Szávay Ágnes újra nyert a budapesti tornán

Vágólapra másolva!
2010.07.11. 15:37
null
Szávay Ágnes egyéniben másodszor nyerte meg a budapesti WTA-viadalt (Fotó: Mirkó István)<br />
Sz&aacute;vay &Aacute;gnes 1 &oacute;ra 25 perc alatt k&eacute;t j&aacute;tszm&aacute;ban (6:2, 6:4) legyőzte a sv&aacute;jci Patty Schnydert a budapesti WTA-torna vas&aacute;rnap kora d&eacute;lut&aacute;ni d&ouml;ntőj&eacute;ben, &iacute;gy megv&eacute;dte tavalyi bajnoki c&iacute;m&eacute;t.

Szávay Ágnes és Patty Schnyder vívta a tavalyi budapesti döntőt is, és közös a két versenyzőben, hogy azóta egyszer sem jutottak WTA-torna fináléjába. Egészen mostanáig.

A magyar teniszező ugyanúgy 4:0-val kezdett az első játszmában, ahogyan az elődöntőben a román Alexandra Dulgheru ellen, és ugyanúgy meg is tartotta előnyét. A jelentős különbség abból adódott, hogy amíg a sokat bizonytalankodó Schnyder csupán 60 százalékban ütötte be az első adogatásait, addig Szávay 81 százalékban – és 66 százalékos biztonsággal pontot is ért el belőlük.

Ezzel együtt Schnydernek is volt két bréklabdája, csakhogy a hazai közönség támogatását élvező Szávay mindkettőt hárította.

A második játszma eleje jelentős változást hozott: Schnyder igencsak óvta adogatójátékát, az első kettőt meg is nyerte. A harmadikban aztán Szávay kihasználta első bréklabdáját, ám aki azt gondolta, hogy ezzel megvan a meccs, tévedett: a magyar vetélytársánál tíz évvel idősebb svájci azonnal „visszarabolt”, sőt saját szervajátékának megnyerése után majdnem újra elvette Szávayét is. De csak majdnem.

Négy négynél következett a kulcsfontosságú gém. Szávaynak nem is egy bréklabdája volt, csakhogy Schnyder rendre hárította őket, mígnem aztán ő húzhatta volna be az ötödik játékot – csakhogy kettős hibát ütött… „Meccs a meccsben” bontakozott ki, amit a magyar versenyző bírt jobban, és ismét brékelőnybe kerülve döntő lélektani fölényre tett szert.

A befejező gémben, Szávay adogatójátékában Schnyder már pontot sem tudott csinálni, így a 7. helyen kiemelt versenyző 1 óra 25 perc után megnyerte a mérkőzést.

Szávay Ágnes Palermo (2007), Peking (2007) és a tavalyi budapesti diadal (2009) után egyéniben negyedik WTA-tornagyőzelmét ünnepelheti.

„Nagyon nehéz meccs volt, főleg a körülmények miatt, borzasztó meleg volt. Mindketten fáradtak voltunk a hosszú elődöntők miatt. Tavaly is egymással játszottuk a döntőt, és akkor is én nyertem, ez fejben befolyásolhatta Schnydert, az elején kicsit idegesnek tűnt. A közönség fantasztikus volt, csakúgy, mint tavaly. Óriási dolog kétszer hazai pályán tornát nyerni" – mondta Szávay a meccs után.

 

 

WTA-INTERNATIONAL-TORNA, GDF SUEZ GRAND PRIX, BUDAPEST
(220 000 dollár, salak)
EGYES, DÖNTŐ
Szávay (magyar, 7.)–Schnyder (svájci) 6:2, 6:4
 PÁROS DÖNTŐ
Bacsinszky, Garbin (svájci, olasz, 2.)–Cirstea, Medina Garrigues (román, spanyol, 1.) 6:3, 6:3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik