Tenisz: Zverev kiválásával sem változtat felkészülési menetén a magyar Dk-csapat

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.01.31. 18:46
Nagy Zoltán (Fotó: Árvai Károly)
Bár tudvalévő volt, hogy gondokkal küzd, mégis bombaként robbant a hír, hogy az Australian Openen elődöntőig jutó, világranglista-6. Alexander Zverev nem gyógyult fel kellőképpen vírusos fertőzés okozta megbetegedéséből, így nem utazik el Magyarországra. Nagy Zoltán szövetségi kapitány a sorsolás előtti sajtótájékoztatón kifejtette, a felkészülés ezen szakaszában már nem szabad foglalkozzanak ezzel a ténnyel, és folytatják az előre megbeszéltek szerinti tervet.

 

Miután kétjátszmás előnyről kiesett az Australian Open elődöntőjéből a harmadik kiemelt orosz Danyiil Medvegyev ellen, a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón még azt mondta, készül Tatabányára és a magyarok elleni Davis-kupa-selejtezőre. Ám a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) korábbi tájékoztatása szerint már ott is felvetődött lázzal járó vírusos megbetegedése, valamint a vérhólyagok miatt injekciós kezelést kapott lába. Az olimpiai és kétszeres ATP-világbajnok játékos az utolsó pillanatig várt, hátha kellőképpen rendbe jön, mígnem szerda délután, még a sorsolás előtti sajtótájékoztatón a Német Teniszszövetség (DTB) közleményben tudatta a világgal: Zverev mégsem vállalja a játékot. A németek szövetségi kapitánya, Michael Kohlmann Maximilian Marterert (ATP-92.) jelölte a helyére, aki a tavaly szeptemberi, Bosznia-Hercegovina elleni osztályozón már beugrott egyszer az akkor izomsérüléssel küzdő Zverev helyére, és meg is nyerte egyes mérkőzését.

Nagy Zoltán, a magyarok szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón elárulta, igyekeznek keveset törődni Zverev kiválásával. 

„A csapatban négyen is részt vettek az Australian Openen, Valkusz Máté és Piros Zsombor selejtezett, előbbi főtáblán játszhatott, csakúgy, mint alanyi jogon Fucsovics Márton és Marozsán Fábián. Miután mindannyian hazaértek (Piros még játszott a múlt héten egy belgiumi challengertornán – a szerk.), az első napok regenerálódással teltek, és hétfőn kezdtük a felkészülést Tatabányán. A felkészülésünk ezen szakaszában már nem szabad foglalkozzunk Alexander Zverev kiesésével, a játékosokat is arra kértem, ne ez határozza meg a hangulatot. Az aktuális ellenfelekre készülünk.”

A kapitány később hozzátette, lépésről lépésre kell haladni, mivel a német csapat így is erős, bár top tízes játékosuk nélkül kétségkívül kevésbé.

Lapunk kérdésére Nagy Zoltán úgy reagált, a hazai pálya hangulata kompenzálhatja a németek játékerejét.

„Már a sorsoláskor kiderült, erős ellenfelet kaptunk, és ha jól tudom, a nemzetközi sajtó is ezt az összecsapást tartja a legizgalmasabbnak a selejtezőben. Kaphattunk volna könnyebb vetélytársat, de nem szabad ezzel foglalkoznunk. A saját ritmusunkban készülünk, és nem szeretnénk nagyon a fejünkbe venni, hogy Alexander Zverev nem lesz itt a hétvégi összecsapáson – Jan-Lennard Struff személyében így is top huszonötös játékos az első számú sportolójuk, és a Kevin Krawietz, Tim Pütz kettős is húszon belül van a párosranglistán.”

Nagy szerint sokat változott a helyzet a 2019-es vereségünk óta.

„Imádnak a srácok itthon játszani, a közönség minden hazai párharc során a hatodik játékosunk, ezt többször megtapasztaltuk. Ma már nem csak Fucsovics Márton az egyszemélyes bástyája a Davis-kupa-csapatunknak, Marozsán Fábián hihetetlen szezont produkált tavaly, egy év alatt több mint száz helyet javítva jelenleg top hatvanas játékos. Többször megcsodálhattuk párosjátékát Valkusz Mátéval, Piros Zsombor már jó ideje a legjobb száz ajtaján kopogtat, és legújabb erősségünk, Füle Mátyás az év elején egy kisebb ITF-tornán játszott döntőt” – tette hozzá.

A német válogatott még meglévő tagjai is nagyszerűen teljesítettek Melbourne-ben. Zverevre ugyanúgy igaz, káprázatos játékkal jutott elődöntőig, de Dominik Köpfer is a legjobb négyig menetelt párosban Yannick Hanfmann-nal, és a Krawietz, Pütz duó sem lehetett elégedetlen a negyeddöntővel. Kérdés, a jó forma vagy a sok meccs okozta terhelés számít majd jobban. „Eltelt már néhány nap az Australian Open óta, ezek a játékosok hétről hétre utaznak az év nagy részében, sokszor kontinenst is váltva. Szerintem elég idejük volt az átállásra. Valóban igen jó formát mutatnak a németek, ismerjük őket, régóta a tenisz elitmezőnyéhez tartoznak, de jelenleg saját magunkra fókuszálunk” – zárta gondolatait.

A héten karriercsúcsát elérő Marozsán Fábián szerint a megfelelő úton haladnak, és jelen helyzetben több esélyt lát a továbbjutásra, de nem gondolta, hogy sokkal könnyebb helyzetbe került a csapat, és hirtelen favorittá váltak volna – valamint kevéssé bánta, hogy Zverev kiesett a németektől.

„A győzelem a cél, az egész csapat szeretne a világdöntőbe jutni, ami az elmúlt két évben sajnos nem sikerült. Nehéz a sorsolásunk, de a csapat megérdemelné a továbbjutást, ráadásul itthon vagyunk, telt ház előtt játszhatunk, ami nagy löketet adhat. A német válogatott így is erős, de meg kell próbálnunk »odacsapni«, és akár az is benne van, hogy meglepetésgyőzelmet aratunk.”

A sajtótájékoztatón még szintén megjelenő Valkusz Máté és Füle Mátyás egyetértett: kiváló a hangulat, jól halad a készülés, és minden erejükkel azon lesznek, hogy segítsenek a lehető legjobban felkészíteni a pályára lépőket, adott esetben pedig beugorjanak.

A német kapitány, Michael Kohlmann elárulta, végig kapcsolatban volt Alexander Zverevvel, amióta hazarepült Melbourne-ből, de be kellett lássák, vírusos fertőzése megakadályozza szereplését. Maxilian Martererre pedig azért gondolt, mert korábban sikerrel ugrott már be, ráadásul kiesett a montpellier-i 250-es tornáról, ami ezúttal „kapóra jött”. 

„Alexander sokat segített volna nekünk, formában is volt, de most már az itt lévőkre kell koncentrálnunk, hogy minél jobban felkészítsük őket. Fontos nekünk a világdöntő, szeretnénk kijutni” – mondta.

A német tréner hozzátette, bízik a jelenlévő játékosaiban, akik mind tudják, mit jelent egy Davis-kupa-párharc, ám nem ment el amellett, hogy így teljesen más a helyzetük.

„Top tízes játékosunk kiesésével azt gondolom, ötven-ötven százalék az esélye mindkét csapatnak a sikerre, teljesen nyílttá vált a párharc.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik