Hősies küzdelemben Sinner nyerte a férfi egyes döntőt az Australian Openen!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.01.28. 09:30
Medvegyev (balra) csak gratulálhatott ellenfelének, aki az első olasz nyertes lett az Australian Openen (Fotó: AFP)
Vasárnap befejeződött a teniszezők Australian Openje, a férfi egyes döntőjét az olasz Jannik Sinner nyerte meg az orosz Danyiil Medvegyev ellen (3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3).

TENISZ
AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (kemény pálya, 86 500 000 ausztrál dollár)
FÉRFI EGYES
DÖNTŐ
Sinner (olasz, 4.)Medvegyev (orosz, 3.) 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

A US Open-győztes Danyiil Medvegyev karrierje során harmadik alkalommal jutott be az Australian Open döntőjébe, 2021-ben Novak Djokovicstól, 2022-ben Rafael Nadaltól kapott ki, viszont ebben a fináléban ő számított a rutinosabbnak. 

Parádés játékkal ejtette ki a világelső, 24-szeres Grand Slam-győztes Djokovicsot a negyedik kiemelt Jannik Sinner az elődöntőben, megtörve ezzel a szerb 33 mérkőzés óta tartó melbourne-i veretlenségi sorozatát, és élete első GS-fináléjába jutott – ahol a szakértők szerint a jobb erőnléte és a jobb szervafogadása szólt mellette, a mesterséges intelligencia szerint 52 százalékos esélye volt a végső sikerre.

Ugyanakkor, ahogyan az várható volt, nagyon idegesen kezdett, a második adogatását elveszítette, Medvegyev szerváival néha látványosan nem bírt, az első játszmát viszonylag simán, 6:3-ra el is veszítette az olasz. 

A második játszmában Medvegyev elvehette volna Sinner első adogatását, de ziccereket rontott egy elképesztően hosszú játékban – ez mintha Sinnert zavarta volna meg, mert a következő adogatását elbukta, sőt Medvegyev 5:1-re elhúzott. Felcsillant azonban a remény Sinnernek az első brékje után, Medvegyev keze meg-megremegett, ám a végén győzött a rutin (3:6).

A fáradó Medvegyevet elnézve döntőnek ígérkezett a harmadik játszma, kétszeresen is. Fej fej mellett haladtak, nyerve a saját adogatást, meglehetősen biztosan, így jutottak el 5:4-ig, aztán brékelt Sinner (6:4).

A folytatásban is maradt az előző szett receptje, nyerték a felek az adogatásukat, eljutottak ismét 4:4-ig, felváltva hibázva és olykor parádézva. A mérkőzés harmadik órájához közeledve Sinner magabiztos, olykor sziporkázó játékkal megnyerte a maga adogatását, majd elvette az oroszét, azaz jöhetett a döntő, ötödik játszma. 6:4

Amelyben 3:2-nél a dél-tiroli teniszező elvette ellenfele adogatását, és ugyan Medvegyev nem adta fel, de a hosszabb labdameneteket jobban bírta Sinner, és kevesebbet hibázott az alapvonalról, megnőtt az önbizalma is, így 6:3-ra megnyerte a játszmát és vele a mérkőzést is.

Ez volt az olasz első győzelme tehát, míg Medvegyev a hat GS-fináléjából csak egyet nyert meg. 

2005 óta most először nem volt ott az Australian Open férfi egyes döntőjében sem Djokovics, sem Rafael Nadal, sem Roger Federer – egy új korszak indult a torna történelmében.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik