BJK-kupa: maximálisan helytállt a magyar válogatott a selejtezőkön

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.04.16. 12:30
A Nagy Adrienn, Szabanin Natália páros (jobbra) kikapott az osztrákoktól (Fotó: Huntennis)
A megfogyatkozó magyar Billie Jean King-kupacsapat előtt rövid ideig a feljutás esélye is felcsillant az euro-afrikai zóna I. osztályának selejtezőjében az elmúlt héten, ám nyolcadikként zárt, így jövőre ismét ebben a „ligában” versenyez.

Nem tartalékolt a tartalékos magyar csapat a Billie Jean King-kupa euro-afrikai zóna I. osztályának selejtezőjében, amelynek küzdelmei a múlt héten értek véget. A Nagy Adrienn-nel (WTA-694.) és Szabanin Natáliával (605.), később Stollár Fannyval (268.) kiálló magyaroknak volt esélyük a csoportelsőségre és az őszi osztályozóra (amelynek tétje a jövő év eleji világdöntő-selejtező), ám a helyosztókon nyolcadikként zártak a 12 csapatból. A záró, törökök elleni meccsen csak Nagy Adrienn játszott, Szabanin combsérülés, Stollár láz miatt nem lépett pályára, így hivatalosan a törökök nyerték meg a párharcot 3–0-ra.

„Az eredetileg nevezett öt játékosból négyen mondták le a szereplést, és a szabályok szerint csak kettőt lehetett cserélni. Mi egyetlen csapatként vágtunk neki a találkozóknak három teniszezővel – mondta lapunknak Palágyi Miklós szövetségi kapitány. – A sorsolásnál a legerősebb négyesbe kerültünk, két ellenfelünknél, a bolgároknál és a dánoknál is játszott top százas teniszező. Ehhez képest Bulgária legyőzése nagy szó, valamint Ausztria és Dánia ellen is maximálisan helytálltak a lányok, és biztossá tették a bennmaradást. Nagy Adrienn napról napra fejlődött, meccsről meccsre, egyre inkább felvette az ellenfelek ritmusát, ahogy Szabanin Natália is feledtetni tudta jelenlegi ranglistahelyezését, bizonyította, nem véletlenül volt korábban a legjobb kétszáz környékén (karriercsúcsa a 245. hely 2022 novemberéből – a szerk.).”

A BJK-válogatottat tavaly március óta irányító Palágyi szerint a sorsolás után csak a bennmaradást lehetett megcélozni, de a bolgárokkal szembeni sikert követően, valamint az osztrákok elleni 1–1-es állásnál megfordult a fejükben a feljutás lehetősége.
„Nem sokon múlott, ám hiába végeztünk volna csoportmásodikként, amellyel még harcban lehettünk volna a feljutást jelentő negyedik helyért, a folytatásban a Maria Szakkarival felálló görögök és a Jelena Ostapenkóval játszó lettek ellen nehéz lett volna kivívni, miközben fiataljaink energiája fogyóban volt. Aligha elképzelhető, hogy sikerült volna a szenzáció.”
A szövetségi kapitány szót ejtett a hiányzókról is.
„Bondár Anna korrekten, időben jelezte, ha az április eleji, bogotái torna után nincsenek meg a pontjai a Roland Garros főtáblájához, elindul egy svájci ITF-versenyen, ahogy Gálfi Dalma is az egyénit részesítette volna előnyben, ám ő megsérült. Udvardy Panna formán kívül érezte magát, úgy gondolta, nem tud segíteni, Babos Tímea pedig úgy ítélte meg, túl sok meccset játszott az elmúlt hetekben, így a regenerálódás mellett döntött. Jani Rékát decemberben műtötték a térdével, míg Tóth Amarissa vakbélműtéten esett át néhány hete. A körülményekhez képest, úgy érzem, kihoztuk a maximumot a lehetőségeinkből.”
A BJK-kupa-csapat jövő év elején ismét az euro-afrikai zóna I. osztályának selejtezőjében versenyez.

BILLIE JEAN KING-KUPA, VILÁGDÖNTŐ, SELEJTEZŐ
Végeredmények: Ausztrália (1. kiemelt)–Mexikó 4–0, Svájc (2.)–Lengyelország 0–4, Franciaország (3.)–Nagy-Britannia 1–3, Egyesült Államok (4.)–Belgium 4–0, Japán–Kazahsztán (5.) 3–1, Brazília–Németország (6.) 1–3, Szlovákia (7.)–Szlovénia 4–0, Ukrajna–Románia (8.) 2–3
BILLIE JEAN KING-KUPA, EURO-AFRIKAI ZÓNA I. OSZTÁLY, SELEJTEZŐ, OEIRAS
Az 1–3. helyért: Hollandia–Szerbia 2–1, Ausztria–Szerbia 3–0, Hollandia–Ausztria 2–1.
A 4–6. helyért: Görögország–Lettország 3–0, Dánia–Görögország 2–1, Dánia–Lettország 2–0.
A 7–9. helyért: Törökország–Svédország 2–1, Magyarország–Svédország 3–0, Törökország–Magyarország 3–0 (megállapított eredmény).
A 10–12. helyért: Portugália–Norvégia 2–1, Bulgária–Norvégia 2–1, Portugália–Bulgária 2–1. 
A végeredmény: 1. Hollandia, 2. Ausztria, 3. Szerbia, 4. Dánia, 5. Görögország, 6. Lettország, 7. Törökország, 8. Magyarország, 9. Svéd­ország, 10. Portugália, 11. Bulgária, 12. Norvégia. 
Az első négy helyezett bejutott az őszi playoffkörbe, míg az utolsó két helyezett kiesett az euro-afrikai zóna II. osztályába.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik