Tenisz: megtagadták Djokovics belépését Ausztráliába

K. B., V. J.K. B., V. J.
Vágólapra másolva!
2022.01.05. 22:28
null
Djokovics nem hagyhatta el a melbourne-i repülőteret (Fotó: Getty Images)
Magyar idő szerint délután, 13.30 órakor a világelső Novak Djokovics megérkezett az Australian Open helyszínére, Melbourne-be, ám az ausztrál hatóságok hosszas vizsgálatot, majd várakozást követően megtagadták tőle, hogy a koronavírus elleni oltás hiányában elhagyja a Tullamarine repülőteret, és hivatalosan is belépjen Ausztrália területére. Utóbb aztán felszólították, hogy haladéktalanul utazzon haza.

Óriási felháborodást váltott ki Ausztráliában a keddi hír, miszerint az Australian Open kilencszeres bajnoka, Novak Djokovics a szervezők különengedélyével elutazik Melbourne-be. A feszültséget az okozta, hogy a tornán minden résztvevőtől elvárják, be legyen oltva a koronavírus ellen, azonban Djokovics – magánélete védelmére hivatkozva – továbbra sem hozta nyilvánosságra, megfelel-e ennek a követelménynek.

A BBC azt is hangsúlyozta beszámolójában: sok ausztrál korábban azzal vádolta a kormányt, hogy megengedi a gazdagoknak és híreseknek, hogy azt tegyenek, amit akarnak, miközben a hétköznapi emberek elkülönülnek beteg és haldokló szeretteitől.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök úgy fogalmazott, olyan bizonyítékokat vár Djokovicstól, amelyek alátámasztják az igényét.

„Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre” – szögezte le a kormányfő – ez nagyjából kilenc órával később így is alakult.

Hiába várta Djokovicsot ez a szerb szurkoló a reptér kijáratánál... (Fotó: AFP)
ITT TARTÓZKODIK DJOKOVICS
A helyi hatóságok a reptérről a melbourne-i Park Hotelbe szállították Novak Djokovicsot. A szálloda egyfajta karanténzónaként működik, illetve átmenetileg itt tartózkodnak azok a menekültek, akik nem kaptak engedélyt az országba való belépésre. A Yahoo beszámolója szerint jelenleg több mint két tucat embert őriznek itt.

Az ausztrál theage.com.au arról számolt be, hogy Djokovics magyar idő szerint szerda délután, 13.30-kor megérkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, ahol az ausztrál határőrök képviselői külön szobában körülbelül egy és háromnegyed órán keresztül faggatták. Djokovics azt állította, hogy a koronavírus elleni oltással kapcsolatban orvosi mentességre jogosult, azt ugyanakkor nem hajlandó felfedni, egészen pontosan miért.

A The Age értesülései szerint az ausztrál határőrök felvették a kapcsolatot Victoria állam vezetésével, hogy támogassák-e Djokovics vízumkérelmét, de a regionális kormányzat áthárította a felelősséget a szövetségi hatóságokra.

Jaala Pulford, Victoria állam sportminisztere a Twitter-oldalán következőképpen fogalmazott:

„Nem nyújtunk egyéni vízumkérelem-támogatást Novak Djokovicsnak. Két pontban mindig is egyértelműek voltunk: a vízum jóváhagyása a szövetségi kormány, az orvosi mentesség megítélése pedig az orvosok dolga.”


Victoria állam és az Ausztrál Teniszszövetség felszólította Djokovicsot, hogy magyarázza el a nyilvánosság előtt, miért kapott orvosi igazolást az országba való beutazáshoz anélkül, hogy beoltottságát igazolta volna. Djokovicsnak ez nem sikerült. A világklasszis teniszező édesapja állította: az érintett órákon át várt egy reptéri szobában, egy fegyveres őr társaságában, mire megszületett a döntés.

„Fogalmam sincs, mi folyik itt. Öt órája tartják fogva a fiamat. Ha fél órán belül nem engedik el, akkor az utcára vonulunk. Ez mindenkinek a küzdelme” – nyilatkozta ekkor Djokovics édesapja, Szrdjan Djokovics a 7news.com.au-nak.

A teniszező édesapja szerint fiát igazságtalanul fogva tartották (Fotó: AFP, archív)
A teniszező édesapja szerint fiát igazságtalanul fogva tartották (Fotó: AFP, archív)

Időközben már a szerb elnök, Alekszandar Vucsics is megpróbált közbejárni a sportoló érdekében, telefonon beszélhetett a klasszissal, majd a közösségi médiában üzent.

„Épp az imént beszéltem telefonon Djokoviccsal. Elmondtam a mi Novakunkak, hogy egész Szerbia vele van. A hatóságaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb leállítsák a világ legjobb teniszezőjének zaklatását. Szerbia a nemzetközi jogot betartva harcol Novak Djokovicsért, és az igazságért. Novak egyébként erős, de ezt mindannyian tudjuk!”

Magyar idő szerint este fél 11-kor az ausztrál hatóságok döntöttek: elutasították Djokovics vízumkérelmét. Az indoklás szerint a szerb teniszező nem nyújtott be megfelelő bizonyítékot az Ausztráliába való beutazás feltételeinek teljesítéséhez, és nem nyújtott be bizonyítékot arról, hogy orvosi mentessége jogszerű-e. Egybehangzó helyi lapértesülések szerint holnap távoznia kell a repülőtérről.

„Azokat a nem ausztrál állampolgárokat, akik nem rendelkeznek érvényes vízummal a beutazáskor, vagy akiknek vízumát törölték, őrizetbe veszik és hazaküldik Ausztráliából” – hívta fel a figyelmet az ország törvényei alapján ebben az esetben alkalmazandó eljárásra az Ausztrál Határrendészet (ABF) közleménye

A BBC úgy tudja, Djokovics nem hagyja annyiban a történteket, és az ügyvédei segítségével megpróbálja elérni, hogy beengedjék az országba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik