Wimbledon: Marozsán egy játszmára jó volt Goffin ellen

Vágólapra másolva!
2023.07.03. 14:47
null
Marozsán első főtáblás wimbledoni meccsén (Fotó: Getty Images)
A pályafutása során először füves pályás Grand Slam-tornán szereplő, ráadásul szerencsés vesztesként a selejtezőből a főtáblára kerülő Marozsán Fábián négy szettben kikapott a belga David Goffin-től a férfi egyes 1. fordulójában.

WIMBLEDON (44.7 millió angol font, fű)
FÉRFI EGYES
1. FORDULÓ (a 64 közé jutásért)
Marozsán Fábián–David Goffin (belga) 2:6, 7:5, 2:6, 0:6

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem akármilyen előtörténete kerekedett Marozsán Fábián pályafutása első, Grand Slam-tornán vívott főtáblás meccsének: mint ismert, a 23 éves, a világranglistán 96. helyen álló Marozsán szerencsés vesztesként várta a selejtezők vége óta, hogy még valaki visszalépjen, s ez végül vasárnap késő este történt meg: a 30. kiemelt Nick Kyrgios jelentette be, hogy nem tud kiállni David Goffin ellen, így az első forduló egyik leginkább várt mérkőzése elmaradt. Kyrgios helyett tehát érkezett Marozsán, aki első Grand Slam-torna-főtáblás versenyén léphetett így pályára.

A magyar fiú játékán kezdetben nem is igazán látszott, hogy első főtáblás meccsét vívja Grand Slam-tornán, semmire hozta az első adogatását, ám a korábban a világranglistán 7. helyen is álló, jelenleg sérülések és betegség miatt a 123. helyre visszacsúszó és csak szabadkártyával induló Goffin hamar belelendült a játékba és elvette Marozsán adogatását, akinek az első szettben mindössze két megnyert fogadóponttal esélye sem volt visszabrékelni. A belga aztán a 7. játékban ismét elvette a magyar fiú adogatását, majd első játszmalabdáját kihasználva 21 perc alatt 6:2-re vitte a játszmát.

A másodikra viszont összekapta magát Marozsán és a korábbinál stabilabb adogatójátékkal rukkolt elő. Igaz, Goffin első szervajátéka után néhány perccel több pihenőt kaptak a játékosok a szemerkélni kezdő eső miatt, de ekkor még engedélyezte a további játékok James Keothavong székbíró. Végül Marozsán 2:1-es vezetésekor már nem vizsgálódott, egyből elrendelte a játék felfüggesztését a közelgő eső miatt.

Csaknem másfél óra esőszünet után folytatódhatott a találkozó, és úgy tűnt, a szünet a magyar fiút nem zavarta meg: sőt, elővette a világelső Carlos Alcaraz májusi legyőzésekor mutatott remek játékát, egyre többször rövidített, s szervái is egyre többször segítették rövid labdamenetekhez és gyors pontokhoz. A 32 éves belgával ellentétben Marozsán bréklabdához jutott a második játszmában, 5:4-es vezetésénél ez egyben szettlabda is volt, ám ez még kimaradt, ám 6:5-nél már sikerrel brékelte Goffint, így kiegyenlítette a mérkőzés állását – nem érdemtelenül.

A folytatásban viszont nem tudta ezt a játékot fenntartani a magyar fiú, a következő két játszmában ugyanis a lehetséges hét adogatójátékából mindössze kettőt – mindkettőt a harmadik szettben – tudott megnyerni, s fogadóként a harmadik játszmában négy, a negyedikben csupán három pontot szerzett, így nem volt reális esélye annak, hogy a győzelemért érdemben küzdeni tudjon Goffin ellen.

A belga egyébként a mérkőzés utáni interjújában elárulta: ő az elmúlt három napban arra készült, hogy Nick Kyrgios ellen miként tud majd nyerni, így nem érintette túl jól, hogy csak hétfő reggel tudta meg, hogy ki lesz az ellenfele.

„Nagyon fontos volt ez a győzelem, pedig nem voltam könnyű helyzetben. Vasárnap este, amikor kiderült, hogy Nick visszalép, már ágyban voltam. Az elmúlt három napban Nickre készültem, aztán jött este az üzenet, hogy visszalépett, de abban azt írták, hogy holnap lesz majd meg, hogy kivel is fogok játszani. Aztán ma reggel, amikor fel kellett iratkozni a meccsekre, akkor tudtam meg, hogy Fábián ellen játszom. Kétségtelen, hogy szokatlan előzmény egy Grand Slam-meccs előtt, de végül megoldottam” – fogalmazott a pályaszéli interjúban Goffin a meccs után.

További mai eredmények itt.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik