Véget ért Jasztremszka tündérmeséje, Csang Csin-ven lesz Szabalenka ellenfele a döntőben

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.01.25. 14:16
Cseng a második kínai döntős az Australian Open történelmében (Fotó: Getty Images)
A két GS-elődöntős újonc közül Cseng Csin-ven mondhatja magát mától Grand Slam-torna döntőben szereplő teniszezőnek: két játszmában felülmúlta a selejtezőből egészen az elődöntőig jutó ukrán Dajana Jasztremszkát a Melbourne-ben zajló Australian Open második női elődöntőjében.

 


Meglepetésre a világranglistán 93. helyen álló ukrán kezdett jobban, ő vette el először ellenfele adogatását, ám a 12. kiemelt Cseng azonnal visszavágott, majd a 7. játékban újabb bréklabdákhoz jutva a negyedik próbálkozásra már sikerrel járt, így már nála volt az előny. Ebbe egyébként az is belejátszhatott, hogy Jasztremszka az elmúlt két hétben a három selejtezős meccsel együtt már a kilencedik mérkőzését vívta Melbourne-ben és négy órával töltött többet a pályán mint a kínai. Az sem segítette az ukrán lány törekvéseit a brék eltüntetésére, hogy a hetedik játék után is ápolni kellett, mert meghúzódott a hasfala. Végül Jasztremszka folytatta a mérkőzést, ám az első szettet már nem tudta megfordítani, Cseng 50 perc után 6:4-re vitte a játszmát.

A második felvonás előtt újabb hosszabb ápolásra vonult be az öltözőbe Jasztremszka, és visszatérése után ismét készen állt a folytatásra. A második játszma az elsőhöz nagyon hasonló forgatókönyv szerint zajlott: korai brékváltás után az egyre inkább fáradó Jasztremszkát Cseng a 7. játékban brékelte – ezúttal semmire. Apró különbség, hogy az ukrán a 3:2-es előnye birtokában kezdett elkészülni az erejével, és a kínai  úgy nyerte meg a következő három játékot, hogy közben Jasztremszka egyetlen labdamenetet tudott csak megnyerni. Ez pedig már elegendő volt a 23 éves ukrán lány megtöréséhez, és így a kínai a második szettet is 6:4-re nyerte, ezúttal 48 perc játék után.

Cseng tehát az első Grand Slam-torna-döntőjére készülhet Arina Szabalenka ellen, de nem ő lehet az első kínai győztes: tíz évvel ezelőtt Li Na nyert a szlovák Dominika Cibulková ellen.
AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (kemény pálya, 86 500 000 ausztrál dollár)
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Cseng-Csin-ven (kínai, 12.)–Jasztremszka (ukrán) 6:4, 6:4 
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Gauff (amerikai, 4.) 7:6, 6:4


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik