nemzetisport.hu 2018.02.22 09:11 Frissítve: 2018.02.25 09:58

Téli olimpia: megfosztották bronzérmétől az orosz párost

Lezárult a pjongcsangi téli olimpia eddigi legnagyobb botránya: megfosztották bronzérmétől az orosz curlinges vegyespárost, Alekszandr Kruselnyickijt és feleségét, Anasztaszija Brizgalovát. Kruselnyickij doppingtesztje pozitív lett, beismerte vétségét.

Az orosz vegyespáros megkapta a bronzérmet, de vissza is adhatja (Fotó: AFP)

 

Az orosz curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer (ami a szocsi téli olimpián csúcsosodott ki) miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a pjongcsangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek és bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, Olimpiai Sportoló Oroszországból (OAR) megjelöléssel szerepelnek Pjongcsangban – a 168 orosz olimpikon egyike Kruselnyickij is.

Az Orosz Olimpiai Bizottság is elismerte kedden, hogy meldoniummal bukott meg Kruselnyickij, ugyanakkor jelezte: a sportoló szervezetében talált mennyiség arra utal, hogy egyetlen gyógyszer bevételéről lehet szó. Hozzáteszi, hogy a körülmények egyelőre nem tisztázottak, mivel „köztudomású, hogy a meldonium csak rendszeres szedéssel fejti ki hatását, márpedig a játékok előtt elvégzett tesztek negatívak voltak".

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) meghallgatásán Kruselnyickij beismerte a doppingvádakat, az orosz vegyespárost így megfosztották a bronzéremtől, amit így a negyedik helyen záró norvég páros kap meg utólag.

„Összegeztem az érveket és az ellenérveket, és úgy döntöttem, visszavonom a fellebbezést a CAS-nál. Úgy gondolom, haszontalan lenne a tárgyalás. Butaság lenne tagadni a vádakat, hiszen mindkét teszt pozitív lett. Vállalom a következményeket” – olvasható a TASS orosz hírügynökségnek eljuttatott Kruselnyickij-közleményben.

A meldonium egyébként 2016 óta van rajta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján. A szer a véráramlást serkenti, valamint teljesítményfokozó hatása is van – az orosz teniszező, Marija Sarapova is ezzel bukott meg.

A dél-koreai játékokon eddig három doppingvétség történt, Kruselnyickij mellett a rövid pályás gyorskorcsolyázó japán Szaito Kej és a szlovén Ziga Jeglic akadt fenn a vizsgálaton.

2020.10.16 10:14:54

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Liu Shaolin Sándor: Kiváló formában voltam a pozitív teszt előtt, jól mentek az edzések, szeretnék ismét olyan állapotban lenni.

2020.09.21 09:35:42

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Jászapáti Petra short trackes létére három aranyat nyert a pályakerékpáros ob-n – és levonta a tanulságokat is.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.