Aus. Open: fantasztikus adogatójátékkal döntős Medvegyev

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 12:35
null
A US Open után Ausztráliában is diadalmaskodik Medvegyev? (Fotó: AFP)
Négy szettben, 7:6 (7–5), 4:6, 6:4, 6:1 arányban legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt Danyiil Medvegyev, így bejutott az Ausztrál nyílt teniszbajnokság (Australian Open) döntőjébe, amelyben a spanyol klasszis Rafael Nadal lesz az ellenfele.

HIBÁTLAN KEZDÉS AZ ELSŐ SZETTBEN, NEM JÖTT KI A LÉPÉS A MÁSODIKBAN

Danyiil Medvegyev fantasztikus mérkőzésen jött vissza kétszettes hátrányból a negyeddöntőben Félix Auger-Aliassime ellen, majd az ott mutatott magabiztosságát Sztefanosz Cicipasz ellen is folytatta. Az orosz az első szettben mindössze két pontot veszített adogatóként: 6:5-nél egyet, valamint a rövidítésben 1–0-nál. Utóbbi úgy tűnt, hogy az első játszmájába kerülhet, de 4–3-nál egyenlített, majd 6–5-nél kihasználta első játszmalabdáját. Hozzá kell tenni, hogy Medvegyev már 4:4-nél lezárhatta volna az első szettet, de Cicipasz négy bréklabdát hárítva0–40-ről fordított.

Az első hibák a második játszma elején jöttek az orosztól, aki bréklabdához segítette Cicipaszt, aki rögtön az első lehetőségnél elvette ellenfele kezdését. A brékelőnyt aztán a görög csak 3:2-ig tartotta, ekkor három bréklabdát is kivédett, de a negyediket már nem sikerült. Ennek ellenére mégis sikerült behúznia a szettet, hiszen 4:4-nél az orosz 30-ra elbukta a saját adogatását, és nem tudta ledolgozni hátrányát.

A második szettben továbbra sem Medvegyev első szervájában kell keresni a hibát, hiszen az orosz 80 százalékban jó helyre tette az első ütését, és ebből 75 százalékban a pontot is behúzta. A különbség a két játékos között a ki nem kényszerített hibák – az orosz 11, a görög csak hat ilyet ütött – mellett a második szervák sikerességében volt: Medvegyev két kettős hibát is ütött, valamint 5 pontból csak kettőt hozott második szervából – ez 20 százalékos teljesítmény –, míg Cicipasz hét alkalomból hatszor megnyerte a pontját ilyen helyzetben.

A LEZÁRÁS MÁR KÖNNYŰ VOLT

A harmadik játszma elején ismét nem úgy jött ki a lépés Medvegyev számára, ahogy azt szerette volna, de az első gémben sikerült két bréklabdát is hárítania, majd kétszer is megszorongatta Cicipaszt, aki 5:4-nél nem bírta a nyomást, és elbukta a szettet 6:4-re. A negyedik felvonásban aztán a görögnek nem volt ellenszere az orosz szervajátékára, ráadásul Medvegyev fogadóként is feljavult, kétszer is elvette ellenfele kezdését, így 6:1-el zárta le a mérkőzést.

MEDVEGYEV ÁSSZAL FELÉRŐ MECCSLABDÁJA

A harmadik játszmában Medvegyev csupán két pontot bukott első szerva mögül – ez nagyban megkönnyítette a dolgát, hiszen Cicipasz 21 pontból csupán 13-at tudott megnyerni első ütés mögül. A negyedik szettben aztán tovább romlott a görög statisztikája, aki csupán 50 százalékban ütötte be első szerváit – ezeknek is csak a 63 százalékát tudta megnyerni –, míg második ütés után 8 pontból csak kettőt nyert meg. Medvegyev ezzel szemben 10 pontból kilencet hozott első szervát követően, másodiknál pedig kilencből hetet.

Az orosz győzelméhez hozzátartozik, hogy 13 ászt ütött – a görög csupán ötöt –, fogadóként pedig első szervát követően 33, míg második után 35 százalékban hozta a pontokat. Cicipasz ugyanezekben a mutatókban csupán 14 százalékot ért el, azonban bréklabdáival jobban gazdálkodott, hiszen négyből kettőt kihasznált, míg Medvegyev 12-ből csak négyet tudott.

IZGALMAS DÖNTŐ VÁRHAT RÁNK

Medvegyev fantasztikus szervajátékával, valamint kemény pályán mutatott teljesítményével esélyesebbnek számít a fogadóirodáknál a 21. Grand Slam-tornagyőzelmére hajtó Rafael Nadalnál. A spanyol azonban már korábban is bizonyította, hogy legyőzhető az orosz GS-torna döntőjében, hiszen 2019-ben a US Open fináléjában öt szettben, 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4-re legyőzte már Medvegyevet. Az orosz egyszer már megakadályozott egy 21. GS-tornagyőzelmet Novak Djokovics ellen a US Open 2021-es döntőjében, a kérdés az, hogy ez ismét sikerül-e neki, vagy Rafael Nadal egyeduralkodóvá válik ebben a versenyben.

A döntőt magyar idő szerint január 30-án, vasárnap 9.30 órától játsszák a melbourne-i Rod Laver Arénában.

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Medvegyev (orosz, 2.)–Cicipasz (görög, 4.) 7:6 (7–5), 4:6, 6:4, 6:1
Nadal (spanyol, 6.)–Berrettini (olasz, 7.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik