Tenisz: ismét versenyezhet a doppingvétség miatt eltiltott Simona Halep

V. J./MTIV. J./MTI
Vágólapra másolva!
2024.03.05. 17:42
Simona Halep hamarabbi visszatérésének örülhet (Fotó: Getty Images, archív)
Helyt adott fellebbezésének a nemzetközi sportdöntőbíróság (CAS), így ismét versenyezhet Simona Halep kétszeres Grand Slam-bajnok román teniszező.

 

A 32 esztendős játékost szeptemberben két különböző doppingvétség miatt 2026 októberéig eltiltották, de ő mindvégig az ártatlanságát hangoztatta, és jelezte: sohasem használt tudatosan tiltott szert. A fellebbezés nyomán aztán a CAS négy évről kilenc hónapra csökkentette a büntetést, így Halep máris nevezhet a tornákra.

A volt világelső versenyengedélyét 2022 októberében függesztették fel ideiglenesen, mert a US Openen levett A és B mintájában is kimutatták a tiltólistás roxadustatot. Ez a szer fokozza az eritropoetin (EPO) endogén termelését, serkenti a hemoglobin és a vörösvértestek termelődését, ezért vérszegénység ellen használják.

Halep akkor azt mondta, bizonyítékai vannak rá, hogy egy engedélyezett, de szennyezett táplálékkiegészítőből került a szervezetébe roxadustat. A sportág tisztaságát felügyelő szervezet (ITIA) illetékesei egyrészt elfogadták a játékos érvelését, másrészt viszont megállapították, hogy az általa elismert mennyiség nem eredményezhette volna a pozitív mintákban talált magas koncentrációt.

A másik doppingvétséget Halep biológiai útlevelének szabálytalansága okozta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik