Djokovics képtelen szettet veszíteni, S. Williams ismét fordított

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.26. 06:54
null
Ki állítja meg Novak Djokovicsot, amíg ennyit dolgozik? (Fotók: Reuters)<br />
A spanyol Guillermo García-Lópezt is legyőzte, így már negyeddöntős az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon (Australian Open) Stanislas Wawrinka, a férfi egyes címvédője. A svájci ellenfele Nisikori Kei lesz a folytatásban, míg a játszmát továbbra sem veszítő Novak Djokovics Milos Raoniccsal játszik legközelebb.

 

Stanislas Wawrinkát a 31 éves García-López búcsúztatta tavaly a Roland Garroson, így a svájci egyáltalán nem mehetett biztosra a mérkőzés előtt, ám a borítás ezúttal mellette szólt. A címvédő számára nem is volt könnyű az első szett, csak rövidítésben tudott felülkerekedni, a második játszmát azonban 6:4-re hozta, így a kezébe került a meccs, amit nem is engedett ki belőle. A harmadik szettet ugyan elveszítette, de a negyedik játszma – még ha újabb szenvedés és némi szerencse által, a rövidítést 10–8-ra megnyerve – újra az övé lett, így készülhet a negyeddöntőre.

SZAVAZÁS

Ki nyeri meg az Australian Open férfi egyesét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ahol ellenfele a David Ferrert meglepően simán, három 6:3-as játszmával elintéző Nisikori Kei lesz. A japán az első körben az ugyancsak spanyol Nicolás Almagro ellen tudott még három játszmában nyerni.

Életében először jutott el az Astralian Open negyedöntőjéig (Grand Slamen harmadszor) Milos Raonic, aki Feliciano Lópezt győzte nagy meccsen, öt játszmában. A 8. helyen kiemelt játékos mindössze a második kanadai, aki eljut a legjobb nyolc közé a viadalon, még 1968-ban Michael Belkinnek sikerült hasonló bravúr.

Raonic számára adva van a feladat, hiszen a negyeddöntőben Novak Djokoviccsal találkozik. A szerb eddigi legizzasztóbb meccsét vívta Melbourne-ben, ám a luxemburgi Gilles Müller hiába játszott jól, így sem tudott játszmát lopni tőle, egyik bréklabádáját sem tudta kihasználni. Tegyük hozzá: ehhez kellett az is, hogy Djokovics a szép megoldások mellett rengeteget dolgozzon a meccsen, de a 2. és a 3. szettben így is 46, illetve 50 percet töltött a pályán. A világelső továbbra sem veszített játszmát az idei tornán.

Serena Williamsből sok feszültség kiszakadt a Muguruza elleni meccsen (Fotók: Reuters)
Serena Williamsből sok feszültség kiszakadt a Muguruza elleni meccsen (Fotók: Reuters)
VALKUSZ KIKAPOTT AZ ELSŐ KIEMELTTŐL
A második fordulóban kikapott a junior fiúk között induló Valkusz Máté. A 16 éves játékos az első helyen kiemelt orosz Roman Szafjullinnal játszott, és 6:2, 6:4-re maradt alul.

Valkusz a páros első fordulójában javított: a német Louis Wessels oldalán a hazai színekben induló Alex De Minaur, Blake Ellis kettőst búcsúztatták szuper tie-break után 3:6, 6:4, 10–4-re.

A nőknél bizonyára az első kiemelt Serena Williamsnek is beugrott az elmúlt évi francia bajnokság, hiszen az őt Párizsban a második körben óriási meglepetésre búcsúztató Garbine Muguruzával nézett szembe. Nos, a 21 éves spanyol ezúttal is alaposan odatette magát, Williams az előző körhöz, az Elina Szvitolina elleni fellépéshez hasonlóan elveszítette az első játszmát, méghozzá viszonylag simán, 6:2-re.

Muguruzának ugyanakkor – egyelőre? – nem sikerült feliratkoznia arra a mindössze négy nevet tartalmazó listára (Venus Williams, Jennifer Capriati, Justine Henin, Samantha Stosur), akiknek kétszer sikerült legyőzni Grand Slamen a világelsőt, a 33 éves első kiemelt a folytatásban magához ragadta az irányítást, és fordított.

Viktorija Azarenka számára fájdalmas volt a vereség
Viktorija Azarenka számára fájdalmas volt a vereség

Serena Williams ellenfele a szlovák Dominika Cibulková lesz a nyolc között, ha őt is sikerül legyőznie, öt év elteltével juthat ismét legalább a legjobb négy közé az év első kiemelt versenyén. Borítékolható azonban, hogy nem lesz könnyű dolga, ellenfele a kétszeres melbourne-i bajnok Viktorija Azarenkát búcsúztató Dominika Cibulková lesz. A szlováknak nyilván kedves a melbourne-i helyszín, hiszen élete eddigi legnagyobb sikerét, a Grand Slam-finálét itt érte el egy éve, és most kiváló formában van, a következő körben azonban önmagát is le kell győznie, hiszen eddig négyszer találkozott Serenával, és játszmát is csupán egy alkalommal tudott nyerni ellene.

A nőknél Venus Williams és Agnieszka Radwanska meccse zárta a programot, és végül 125 perces erőfelmérő után előbbi örülhetett. A lengyel lány kitikkadt a végére, fejben mindenesetre teljesen szétesett, csupán két pontot tudott nyerni fogadóként, így hiába szorongatta Venus adogatásait, 6:1-re elveszítette a döntő játszmát.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy Venus öt év, a 2010-es US Open-elődöntő után jut túl ismét egy Grand Slamen a negyedik fordulón, másrészt biztosan lesz amerikai elődöntős, hiszen az élete eddigi legjobb GS-eredményét elérő Keys legyőzte a „madisoni csatában” Brengle-t. A 19 éves Keys és a 34 éves Williams találkozója igazi generációs összecsapás lesz.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (40 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ, FELSŐ ÁG
S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 24.) 2:6, 6:3, 6:2
Cibulková (szlovák, 11.)–Azarenka (fehérorosz) 6:2, 3:6, 6:3
Keys (amerikai)–Brengle (amerikai) 6:2, 6:4
V. Williams (amerikai, 18.)–A. Radwanska (lengyel, 6.) 6:3, 2:6, 6:1

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
S. Williams (amerikai, 1.)–Cibulková (szlovák, 11.)
Keys (amerikai)–V. Williams (amerikai, 18.)
Makarova (orosz, 10.)–Halep (román, 3.)
Bouchard (kanadai, 7.)–Sarapova (orosz, 2.)

FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ, FELSŐ ÁG
Djokovics (szerb, 1.)–Müller (luxemburgi) 6:4, 7:5, 7:5
Raonic (kanadai, 8.)–López (spanyol, 12.) 6:4, 4:6, 6:3, 6:7, 6:3
Wawrinka (svájci, 4.)–García-López (spanyol) 7:6, 6:4, 4:6, 7:6
Nisikori (japán, 5.)–Ferrer (spanyol, 9.) 6:3, 6:3, 6:3

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Raonic (kanadai, 8.)
Wawrinka (svájci, 4.)–Nisikori (japán, 5.)
Berdych (cseh, 7.)–Nadal (spanyol, 3.)
Murray (brit, 6.)–Kyrgios (ausztrál)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik