítva vissza tudott brékelni, majd rövidítésre mentette a játszmát, amelyet remek fogadásainak köszönhetően 7–3-ra meg is nyert.

A döntő szettben a kanadai visszaesett, hamar 4:0-s hátrányba került, s innen hiába brékelte kétszer ellenfelét, harmadszor is elvesztette saját adogatását, s Trevisan 5:3-nál szetten belüli első meccslabdáját értékesítve megnyerte a mérkőzést.

ÖSSZEFOGLALÓ

A világranglistán 59. helyen álló olasz tehát pályafutása során először léphet majd pályára Grand Slam-torna elődöntőjében, ahol az ellenfele a szintén először elődöntőző 18. kiemelt amerikai Cori Gauff lesz. Utóbbi a 2017-es US Open-bajnokot, a világranglista-64. Sloane Stephenst múlta felül.

A második negyeddöntő kereken másfél óráig tartott, vagyis hamarabb véget ért, mint Trevisanék meccse, s ebben elsősorban az ellenfelénél valamivel kevesebbet hibázó és jobban adogató Gauffnak van nagyobb szerepe. Az első játszmában Gauff ugyan hamar elhúzott 3:0-ra, de Stephens 5:3-as hátrányban vissza tudott brékelni, a rövidítést viszont már nem tudta kiharcolni, mert a 12. játékban ismét elvesztette az adogatását, így 7:5-re Gauff nyerte meg az első játszmát.

A folytatásban gyors brékváltással kezdtek a felek, majd Gauff másodszor is elvette Stephens szervajátékát, majd meglépett 4:1-re. A hatodik játék előtt viszonylag hosszú kényszerszünetet kellett beiktatni – ha a híreknek hinni lehet, talán a nézőtéren lett rosszul valaki.

A kényszerszünet Stephenst zavarta meg jobban, sorozatban harmadik adogatójátékát is elvesztette, ám a győzelem kapujában Gauff is megremegett, s nem tudta lezárni a mérkőzést. Fogadóként viszont jobban ment neki, s miután Stephens három brék- és meccslabdához engedte, a másodikat kihasználva életében először jutott be Grand Slam-tornán a legjobb négy közé.

ÖSSZEFOGLALÓ

ROLAND GARROS, PÁRIZS (21 256 800 euró, salak)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Trevisan (olasz)–Fernandez (kanadai, 17.) 6:2, 6:7, 6:3
Gauff (amerikai, 18.)–Stephens (amerikai) 7:5, 6:2

FÉRFI EGYES NEGYEDDÖNTŐ
Kb. 16.20:
A. Zverev (német, 3.)–Alcaraz (spanyol, 6.)
20.45: Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 5.) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik