Téli olimpia: Nem úgy indultunk harcba, hogy ebből érem lesz – Liu Shaolin

Vágólapra másolva!
2022.02.05. 19:01
null
Vegyes váltónk szerezte az első magyar érmet a téli olimpián (Fotó: Árvai Károly)
A minimum megérdemelt bronzérem után a főszereplők boldogan nyilatkoztak, kiemelve, egy olimpiai bronz óriási dolog, így most elsősorban örülni kell, és nem azzal foglalkozni, hogy lehetett volna ez esetleg még fényesebb is.

 

„Az első pillanatokban nyilván óriási volt a sokk, hiszen a bírói döntésig csak a negyedik helyen álltunk a táblán – kezdte Jászapáti Petra, hozzátéve, óriási megkönnyebbülés és öröm lett úrrá a csapaton, miután kiírták, hogy ők végeztek a harmadik helyen. – Nagyon-nagyon büszke vagyok az egész csapatra, mindent beletettünk! Zsófi egy balszerencsés szituációban esett el: a kanadai versenyző effektíve hátulról felrúgta, ami azt mutatta, másként már nem tudott rajta fogást találni. Ettől még én azt mondom, egy bronzérem után nem szabad szomorkodni, főleg nem egy olimpiai bronzérem után – nagyon boldog vagyok!”

A csapat egyik váratlan hőse, az elődöntőben és a döntőben is óriásit versenyző Kónya Zsófia hozzátette, ő is euforikus állapotba került a döntés kihirdetése után. „Nyilván az esés miatt kicsit szomorú vagyok, még ha nem is tehettem róla, de az ember azért tisztában van vele, hogy ott volt a lehetőség, hogy akár még előrébb is végezhessünk, és ez nyilván frusztráló. De nagyon boldog vagyok, úgy érzem, egyelőre még fel sem tudom fogni, hogy olimpiai bronzérmesek lettünk... Az első futamon még látszott, hogy képtelen voltam kizárni, hogy ez egy olimpia, de aztán nagyon koncentráltam és Petra is folyamatosan nyugtatott. Összeszedtem magam és bejött minden, amit a pszichológussal gyakoroltunk: úgy érzem, az elődöntőben és a döntőben már egyre jobban tudtam menni.”

Természetesen a közönségkedvenc Liu fivérek is szavakba öntötték érzéseiket a drámai finálét követően.

„Úgy véltük, jó lehetőség ez a vegyes váltó, bár azt tudtuk, talán nem vagyunk olyan erősek, mint a többiek – vallotta be utóbb Liu Shaolin Sándor.Nem úgy indultunk harcba, hogy ebből érem lesz, futamról futamra haladtunk – az, hogy a bukás miatt nem másodikként vettük át a váltást az öcsémmel a lányoktól, nem jött jól, talán benne lett volna ebben a döntőben az arany is, de ilyen a short track. Annak kifejezetten örülök, hogy bebizonyítottuk, nemcsak a férfiváltónk érhet oda az olimpiai dobogóra, hanem a lányokkal együtt a vegyes váltónk is képes erre. Már a negyeddöntő után éreztem, hogy ez jó lehet, egyszerűen összeállt minden, én pedig repültem a jégen.”

Öccse, a csapathoz szerda délután beeső Liu Shaoang nem is tagadta, nagyon elfáradt, ez pedig alighanem érthető is. „Fáradt vagyok, álmos vagyok, de ez van – nincs idő ilyenkor ezen keseregni, hiszen ezért edzettünk négy évig. Megtanultuk már ezt kezelni, és bár az ezer méteren elfáradtam, tudtam, készülnöm kell a vegyes váltóra is. Az első körben szerencsére pihentettek, csak az elődöntőben és a döntőben kellett becsatlakoznom, és ez így jól jött ki. Tény, még több is lehetett volna ebben a fináléban, de nem vagyok csalódott, hiszen ez is egy gyönyörű érem, és ennek a kis országnak, Magyarországnak minden érem számít. Én éreztem, hogy a kanadaiakat ki fogják zárni, de a short trackben tényleg minden megtörténhet...”

A negyeddöntőben Shaoangot tehermentesítő Krueger John-Henry a négy éve, Pjongcsangban még amerikai színekben 1000 méteren szerzett ezüstérme mellé rakhatja most oda második ötkarikás érmét, amelyre kellőképpen büszke is.

„Nagyon boldog vagyok, hogy összehoztuk ezt az érmet a csapattal – mondta Krueger John-Henry. Mindig bennem élt a saját medálceremóniám 2018-ból, a pjongcsangi ezüstöm után, hogy mennyire élveztem, és hogy végig az volt bennem, az nem lehet az utolsó alkalom, annyira nagyon szeretném még egyszer átélni! Nagyon örülök, hogy ez most sikerült, ráadásul a társaimmal, akik végig befogadóak voltak velem és segítettek az elmúlt négy évben – ez rengeteg energiát adott. Ez egy csapatsiker, de tény, hogy Magyarország volt az, amely megadta nekem a lehetőséget arra, hogy újra a saját kezembe vehessem a sorsomat. Akkor reméltem, hogy minden jól alakul majd, de biztos sosem lehetsz benne, elvégre ez mégiscsak short track, itt tényleg bármi megtörténhet... Külön örülök, hogy rögtön az első számban sikerült megszereznünk az első érmünket, már csak azért is, mert ha bármelyik korábbi edzőmet megkérdezi, biztos, hogy azt fogja mondani, én vagyok a legrosszabb első versenyes profi, akivel valaha dolgozott. Tényleg mindig borzasztóan szoktam teljesíteni az első napon, de rájöttem, hogy ez elsősorban fejben dől el: ha elfogadod azt, hogy ezen a szinten már mindenkin nagyon jó, és letisztázod saját magaddal a részleteket, előre tudsz lépni – nálam is ez történt most!”

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, VEGYES VÁLTÓ
1. Kína
2. Olaszország
3. MAGYARORSZÁG (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik