Téli olimpia: Bánhidi büszke csapatára és a szakmai stábra

Vágólapra másolva!
2022.02.05. 17:22
null
Bánhidi Ákos (a palánk mögött, balra) és a magyar csapat öröme a döntő után (Fotó: Árvai Károly)
Az olimpiai bronzérmet reálisan és boldogan értékelte a Nemzeti Sportnak a helyszínen Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere.

 

– Mi játszódik le az edzőben, a csapatvezetőben egy ilyen nap folyamán – ott, belül?
– A sok gyakorlati feladat elnyomja az egyéb gondolatokat, de persze ahogyan élesedik a helyzet, ezek megjelennek, és olyankor az emberben fel-felvetődik, hogy igenis lehet ezt a vasat ütni, igenis megvan az esélye annak, hogy ebből kisüljön egy szép eredmény. Aki kicsit is ismeri a sportágunkat, tudja, itt minden egyes verseny elején be kell bizonyítani, és legfőképp magunknak, hogy képesek vagyunk rá – ez nem kishitűség, mert tudjuk persze, mit tudunk, de ehhez kell, hogy a versenyzők „megkóstolják” a jeget téthelyzetben is, nekem látnom kell, hogyan mozognak: ezt isszuk magunkban a nap folyamán, s ezzel együtt jön a lendület, amelyik visz minket előre.

– És a versenyzők szombaton kifejezetten jól mozogtak a jégen!
– Kónya Zsófia az első futamot elizgulta, onnantól viszont nem volt gond: benne ott lapul a klasszis versenyző, az, hogy ezt mikor piszkálja ki magából, nagyon nem mindegy. Szombaton kétszer is kipiszkálta – ahogyan a többiek is. Sokszor elmondtam, hogy az olimpia speciális műfaj, itt sok múlik a mentális tényezőkön, itt kicsivel több kell, mint máskor, és mind az öt jégre lépő versenyzőnk kicsivel többet hozott, mint ami máskor elég. A legjobbkor csavarták ki magukból ezt a pluszt.

– Vagyis boldog?
– Hat ország kiemelkedett a mezőnyből, ezt mondtam is előre, és hárommal futottuk a döntő. Két nagy esélyes, Hollandia és Dél-Korea korábban búcsúzott – ez short track, ilyen megesik, velünk is megesett már, és akár itt is megtörténhetett volna, hogy hibázunk. Rendkívül sajnálom őket, ám mégiscsak kedvezett nekünk, hogy a hollandok és a dél-koreaiak „kikeveredtek a matekból”, s ez további erőfaktorokat hozott elő belőlünk. Persze, ha nem rúgnak fel minket a döntőben, ez az érem akár fényesebb lehetett volna, de én megtalálom az egyensúlyt és a békét ebben a bronzban. Sőt, nem mondom azt, amit érzek, csak most: kimondhatatlanul boldog vagyok.

– Akkor mi se háborogjunk a döntőben történtek miatt?
– Még véletlenül se, legyünk inkább boldogok! Ha a teljesítményünket nézem, abszolút igazságos eredmény született, mérhetetlenül büszke vagyok minden korcsolyázóra, aki szombaton jégre lépett, a stábunk minden tagjára, s mindazokra, akik otthon vannak, és az elmúlt években akár csak egy szalmaszálat keresztbe tettek értünk.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, VEGYES VÁLTÓ
1. Kína
2. Olaszország
3. MAGYARORSZÁG (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik