Roger Federer sorozatban negyedszer lett New York bajnoka

Vágólapra másolva!
2007.09.10. 01:27
Roger Federer három játszmában nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokságot, miután a fináléban legyőzte Novak Djokovicsot. A svájci világelső ezzel a negyedik címét ünnepelhette New Yorkban, és egyben begyűjtötte tizenkettedik Grand Slam-címét. A harmadik helyen kiemelt szerb is kiválóan játszott, hiszen az első két szettet csupán rövidítésben bukta el.
Roger Federernek nagyon meg kellett küzdenie a tizenkettedik Grand Slam-címéért
Reuters
Roger Federernek nagyon meg kellett küzdenie a tizenkettedik Grand Slam-címéért
Roger Federernek nagyon meg kellett küzdenie a tizenkettedik Grand Slam-címéért
Reuters
Roger Federernek nagyon meg kellett küzdenie a tizenkettedik Grand Slam-címéért

Federer adogatásával, egy hosszú labdamenetel és egy Djokovics ponttal indult a mérkőzés, majd a svájci világelső lányos zavarában rontott egy szervát, a folytatásban pedig a hálóba vágott egy sima labdát. Látszott, ő is izgul. Aztán egy gyilkos röptével adott jelzést arról, hogy megérkezett, izguljon inkább az ellenfél.

A háló két oldalán álló klasszis a gyors játék mellett a gyors pontszerzésre is törekedett az első játszmában, ennek köszönhetően viszonylag rövid idő alatt eljutottak 5:5-ig. Mindenki hozta a saját adogatását, olykor nullra mosva le a pályáról ellenfelét.

A tizenegyedik Gémben azonban olyan történt, mint előtte egyszer sem: láthattunk egy breaket! A szerb azt követően már a játszmáért adogathatott, de nem jött össze neki.

Pedig 30:0 után ütött egy ászt, de Federer felállt. Előbb egyenlített, majd a folytatásban Djokovics két előnyét is hárította. Bezzeg amikor ő került előnybe, nem hagyta magát! Igaz, ez inkább a szerb „érdeme” volt, aki kettős hibával adta oda adogatójátékát a világelsőnek.

Jöhetett a rövidítés. A svájci arca rezzenéstelen volt, a tőle megszokott egykedvűséggel vette tudomásul ha nyerte, ha veszítette a labdamenetet. Na jó, ha nyert, akkor kicsit a levegőbe csapott néha.

Bezzeg a szerb! Djokovics ha rontott, káromkodott, egyszer ütőjét is a földhöz vágta, majd ki is cserélte. Közben pedig törülközött rendületlenül, és láthatóan oxigénhiánnyal küzdött, lihegett rendesen.

A rövidítést végül Federer nyerte: az első játszmát Djokovics kettős hibája zárta.

A másodikban viszont a szerb elhúzott 2:1-re, majd elnyerte Federer adogatását, hozta a sajátját és 4:1-gyel máris elérhető közelségbe került a játszma és az egyenlítés.

A világelső nem igazán találta a lendületbe jött szerb ellenszerét, aki a mérkőzésnek ebben a szakaszában valósággal brillírozott: háló mögé ejtett, ha kellett átemelt, iszonyatos erejű labdáinak szeme volt.

Ekkor azonban Federer megrázta magát, 2:4 után visszabreakelt, majd egyenlített, aztán 6:6 után megint jöhetett a rövidítés, amely ismét a svájci sikerével zárult, így a címvédő 2-0-s előnyre tett szert.

A harmadik felvonásban mindkét klasszis elvehette volna a másik adogatását, de 5:4-es Federer-vezetésig ez nem sikerült egyiküknek sem. Ekkor azonban a svájci világelső megtette ezt, igaz ez úgy sikerült neki, hogy szerb ellenfele hibázott az utolsó labdamenetben.

Roger Federer ezzel sorozatban a negyedszer lett bajnok New Yorkban, és ezzel bezsebelte tizenkettedik Grand Slam-diadalát.

TENISZ, AMERIKAI NYÍLT BAJNOKSÁG (US OPEN), NEW YORK

FÉRFI EGYES, DÖNTŐ:
ROGER FEDERER (svájci, 1.)– NOVAK DJOKOVICS (szerb, 3.) 7:6, 7:6, 6:4
A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI:
FEDERER DJOKOVICS
Első adogatások (%) 64/106 = 60 % 62/116 = 53 %
Ászok 11 5
Kettős hibák 4 7
Ki nem kényszerített hibák 34 40
1. adogatásból nyert pontok 50/64 = 78 % 44/62 = 71 %
2. adogatásból nyert pontok 27/42 = 64 % 30/54 = 56 %
Nyerő ütések (szervák is) 42 32
Pontok fogadóként 42/118 = 36 % 29/106 = 27 %
Bréklabdák/brékpontok 3/5 = 60 % 2/9 = 22 %
Pontok a hálónál 19/24 = 79 % 17/29 = 59 %
Összes megnyert pont 119 103
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik