Tenisz: doppingolással vádolják Serena Williamset, aki lehet, mégsem vonul vissza

Vágólapra másolva!
2022.10.24. 14:15
null
Williams ismét élvezi a teniszt, de Nastase szerint tiltott eszközökkel érte el a sikereit (Fotó: AFP)
Nagy botrányt kavarhat a teniszvilágban Ilie Nastase, a férfi teniszezők történelmének – egyben a román tenisz – első világelsője, aki a múlt héten azzal állt elő, hogy szerinte két korábbi Grand Slam-tornagyőztes kiválóság doppingügyét eltitkolhatták, „mert amerikaiak”. Ezt nem sokkal azután mondta, hogy kiderült, honfitársának, Simona Halepnek a US Openen elvégzett doppingtesztje pozitív lett, ezért ideiglenesen eltiltották.

Sohasem a csendes, visszahúzódó stílusáról volt ismert Ilie Nastase, ám lehet, hogy most a korábbiaknál is nagyobb botrányt kavar legutóbbi nyilatkozatával.

Nastase elmondta a magáét (Fotó: AFP)
Nastase elmondta a magáét (Fotó: AFP)

Halep pozitív esetének bejelentése után nem sokkal ugyanis arról beszélt a ProSport román sportlapnak, hogy az illetékes hatóságok szerinte több doppingesetet is eltitkoltak a múltban, méghozzá meghökkentő indokkal.

„Simona esetéről nem tudok beszélni, mert nem ismerem a részleteket, ezeket csak ő tudja elmondani. Ugyanakkor, ha Simona amerikai lenne, biztosan nem hozták volna nyilvánosságra az esetét. Megbízható forrásból tudom, hogy ez fordult elő a múltban legalább két teniszezővel, akikről egy szót sem írtak a lapok, pedig ha a nevük ott szerepelt volna a sajtóban, biztosan elfordulnak tőlük a szponzoraik” – fogalmazott a 70-es évek kiemelkedő teniszezője, aki kétszeres Grand Slam-tornagyőztes volt és 40 hétig vezette a frissen életre hívott világranglistát.

Noha Nastasétől nem idézi ezt pontosan a ProSport, leírja, hogy a korábbi játékos Marija Sarapovára és Serena Williamsre utalt. Azt ugyanakkor elfelejtette megemlíteni a lap, hogy Sarapova orosz és hogy pályafutása érdemi részének a 2016-os doppingügye lényegében véget vetett – eltiltása letöltése után csupán egy Roland Garros negyeddöntőig jutott 2018-ban.

Ami Williamset illeti, ő elméletileg az idei US Openen játszotta utolsó mérkőzését profiként, ám a napokban arról beszélt az NBC Sportsnak, hogy egyelőre nem tekinti magát visszavonult teniszezőnek.

„Nem fejeztem még be, sőt, a visszatérésem esélye igen magas. A US Open után a nemrég elindított vállalkozásommal foglalkoztam, nem is gondolkodtam a visszavonulás ügyén. Bárki meglátogathat az otthonomban, láthatja, van egy teniszpályám, amelyen mindennap játszom, és a minap éreztem azt talán először életemben, hogy nem a versenyek miatt vagyok ott, hanem mert élvezem” – fogalmazott Williams.

Ami pedig Nastase vádaskodását illeti, már öt éve is meggyanúsította doppingolással Willamset a román, ám a 23-szoros GS-tornagyőztesnek soha egyetlen tesztje sem lett pozitív, így a jelek szerint nyugodtan visszatérhet a pályára a 41 éves kiválóság, ha éppen úgy tartja kedve...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik