Tenisz: sportfogadók keserítik meg a teniszezők életét

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2021.08.19. 09:52
null
Alizé Cornet szeretné, ha a közösségi médiafelületek tulajdonosai végre tennének valamit a támadások ellen (Fotó: AFP)
A második számú francia női teniszező, Alizé Cornet szerint nem szabad elfogadniuk és megszokniuk, hogy egy-egy mérkőzés után halálos fenyegetéseket és más durva üzeneteket kapnak.

 

– A kolozsvári WTA-torna első fordulójában nagy meglepetésre első kiemeltként 6:2, 6:4-es vereséget szenvedett az egyiptomi Majar Seriftől. A mérkőzést követően a favoritként az ön győzelmét váró sportfogadók elárasztották durva üzenetekkel, amelyeket megosztott Twitteren. Miért? Pontosabban, miért éppen most?
– Mert rövid időn belül annyi sértést kaptam, amennyit még soha, és úgy éreztem, ezt meg kell mutatnom másoknak is. A teniszezők körében nem szokatlan az ilyesmi, ám fontosnak tartom, hogy a sportágat követők is lássák, egy fájó vereség után mit kell elviselnünk névtelen és arctalan fogadók miatt. Egyébként Majar később a döntőig jutott, azaz nincs okom szégyenkezni – felelte a Nemzeti Sportnak a második legmagasabban jegyzett francia női teniszező, a 31 éves, a világranglistán 59. Alizé Cornet, aki mind a négy Grand Slam-tornán játszott nyolcaddöntőt, nyert Fed- és Hopman-kupát. Pályafutása során hat WTA-trófeát emelhetett a magasba, az elsőt 2008-ban, Budapesten.

– Nem volt szerencsés utazás, eleve alig tudott eljutni Romániába… Mi történt?
– Közölték velem, hogy túlfoglalás miatt nem férek fel a járatra. Húsz éve utazom rendszeresen, de ilyet még nem tapasztaltam. A német légitársaság azóta bocsánatot kért, bár igen, utólag azt mondom, talán jobb lett volna, ha nem érek oda a versenyre.

– Visszatérve a sportfogadókra: gyakran üzennek?
– Sajnos egyre gyakrabban. A világjárvány miatt sokan kerültek nehéz anyagi helyzetbe, amiből sportfogadással próbálnak meg kimászni. Ha az irodák szerint egyértelmű esélyes vagy a győzelemre és kikapsz, biztos lehetsz benne, hogy mire visszaérsz az öltözőbe és a kezedbe veszed a telefonod, vár néhány fenyegető üzenet.

– Mit tud tenni ilyenkor?
– Azon kívül, hogy letiltom őket, semmit. De mivel pillanatok alatt regisztrálnak új fiókot, ez sem hosszú távú megoldás, és nem tudom, létezik-e ilyen. A Nemzetközi Teniszszövetségnek és a versenyrendezőknek is jelentős bevételük származik a fogadóirodáktól, és manapság már elképzelhetetlen, hogy egy népszerű, a világon mindenhol űzött sportág párharcaira ne lehessen fogadni. Viszont a következő tornákon arra biztatom majd a többieket, osszák meg nyugodtan ezeket a fenyegetéseket, mert a szurkolóknak tudniuk kell, min megyünk keresztül. Amikor a sportolók mentális egészségéről beszélünk, ami mostanság egyre fontosabb téma, erről is szót kell ejtenünk, mert nem hiszem, hogy nekem teniszezőként tűrnöm kell a fenyegető üzeneteket. Mindig tisztességesen, a legjobb tudásommal küzdök, ám a sportban csak egy győzhet, és az nem lehetek mindig én, akkor sem, ha a ranglista vagy egyéb szempontok alapján favoritnak tartanak a fogadók.

Alizé Cornet (Fotó: Getty Images)
Alizé Cornet (Fotó: Getty Images)

– Személyesen érte támadás?
– Szerencsére nem. Ezeket az embereket nem érdekli a sport, a meccs, a helyszíni szurkolás, ők csak számokat és dollárjeleket látnak, semmi mást.

– A magyar játékosok azt mondják, már-már hozzászoktak a sportfogadók üzeneteihez, csak eleinte rémültek meg tőlük. Talán ez a megoldás?
– Nem tudom. Eddig én is így gondolkoztam, nem foglalkoztam velük. De a kolozsvári találkozót követően az járt a fejemben, hogy tényleg el kell viselnem ezt? Azért, mert a világ egyik legnagyobb sportágát képviselem, és a legjobbak közé tartozom, muszáj szó nélkül hagynom, ha a családomat fenyegetik? Ilyenkor általában azzal nyugtatnak a többiek, hogy úgysem valósítanak meg semmit ezekből a fenyegetésekből, és ez igaz, ám mi is emberek vagyunk, és nem bánhatnak így velünk. Bízom benne, ha egyre többen mutatjuk meg, milyen reakciókat kapunk, a közösségi oldalak tulajdonosa vagy valamelyik illetékes hatóság tesz valamit annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő, és ne kelljen megszoknunk az effajta üzeneteket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik