Tenisz: hiába cserélt a szövetségi kapitány, Udvardy Panna sem bírt Bogdannal

MIHÁLYI PETRA (Nagyvárad)MIHÁLYI PETRA (Nagyvárad)
Vágólapra másolva!
2022.11.12. 14:26
null
Udvardy Panna kikapott Ana Bogdantól (Fotó: Kovács Péter)
Az előzetes jóslatok ellenére a várnál hamarabb véget ért a magyar női válogatottnak a Billie Jean King-kupa rájátszásában a Románia elleni csata Nagyváradon, miután a pénteki két hazai győzelem után a románok legjobbja, Ana Bogdan legyőzte Udvardy Pannát is a harmadik egyes találkozón, így 3–0-ra elveszítette a párharcot, és ezzel az elitbe jutás lehetőségét a magyar csapat, jövőre ismét az euro-afrikai zóna I-es csoportjában szerepelnek a lányok.

 

Bánatunkra pontosan ugyanúgy kezdődött a Billie Jean King-kupa rájátszásának szombati játéknapja, mint a pénteki. Babos Csaba szövetségi kapitány a csere mellett döntött, így Ana Bogdan ellen Udvardy Panna kapott lehetőséget, mivel Bondár Annából sokat kivett az előző esti, Jaqueline Cristiannal vívott, döntő szettben rövidítéssel végződő, elvesztett csata Nagyváradon. S bár láthatóan a románok legjobbja sem volt épp friss és kipihent, a térde fájhatott kicsit, mert fel volt szalagozva, nagyon hamar ellépett 5:0-ra, épp úgy, mint előző nap Gálfi Dalma ellen. Fogadóként pontot először 4:0-nál tudott szerezni a világranglista-83. Magyar játékos, bár az – akárcsak pénteken – ismét érvényesült, hogy a jól helyezett adogatásokkal nem tudott mit kezdeni a hazai közönség kedvence, a hosszabb labdameneteknél viszont a Kolumbiában múlt héten tornagyőzelmet arató kiválóságunk ütötte rendre hálóba riválisa laposan érkező labdáit. 5:0-nál is sikerült Bogdannak bréklabdát kiharcolnia, s Udvardy labdája egy alacsonyan ütött ritörn után ismét elakadt a hálóban, így az első játszmát 6:0-ra nyerte top ötvenes riválisa.

A második szett első játékában a mi oldalunkon volt kétszer is bréklabda, ám egyikkel sem sikerült élni, s miután Udvardy kétszer is túl hosszút ütött, végül hozta adogatását ellenfele. Utána sem könnyítette meg saját dolgát válogatott teniszezőnk: negyven mind után előnyhöz jutott Bogdan, ám az újabb bréklabdát ásszal hárította, s egy kitűnő nyitással visszaszerezte a vezetést, utána pedig nem hibázott, meglett az első magyar szervagém a mérkőzésen. Ekkor érkezett meg a meccsbe top százas játékosunk, aki egyre jobban ráérzett, hogyan tudja épp olyan laposan ütni a labdát, mint riválisa – ilyenkor a román lány próbálkozásai szintén elakadtak a hálóban. A pályát is többször ki tudta nyitni, és egyre több nyerőt ütött, ami ahhoz még kevés volt, hogy brékelőnyhöz jusson, de a saját adogatásait hozni tudta, így tartotta a lépést riválisával. Hogy mekkora volt a nyomás Udvardy vállán, abból is látszott, időnként bizonytalankodott a nyitásainál, háromszor is előfordult, hogy feldobta a labdát, de nem ütötte el, újra kezdte a mozdulatsort. 3:2-nél pedig ismét megvolt Bogdan lehetősége, hogy elvegye adogatását, és a világranglista-48. játékos nem is hibázott, ismét román oldalon volt az előny. Mivel hamarosan 5:2-re módosult az állás, a közönség ismét teljesen megőrült, a román kemény mag úgy viselkedett, ahogy a magyar közönség egy hazai rendezésű nemzetközi kézilabda, vagy vízilabda meccsen szurkolna a mieinknek. Innen már gyorsan el is dőlt a csata: egy utolsó, szoros játékban a Sinaiában született teniszező ismét elvette Udvardy adogatását, így kettős brékelőnnyel a második szettet, ezzel pedig a mérkőzést is megnyerte, amely eldöntötte a Billie Jean King-kupa rájátszását is, Magyarország és Románia párharcát a hazai csapat nyerte 3–0-ra a magyar válogatott ellen. A páros mérkőzést ennek ellenére a közönség kiszolgálása miatt azért le kell játszania a feleknek, s Babos Csaba szövetségi kapitány ügy döntött: valóban Udvardy Pannát és Jani Rékát küldi a pályára, a román kettősben viszont Anca Todoni helyett Jaqueline Cristian szerepel a páros specialista Monica Niculescu oldalán.

VÉLEMÉNYEK
UDVARDY Panna
Világranglista-83. magyar teniszező:

Találkoztam már néhányszor Anával, és tudtam, hogy borzasztóan nehéz meccs vár rám. Megvolt a taktikánk, de sajnos nem tudtam igazán érvényesíteni. A kapitány döntése volt, hogy én játszok szombaton Anna helyett, aki maga mondta, hogy nagyon elfáradt a péntek esti, nagyon hosszúra nyúlt mérkőzésen. Örülök, hogy pályára léphettem, végigküzdöttem az egész találkozót. Ezután repülök Buenos Airesbe, játszom még néhány WTA-tornát, utána pedig készülök az Australian Openre.

Ana BOGDAN
Világranglista-48. román teniszező:

Boldog vagyok, hogy ismét az országomat képviselhettem, talán két év is eltelt azóta, hogy legutóbb válogatott mezt húzhattam. Mindig nagy öröm a hazámért játszani, főleg hazai közönség előtt, nagyon hálás vagyok a csapattársaimnak az élménytért, és azért hogy a győzelmet összehoztuk. Köszönöm az ellenfélnek is a kitűnő mérkőzéseket, nagyon tisztelem a magyar teniszezőket, kiváló játékosok.

BILLIE JEAN KING-KUPA, RÁJÁTSZÁS, NAGYVÁRAD
Románia–Magyarország 3:0

Ana Bogdan–Udvardy Panna 6:0, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik