Megnyerte a B-döntőt és hatodik a férfiváltó

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.16. 12:23
A magyar rövid pályás férfi gyorskorcsolyaváltó a B-döntőben állt rajthoz a pekingi téli olimpián és meg is nyerte a futamát, amivel a hatodik helyen zárt. Jászapáti Petrát az elődöntőben, Kónya Zsófiát a negyeddöntőben zárták ki 1500 méteren.
A férfiváltó szerdán már legyőzte riválisait (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A férfiváltó szerdán már legyőzte riválisait (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

FÉRFI 5000 MÉTERES VÁLTÓ, B-DÖNTŐ

Címvédő férfiváltónk a B-döntőben lépett jégre Hollandiával és Japánnal együtt, a tét legalább a 6. hely volt. A csapat Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, azaz az elődöntőhöz képest változatlan összeállításban indult.

A rajt után a mieink a második helyre álltak be a hollandok mögé. 12 kör után csúsztak vissza a harmadik helyre, féltávnál aztán a japánok az élre mentek. 17 kör volt hátra, amikor elmentünk a hollandok mellett, majd négy körrel később Liu Shaolin Sándor a vezetést is megszerezte. 10 körrel a vége előtt a hollandok robbantottak, és sajnos meg is léptek, de a végén körről körre csökkent a különbség, az utolsó kanyarban pedig Liu Shaolin Sándor könnyedén ment el a hollandok befutóembere mellett, így sikerült megnyerni a futamot (6:39.713), azaz a hatodik helyen végzett a csapat.

Az A-döntőt a kanadaiak nyerték meg a koreaiak előtt, míg a harmadik helyről célfotó dönt az olaszok és az oroszok között, előbbiek javára. A kínaiak kisodródtak és csak az ötödik helyen értek célba. Az mindenesetre érdekes, hogy a mieink másfél másodperccel jobb idővel nyerték meg a B-döntőt, mint a kanadaiak az A-t.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, FÉRFIVÁLTÓ
1. Kanada (Charles Hamelin, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gilles, Pascal Dion) 6:41.257 perc
2. Dél-Korea (Li Dzsun Szo, Hvang De Hon, Kvak Jun Ki, Pak Csang Hjuk) 6:41.679
3. Olaszország (Pietro Sighel, Yuri Confortola, Tommaso Dotti, Andrea Cassinelli) 6:43.431
4. Orosz csapat 6:43:440
5. Kína 6:51.654
6. MAGYARORSZÁG (KRUEGER JOHN-HENRY, LIU SHAOANG, LIU SHAOLIN SÁNDOR, NÓGRÁDI BENCE) 6:39.713 (a B-döntőben)

NŐI 1500 MÉTER, DÖNTŐ

Egyszer ugyan a kínai megpróbált robbantani de ezt leszámítva a koreai versenyző dominált a futamon, s hiába jött a végén Schulting és Fontana, nem voltak rá veszélyesek. Köztük viszont csak a célfotó döntött utóbbi javára, 3 ezredmásodperccel!
1. Csoj Min Jong (Dél-Korea) 2:17.789 perc
2. Arianna Fontana (Olaszország) 2:17.862
3. Suzanne Schulting (Hollandia) 2:17.865
4. Hanne Desmet (Belgium) 2:18.711
5. Xandra Velzeboer (Hollandia) 2:18.781
6. Li Ju Bin (Dél-Korea) 2:18.825

Jászapáti Petra az elődöntőig menetelt, ott kizárták (Fotó: Árvai Károly)
Jászapáti Petra az elődöntőig menetelt, ott kizárták (Fotó: Árvai Károly)

ELŐDÖNTŐ
A három futam első két-két helyezettje és a legjobb idő jut a fináléba ezen a távon, a következő hét versenyző pedig a B-fináléba kerül. Jászapáti Petra a második futamban indult a holland Suzanne Schulting, a belga Hanne Desmet, az olasz Cynthia Maschitto, az amerikai Kristen Santos, a cseh Michaela Hruzová és a japán Kikucsi Szumire társaságában. A magyar lány a hatodik helyen haladt sokáig, aztán öt körrel a vége előtt indult meg előre. A harmadik helyért csatázott, amikor ütközött a japán riválisával, aki ki is csúszott. Végül a harmadik helyen ért célba, de a videózás nem sok jót ígért. Sajnos ki is zárták, így már csak a férfiváltó maradt versenyben.

NEGYEDDÖNTŐ
A lányoknál a hat negyeddöntőből az elsőbe kapott besorolást Jászapáti Petra, aki a kínai Csang Ju-tinggal, a dél-koreai Csoj Min Jonggal, a holland Rianne de Vriesszel, a francia Gwendoline Daudet-dal és az olasz Arianna Sighellel futott együtt. A magyar versenyző a rajt után az ötödik helyen haladt, majd a táv harmadánál az élre ment. Előbb aztán a kínai riválisa előzte meg, de őt néhány körön belül visszaelőzte, majd a koreai Csoj Min Jong ment elé, őt már hagyta elmenni, de így is a második helyen, 2:22.115-ös idővel ért célba és jutott tovább.

Kónya Zsófia a harmadik futamban indult az amerikai Kristen Santos, a holland Xandra Velzeboer, a japán Kikucsi Szumire, a kanadai Danaé Blais és a kazah Olga Tyihonova társaságában.Sokáig a második helyen haladt, de hat körrel a vége előtt hárman is elé kerültek, s bár próbált egyszer előzni, de aztán lendületet veszített és maradt az ötödik, így búcsúzott a további küzdelmektől. Ráadásul utólag a kazah versenyzővel szembeni előzését szabálytalannak találták és ki is zárták.
„Nem értem a kizárást, főleg úgy, hogy magyar vezetőbíró van a mai versenynapon” – mondta Kónya Zsófia az M4 Sportnak.

Kónya Zsófia a negyeddöntőben búcsúzott (Fotó: Árvai Károly)
Kónya Zsófia a negyeddöntőben búcsúzott (Fotó: Árvai Károly)
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA

12.30–14.26: Női 1500 m, negyeddöntő, elődöntő, DÖNTŐ (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia)
13.32–13.57: Rövid pályás gyorskorcsolya, férfi váltó 5000 m, DÖNTŐ (Magyarország, B-döntő)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik