Téli olimpia: megfosztották bronzérmétől az orosz párost

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.22. 09:11
null
Az orosz vegyespáros megkapta a bronzérmet, de vissza is adhatja (Fotó: AFP)
Lezárult a pjongcsangi téli olimpia eddigi legnagyobb botránya: megfosztották bronzérmétől az orosz curlinges vegyespárost, Alekszandr Kruselnyickijt és feleségét, Anasztaszija Brizgalovát. Kruselnyickij doppingtesztje pozitív lett, beismerte vétségét.

 

Az orosz curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer (ami a szocsi téli olimpián csúcsosodott ki) miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a pjongcsangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek és bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, Olimpiai Sportoló Oroszországból (OAR) megjelöléssel szerepelnek Pjongcsangban – a 168 orosz olimpikon egyike Kruselnyickij is.

Az Orosz Olimpiai Bizottság is elismerte kedden, hogy meldoniummal bukott meg Kruselnyickij, ugyanakkor jelezte: a sportoló szervezetében talált mennyiség arra utal, hogy egyetlen gyógyszer bevételéről lehet szó. Hozzáteszi, hogy a körülmények egyelőre nem tisztázottak, mivel „köztudomású, hogy a meldonium csak rendszeres szedéssel fejti ki hatását, márpedig a játékok előtt elvégzett tesztek negatívak voltak".

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) meghallgatásán Kruselnyickij beismerte a doppingvádakat, az orosz vegyespárost így megfosztották a bronzéremtől, amit így a negyedik helyen záró norvég páros kap meg utólag.

„Összegeztem az érveket és az ellenérveket, és úgy döntöttem, visszavonom a fellebbezést a CAS-nál. Úgy gondolom, haszontalan lenne a tárgyalás. Butaság lenne tagadni a vádakat, hiszen mindkét teszt pozitív lett. Vállalom a következményeket” – olvasható a TASS orosz hírügynökségnek eljuttatott Kruselnyickij-közleményben.

A meldonium egyébként 2016 óta van rajta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján. A szer a véráramlást serkenti, valamint teljesítményfokozó hatása is van – az orosz teniszező, Marija Sarapova is ezzel bukott meg.

A dél-koreai játékokon eddig három doppingvétség történt, Kruselnyickij mellett a rövid pályás gyorskorcsolyázó japán Szaito Kej és a szlovén Ziga Jeglic akadt fenn a vizsgálaton.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik