Federer vasárnap Roddick és a történelemkönyvek ellen lép pályára

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2009.07.05. 11:36
Vasárnap délután 15 órától a svájci Roger Federer és az amerikai Andy Roddick játssza az angol nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének 2009-es fináléját. A két játékos harmadszor lép pályára egymás ellen a füves bajnokság döntőjében. A tét Federer hatodik, illetve Roddick első wimbledoni győzelme.
2004-ben és 2005-ben Federer (jobbra) örülhetett kettejük wimbledoni fináléja után
Fotó: Action Images (archív)
2004-ben és 2005-ben Federer (jobbra) örülhetett kettejük wimbledoni fináléja után
2004-ben és 2005-ben Federer (jobbra) örülhetett kettejük wimbledoni fináléja után
Fotó: Action Images (archív)
2004-ben és 2005-ben Federer (jobbra) örülhetett kettejük wimbledoni fináléja után

15 Grand Slam-győzelem. Federer számára ez a legnagyobb tét vasárnap – és ha nyer, a négy nagy tornán elért eredmények alapján ő lesz a legnagyobb. Sőt akkor már nemcsak karrier-Grand Slamjével tesz túl Pete Samprasen (vele szemben az amerikai sohasem tudott diadalmaskodni a Roland Garroson), de a győzelmei számával is.

„A rekord része lesz ennek a nagy meccsnek, így aligha kell mondanom, pluszösztönzést ad ahhoz, hogy nyerjek” – nyilatkozta Roger Federer zsinórban hetedik wimbledoni döntője előtt.

„Sohasem gondoltam volna gyerekként, hogy ilyen sikeres leszek. Akkor nagyon elégedett lettem volna már egy-két tornagyőzelemmel is, remélve egy wimbledonit is, de az már álomszerűnek tűnt volna. De ez a sok rekord… Egészen mámorító. És vasárnap itt az újabb lehetőség. Fantasztikus újra itt lenni a döntőben. Minden olyan gyorsan történik…” – mondta Federer.

A svájci egyébként csupán a pályára lépésével is új csúcsot állít fel ma. A vasárnap délutáni a 20. GS-fináléja. Soha, senki nem játszott még ennyit. Ivan Lendl 19-ig (8-at nyert meg belőle), Sampras 18-ig (14), Rod Laver 17-ig (11) jutott.

Federer ellenfele Andy Roddick lesz, akivel hússzor találkozott eddig pályafutása során, és akit 18-szor megvert. Háromszor Wimbledonban, ezen belül kétszer (2004, 2005) a döntőben (ráadásul egy finálét elbukott vele szemben a US Openen). Az idén az Australian Openen, Miamiban és Madridban is a svájci volt A-Rod végzete.

Andy Roddick hat játszmát vesztett a döntőbe vezető úton, Federer egyet, ám az amerikai hisz magában. „Izgatott vagyok. Nem gondoltam volna, hogy még egyszer lehetőségem lesz wimbledoni fináléban pályára lépni, így hálásnak kell lennem az esélyért. Ám senki sem kerül véletlenül a wimbledoni döntőbe, megdolgoztam érte” – mondta Roddick, aki hangsúlyozta, feleségének, Brooklyn Deckernek van a legnagyobb szerepe abban, hogy ismét a legjobbak között emlegetik.

Nem elég, hogy szinte minden statisztikai adat a Federer mellett szól – aki, ha győz, visszaveheti a világranglistán a vezetést Rafael Nadaltól –, de a szakértők is kivétel nélkül mellette teszik le a voksot. És alighanem a helyi közönség is annak örülne, hogy ha már Andy Murray miatt nem ugrálhatnak fel székükből a torna végén, akkor Federer legyen az, aki miatt ezt megteszik.

Minden Federer mellett szól tehát, legnagyobb ellenfele önmaga lesz. A sport azonban kiszámíthatatlan. Egy éve Roddick a 2. körben búcsúzott a legnagyobb füves pályás tornától, miután kikapott a szerb Janko Tipszarevicstől – akkor ki gondolta vajon, hogy Nadal, Federer, Murray vagy Novak Djokovics mellett is lesz visszaút? A nyomás tehát Federeren van.

Ha elbírja, ő lesz minden idők legeredményesebb teniszezője.

„Szeretek a fiatal generáció tagjai és a történelemkönyvek ellen küzdeni, de elsősorban magamért játszom” – mondta Federer. Ha vasárnap nyer, a legnagyobbak között is külön fogják emlegetni a nevét.

EGYÉNI GRAND SLAM-GYŐZELMEK SZÁMA

FÉRFIAK
14 Pete Sampras (amerikai), Roger Federer* (svájci)
12 Roy Emerson (ausztrál)
11 Björn Borg (svéd), Rod Laver (ausztrál)
10 Bill Tilden (amerikai)
8 Andre Agassi (amerikai), Henri Cochet (francia), Jimmy Connors (amerikai), Max Decugis (francia), Ivan Lendl (csehszlovák-amerikai), Fred Perry (brit), Ken Rosewall (ausztrál)
7 René Lacoste (francia), William Larned (amerikai), John McEnroe (amerikai), John Newcombe (ausztrál), William Renshaw (brit), Richard Sears (amerikai), Mats Wilander (svéd)
6 Boris Becker (német), Don Budge (amerikai), Jack Crawford (ausztrál), Laurie Doherty (brit), Stefan Edberg (svéd), Rafael Nadal* (spanyol), Tony Wilding (ausztrál)
5 Jean Borotra (francia), Frank Sedgman (ausztrál), Tony Trabert (amerikai)
*Aktív teniszezők.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik