Bronzérmes a magyar vegyes váltó a téli olimpián!

Vágólapra másolva!
2022.02.05. 14:45
null
A bronzérmes váltó tagjai (Fotó: Árvai Károly)
Bronzérmet szerzett a magyar vegyes váltó, míg egyéniben Jászapáti Petra 500 méteren, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang pedig 1000-en jutott tovább a selejtezőből.

VEGYES VÁLTÓ: BRONZÉRMES A MAGYAR CSAPAT!

Az első futamban Kína és Olaszország végzett az első két helyen, a dél-koreaiak viszont kicsúsztak, s bár harmadik helyen célba értek, az idejük nem volt biztató. A második futamban Hollandia és Kanada végzett az első két helyen, de a kazahok ideje jobb volt, mint a dél-koreaiaké, úgyhogy ők is elődöntősök lettek.

Elindult a harmadik futam is Kónya Zsófiával és Jászapáti Petrával, illetve Krueger John-Henryvel és Liu Shaolin Sándorral. A lányok a harmadik helyen haladtak, de a fiúk fel tudták hozni a csapatot előbb a második helyre, majd Liu Shaolin Sándor briliáns előzése után meg is nyertük a futamot az oroszok előtt.

A mieink a második elődöntőben indultak, a házigazda kínaiak, az amerikaiak és az oroszok társaságában. Ezúttal Liu Shaoang szerepelt Krueger John-Henry helyén. Az első futamból Kanada és Olaszország került a döntőbe, miután a hollandok kicsúsztak, a kazahok meg lemaradtak.

Jól rajtoltak a mieink, Jászapáti Petra az első helyen váltotta Kónya Zsófiát, aki egy helyet visszaesett az amerikaiak mögé, de azt tudta tartani. A végén Liu Shaolin Sándor visszavette az első helyet és futamgyőztesként ért célba.

Utólag az oroszokat és az amerikaiakat is kizárták, így a kínaiak is finalisták lettek, ami azért nem volt annyira jó hír. Az is kérdés volt, hogy a mieink mennyire fáradtak el, elsősorban Kónya Zsófia. A mieink az elődöntőhöz képest változatlan összeállításban léptek jégre.

A rajt után a kanadaiak ütköztek és kisodorták Jászapátit, de új rajtot rendeltek el. A lányok a negyedik helyen korcsolyáztak. Liu Shaoang megelőzte az olaszokat, a harmadik helyen haladtunk. Kónya Zsófia feljött a második helyre, de aztán a kanadaival ütközött. A mieink a negyedik helyen értek célba, de még vártuk a videózást. Kína győzött Olaszország előtt.

Ahogyan az várható volt, a kanadaiakat kizárták, így BRONZÉRMES A MAGYAR VEGYES VÁLTÓ!

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA
1. Kína ( Csü Csun-jü, Fan Ko-hszi, Vu Ta-csing, Zsen Ce-vej, Csang Jü-ting)
2. Olaszország (Arianna Fontana, Martina Valcepina, Arianna Valcepina, Pietro Sighel, Yuri Confortola, Andrea Cassineli)
3. MAGYARORSZÁG (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor)
4. Hollandia
5. Kazahsztán
6. Kanada

NŐK, 500 MÉTER, SELEJTEZŐ: KETTŐBŐL EGY MAGYARNAK SIKERÜLT

A hölgyek 500 méteres távjának selejtezőjében Kónya Zsófia végül a 2. futamban indult, amelyet a kínai Fan Ko-hszin nyert meg az orosz Szofia Proszvirnova és a magyar lány előtt, de megelőzte a francia Gwendoline Daudet-t. Kónya ideje 43.905 volt, s szurkolni kellett azért, hogy a többi futamharmadik közül legfeljebb hárman előzzék meg (az elsőnél jobb volt).

A mieink közül Jászapáti Petra a 3. futamban indult, amelyben csak a kanadai Kim Boutin előzte meg, így a második helyen biztosan továbbjutott a negyeddöntőbe.

Közben ketten már jobbak voltak Kónyánál, ketten viszont nem. Három futamból már csak egy harmadik előzhette meg. A hatodik futamban a lengyel Malyszewska is gyengébb időt ment a magyar lánynál. Sajnos a hátralévő két futamban viszont jobbak voltak a harmadikak, így Kónya Zsófia a 21. helyen fejezte be szereplését ezen a távon.

A legjobb időt a holland Suzanne Schulting érte el 42.379-vel, amely új olimpiai rekord. Jászapáti Petra ideje a hatodik legjobb.

FÉRFIAK, 1000 MÉTER, SELEJTEZŐ: MINDHÁROM MAGYAR FUTAMGYŐZTES

A férfiaknál 1000 méteren, a hatodik futamban Krueger John-Henry a japán Josinaga Kazuki, az orosz Gyenyisz Ajrapetjan és a török Furkan Akar ellen futott. A versenyszám olimpiai ezüstérmese (négy éve még amerikaiként, de azóta már magyar színekben indul) végig vezetve, futamgyőztesként jutott a legjobb húsz közé. Némi meglepetésre mögötte a török jött be a második helyen.

A hetedik futamban Liu Shaolin Sándor következett az olasz Pietro Sighel, a belga Stijn Desmet és az amerikai Ryan Pivirotto társaságában. A belga már az elején kicsúszott és eltörött a pengéje, ezért megállították a futamot. Az idősebbik Liu testvér az új rajt után is az élre állt, és rajt-cél győzelmet aratva jutott tovább, könnyedén, mert Sighel és Pivirotto is kicsúszott. Végül az esetért felelős belgát kizárták, a másik kettő viszont továbbjutott.

A mieink közül utolsóként Liu Shaoang lépett jégre az ausztrál Brendan Corey, a lett Roberts Kruzbergs és az olasz Luca Spechenhauser ellenében. Bár nagyon megszorongatták a végén a magyar fiút, ő is futamgyőztesként ért célba és jutott tovább.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik