Tenisz: Babos legyőzte a 4. kiemeltet, s negyeddöntős

Vágólapra másolva!
2013.02.27. 16:25
Babos Tímea az orosz Valerija Szavinyih után a világranglista 60. helyén álló dél-afrikai Chanelle Scheeperst is legyőzte a brazíliai Florianopolisban zajló női tenisztornán, és a negyeddöntőbe jutott. Czink Melinda, bár az első szettet 6:1-re elveszítette a világranglista 634. helyén álló brazil Beatriz Haddad Maiával szemben, összeszedte magát, és a következő két szettet hozva legyőzte nála 14 évvel fiatalabb ellenfelét.

BABOS TÍMEA–CHANELLE SHEEPERSBABOS TÍMEA–CHANELLE SHEEPERS

Babos Tímea a nyolc közé jutott (Fotó: Reuters, archív)
Babos Tímea a nyolc közé jutott (Fotó: Reuters, archív)

A 19 éves magyar és a 28 éves dél-afrikai eddig még nem játszott egymás ellen WTA-tornán. Babos Tímea remekül kezdett, az első adogatását négy sikeres első szervával semmire megnyerte. Ezt követően a negyedikként kiemelt Chanelle Scheepers adogatott, Babos a második bréklabdáját kihasználva 2:0-ra meglépett.

A második szervagémben Scheepers bréklabdákhoz jutott, de a helyett, hogy visszavette volna az adogatását, Babos mindkettőt hárította, és már 3:0-ra vezetett. Ebben a játékban jelentős lélektani előnyt szerzett Babos, s miután mindketten hozták a szervájukat, a hatodik játékban ismét bréklabdákhoz jutott a magyar lány – a harmadikat kihasználva már 5:1 volt a javára.

Miután lezárta az elsőt, a második játszmát gyors brékkel nyitotta, aztán valamivel nehezebben a saját adogatását is hozta, és ebben a szettben is 2:0-s előnyhöz jutott. Scheepers nagy nehezen szépített, majd miután megint nem sikerült brékelnie, összeomlott: Babos semmire vette el az adogatását, és 4:1-nél folytathatta.

A világranglista 60. helyén álló dél-afrikai még egyszer összeszedte az erejét, bréklabdákhoz is jutott – a harmadiknál Babos elütötte a labdát, így Scheepers 4:2-re szépített.

Ám a folytatásban egy hosszú ütésétől elbizonytalanodott, Babos pedig vérszemet kapott. Nem lehetett ma packázni vele, ebben a játékban pontot sem engedett a nála kilenc évvel idősebb riválisnak. 5:2-nél a meccsért szervált, de a dél-afrikai nem adta könnyen magát. Bréklabdákhoz jutott, Babos azonban hárította azokat. Első meccslabdájánál széleset ütött, ismét Scheepers jutott bréklabdához. Babos ásszal egyenlített, majd újabb meccslabdájánál is széleset ütött.

Az idegek pattanásig feszültek, de Babos csak megőrizte hidegvérét, és a harmadik meccslabdáját már ki tudta használni.

„Nagyon jól ment a játék! Rettenetesen boldog vagyok, hogy ismét WTA-negyeddöntőt játszhatok, jól teniszeztem, élveztem az egészet. Nemsokára páros, így nincs időm most pihenni. Majd meccs után... Továbbra is köszi a drukkolást" – mondta Babos, aki a tavalyi monterreyi verseny óta először jutott WTA-tornán egyesben a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben Babos a horvát Tereza Mrdezát legyőző román Monica Niculescuval találkozik.

„Kicsit feloldódtam attól, hogy a múlt héten kiesett ez a rengeteg ranglistapont, tudat alatt sokat görcsöltem miatta – mondta még Babos. – Tetszik ez a verseny, jó a szervezés ahhoz képest, hogy elsőéves. Csütörtökön Niculescu ellen bravúr kell a sikerhez, mert nagyon kiszámíthatatlan, de remélem, nyerek és Czink Meli is, és akkor egymás ellen játszhatunk az elődöntőben."

CZINK MELINDA–BEATRIZ HADDAD MAIA

Babos Tímea győzelme után a magyar teniszrajongók joggal reménykedhettek abban, hogy Czink Melinda is bejut a negyeddöntőbe, hiszen a második kiemelt Jaroszlava Svedova után nem lehet gondja a világranglista 634. helyén álló, 16 éves brazil Beatriz Haddad Maiával. Még akkor sem, ha brazil, és hazai pályán játszhat.

Ehhez képest az ellenfelénél 14 évvel idősebb Czink csak az első szerváját tudta hozni az első játszmában, aztán Haddad Maia a következő három magyar adogatás során hatból három bréklabdát kihasznált az érthetetlen hibákat vétő (néha még párosban is mellé ment volna az egyáltalán nem kiszolgáltatott helyzetből elütött labda) Czink ellen.

A játszma vége felé talán már a második szettre tartalékolt Czink, aki a folytatásban 1:1-nél elvette a brazil adogatását (a negyedik bréklabdáját használta ki), majd nagy küzdelemben hozta a sajátját, és elhúzott 3:1-re. Ezzel megfordult a játék képe, a magabiztossá váló Czink újra, első lehetőségéből elvette a tinédzser szerváját, és szinte pillanatok alatt 5:1-re alakult az állás.

A szabadkártyás brazil hozta az adogatását, majd Czink 6:2-re megnyerte a szettet. A harmadik játszma előtt Haddad Maia ápolási szünetet kért, majd miután visszatért a pályára, az első labdamenet után Czink kapott a bal bokájához. Szerencsére a játékán nem látszott, hogy gondja lenne, továbbra is pontosan helyezte a labdákat, és brékkel kezdte a döntő játszmát.

A brazil azonnal visszabrékelt, majd hozta az adogatását. Czink semmire nyert játékkal válaszolt, majd elvette a brazil szerváját, és 3:2-es vezetésnél dobta fel a labdát. 4:2 után már csak arra kellett volna figyelnie, hogy hozza az adogatását, de 5:4-nél a brazil újabb ápolási szünetet kért.

Az időhúzás bevált, 0:30-cal indult a magyar adogatása, majd 15:40-re alakult az állás, és a brazil elvette Czink adogatását. Ekkorra a lelátón is szép számú közönség gyűlt össze, és hangosan éltette Haddad Maiát, aki 6:5-ös vezetést szerzett, és Czinknek már nem a meccsért, hanem a meccsben maradásért kellett adogatnia.

15:40-nél, második szervánál meleg volt a helyzet, de a brazil ritörnje nem jött el a hálóig. Czink egyenlített, Haddad Maia harmadszor is meccslabdához jutott. Czink harmadszor is hárított, majd kiharcolta a rövidítést.

Ebben 6–2-re elhúzott, négy meccslabdája volt. A másodikat behúzta, és a negyeddöntőbe jutott, ahol a hetedik kiemelt francia Kristina Mladenoviccsal játszik.

Babos, Date-Krum (magyar, japán, 3.)–Peer, Scheepers (izraeli, dél-afrikai)

A Babos Tímea, Date-Krum Kimiko párosra a Florianapolisban zajló női tenisztorna második fordulójában a Sahar Peer (izraeli), Channele Scheepers (dél-afrikai) duó várt.

A meccset Babosék kezdték jobban, hiszen az első adandó alkalomkor elvették ellenfelük adogatását, így hamar 3:0-s előnybe kerültek.

A folytatásban mindkét páros hozta két-két adogatójátékát, 5:2-nél azonban újabb brék-, egyúttal játszmalabdához jutottak Babosék, amelyet ki is használtak, így 27 perc játék alatt hozták az első szettet.

A második játszma kísértetiesen emlékeztetett az elsőben látottakra, hiszen a harmadik helyen kiemelt magyar, japán páros hamar 3:0-s, majd 4:1-es előnybe került.

A végjátékban egyik páros sem tudta hozni az adogatójátékát: előbb Babosék adogathattak 5:1-es előnynél a mérkőzésért, ám hiába volt meccslabdájuk, elveszítették a szervagémüket, fogadóként azonban semmire vették el Peerék adogatását, így 29 perc alatt 6:2-re megnyerték a második szettet is, és továbbjutottak.

A magyar, japán páros ellenfele az elődöntőben a Medina Garrigues (spanyol), Svedova (kazah) duó lesz.

WTA-INTERNATIONAL-TORNA, FLORIANOPOLIS (235 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, 2. FORDULÓ

Babos (magyar)–Scheepers (dél-afrikai, 4.) 6:1, 6:2
Czink (magyar)–Haddad Maia (tunéziai) 1:6, 6:2, 7:6
Pucskova (orosz)–Garcia (francia) 3:6, 6:3, 6:3
Niculescu (román)–Mrdeza (horvát) 6:1, 6:1
Mladenovic (francia, 7.)–Malek (német) 6:2, 6:1

WTA-INTERNATIONAL-TORNA, FLORIANOPOLIS (235 000 dollár, kemény pálya)
PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ

Babos, Date-Krum (magyar, japán, 3.)–Peer, Scheepers (izraeli, dél-afrikai) 6:2, 6:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik