A Balin tornagyőztes Lindsay Davenport nyolcvan helyet lépett előre

Vágólapra másolva!
2007.09.17. 13:34
A múlt héten a női teniszezőknél az orosz-olasz Fed-kupa-döntő mellett az indonéziai Balin megrendezett, III. kategóriás, 225 ezer dollár összdíjazású torna jelentette a sportág főeseményét. Annak fő szenzációját pedig a volt világelső Lindsay Davenport szolgáltatta: az amerikai klasszis ugyanis szülési szabadságáról visszatérve első tornáját rögtön megnyerte, pedig mindössze három hónapja, hogy életet adott kisfiának, Jaggernek.
Így teniszezik egy anyuka
Így teniszezik egy anyuka
Reuters
Így teniszezik egy anyuka
Így teniszezik egy anyuka
Így teniszezik egy anyuka
Reuters
Így teniszezik egy anyuka

A Fed-kupa orosz sikert, a WTA-torna egy nagy visszatérését hozott. Lindsay Davenport a felső ágra kapott besorolást, az első fordulóban az ötödik kiemelt görög Eleni Daniilidout verte két sima játszmában. Nem késztette nagy erőbedobásra a folytatásban a volt világelsőt a selejtezőből főtáblára jutó amerikai Julie Ditty sem. Az első helyen kiemelt, világranglista harmadik szerb Jelena Jankovics elleni mérkőzése azonban három játszmában dőlt el, amelyből a döntő 6:2-vel lett az amerikaié.

A mama és Jagger
A mama és Jagger
Reuters
A mama és Jagger
Az elődöntőben az olasz Sara Erani legyőzése sem jelentett akadályt, majd a döntőben Davenport a második helyen rangsorolt szlovák Daniela Hantuchovát verte meg három játszmában. A döntő játszmát itt ugyancsak 6:2-re nyerte az amerikai.

Davenport első WTA-tornáját nyerte az idén, de pályafutása során már az 52. címét gyűjtötte be. Az amerikai klasszis 1997-től kezdődően egymás követő öt éven át dobogón állt a WTA-világraglistán év végén: 1998-ban és 2001-ben első volt. Miként kétéves megszakítást követően 2004, valamint 2005 végén is. A WTA-világranglista első helyére 1998. október 12-én „léphetett fel” először.

Legutóbb két éve, 2005-ben nyert tornát, érdekesség: Balin abban a szezonban is győzni tudott. Szülése utáni visszatérésre szakmailag igencsak visszhangosra sikerült és ha nem is tudja megpályázni hosszútávon a vezető helyet, azért figyelmeztetést adott még a legjobbaknak is: újra itt van és bizony komolyan számolni kell vele.

Persze, aki Jankovicsot és Hantuchovát is le tudja győzni pár nap leforgása alatt, az sok mindenre képes lehet akár a (közel)jövőben is.

A világranglistán nem történt jelentősebb változás, a francia Marion Bartoli vesztett pontjai miatt léphetett előre Amélie Mauresmo és Hantuchová, míg Szávay Ágnest változatlanul a 23. helyen találjuk. Második számú női játékosunk most jelenleg Nagy Kyra, Czink Melinda visszaszorult a házi rangsor harmadik helyére.

A héten három nagy WTA-tornát rendeznek, a 600 ezer dollár összdíjazású pekingi versenyen a hatodik kiemelt Szávay ellenfele az első fordulóban a torna hivatalos honlapjának tanulsága szerint egy selejtezőből főtáblára kerülő rivális lesz.

Az indiai Calcuttában 175 ezer dollár, míg a szlovén Portorozban 145 ezer dollár összdíjazású WTA-tornát rendeznek.

A férfiak az elmúlt héten jártak Pekingben, a 475 ezer dollár összdíjazású tornát a másodikként kiemelt chilei Fernando Gonzalez nyerte meg, aki a döntőben három játszmában verte a harmadik helyen rangsorolt spanyol Tommy Robredót. A dél-amerikai győzelmének köszönhetően egy helyet léphetett előre a világranglistán.

Gonzalez első tornáját nyerte 2007-ben, de pályafutása során már a nyolcadiknál tart a 27 éves klasszis.

A bukaresti salakpályás tornát a hatodik kiemelt francia Simon Gilles nyerte, akinek ez volt második ATP-sikere az idén, egyben pályafutása során.
A ranglistán 31. helyen álló francia a bukaresti versenyen szabadkártyával rajthoz álló román Victor Hanescut verte 0-1-ről fordítva háromjátszmás csatában.

BALI, 225 EZER DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS, KEMÉNY PÁLYA, NŐI EGYES DÖNTŐ:
Davenport (amerikai) – Hantuchová (szlovák, 2.)6:4, 3:6, 6:2

PEKING, 475 EZER DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS, KEMÉNY PÁLYA, FÉRFI EGYES DÖNTŐ:
Gonzalez (chilei, 2.) – Robredo (spanyol, 3.)6:1, 3:6, 6:1

BUKAREST, 352 450 DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS, SALAK PÁLYA, FÉRFI EGYES DÖNTŐ:
Simon (francia, 6.) – Hanescu (román)4:6, 6:3, 6:2
---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik