Téli olimpia: Shaoang fejben és fizikailag is igazi bajnok lett – Csang Csing Lina

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.02.14. 09:04
null
Liu Shaoang taktikus versenyzéssel nyerte meg az 500 méteres versenyszám döntőjét (Fotó: Árvai Károly)
Csang Csing Lina, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője Liu Shaoang érettségét és mentális erejét emelte ki a pekingi téli olimpia 500 méteres döntője után. A kínai tréner az M4 Sportnak elmondta, a táv újdonsült olimpiai bajnoka sokkal érettebb lett az elmúlt négy évben.

 

„Nagyszerű fizikai adottságai vannak, így nála inkább a mentális fejlődésre kellett koncentrálni. Meg kellett vele értetni, hogy ő bajnok alkat, és hogy miként lehet ennek megfelelően teljesíteni. Sokkal nehezebb így versenyezni, mint ha nem lenne az” – mondta Csang Csing Lina az M4 Sportnak.

A kínai szakember hozzátette, az 500 méter döntője előtt azt tanácsolta Liu Shaoangnak, hogy ne gondoljon semmi másra, csak vegye végig a lépéseket ahhoz, hogy tökéletes négy és fél kört és 40 másodpercet fusson, és ha ez sikerült, képes megnyerni az aranyérmet. „Így kell őt mentálisan felrázni és nem szabad hagyni, hogy a végeredményen járjon az agya. Ha csak arra gondol, hogy hogyan építse fel a futamot a jégre lépéstől a célig, akkor meglesz a siker. Boldogan látom, hogy az elmúlt négy évben nemcsak fizikailag, hanem fejben is igazi bajnok lett.”

Csun Dzse Szu, a magyar válogatott edzője és technikusa úgy fogalmazott, hogy a pozitív koronavírusteszt miatt nehezen indult Liu Shaoang olimpiája, de amióta megérkezett Pekingbe, úgy kezelte a helyzetet, mint bármelyik hétköznapi kihívást. „Hitt magában, mint ahogyan mi is bíztunk benne, és minden támogatást megadtunk neki. Amióta kint van, minden nap egyre jobb állapotba került és ma végre felért a csúcsra. Shaolin, Shaoang, de mostanra már az egész csapat magas szintre jutott. A pjongcsangi olimpia után minden évre készítettünk egy tervet közösen, lépésről lépésre terveztünk és rengeteg dolgon változtattunk. Ezek közül a versenyen nem használtunk fel mindent, de amire Shaoangot felkészítettük, azt ő most felhasználta.”

Liu Shaoang éremátadójára hétfőn 13.15 órától kerül sor.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik