Téli olimpia: címvédőként csak a döntőbe jutás lehet a cél

Vágólapra másolva!
2022.02.11. 05:06
Legjobbjaink nélkül edzett a jégen csütörtökön a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott, a Liu testvérek és Krueger John-Henry más feladatot kapott.
A csapat legjobbjai kihagyták a csütörtöki edzést, Nógrádi Bence (balra) és Tiborcz Dániel azonban végig keményen dolgozott (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A csapat legjobbjai kihagyták a csütörtöki edzést, Nógrádi Bence (balra) és Tiborcz Dániel azonban végig keményen dolgozott (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

NS-VÉLEMÉNY: KOVÁCS ERIKA

Mindent vagy semmit a tét pénteken, hiszen ha férfiváltónknak nem sikerül továbbjutnia az elődöntőből, esély sem marad a hőn áhított (arany)érem megszerzésére. Ez így volt négy éve is, és további hasonlóságot is kereshetünk Pjongcsang és Peking között: például azt, hogy akkor is volt olimpiai újonc a váltóban (kettő is), és ezúttal is van (egy), vagy például azt, és ez a legfontosabb, hogy akkor is a magyar kvartett volt az egyik (arany)éremesélyes, és a mieink ezúttal is ott vannak a legjobbak között.

Srácok, akárcsak ti, a mindent vagy semmiből mi is a mindent akarjuk – még akkor is, ha ez egy olimpia. Ha a falakon és minden máshol látható öt karika folyamatosan eszetekbe juttathatja, hogy ezt a versenyt csak négyévente rendezik meg, ha óhatatlanul feltolulnak a pjongcsangi emlékek.

Ahogy máskor, ezúttal is hallgassatok az edzőitekre: „A csarnokon ugyanolyan a tető, mint bármelyik másikon, a falakon lévő öt darab karikának sincs jelentősége, ne foglalkozzatok vele. Korizzatok úgy, ahogy tudtok, ahogy máskor, ez is csak egy verseny – gyerünk!”

Egy, kettő, három, négy, öt: bár meglepetésként nem ér minket, mivel Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere előzetesen tájékoztatott minket arról, hogy ászaink, vagyis Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry kihagyja a csütörtöki jeges edzést, mégis furcsa látvány tárul elénk a pekingi versenyhelyszínen, ahogy olimpiai újoncunk, a férfiváltó negyedik tagja, Nógrádi Bence végtelen nyugalommal köröz a jégen.

Arcán nyoma sincs az izgalomnak (még...), s az is igaz, hogy amikor iramot fut a pályán, keményen odateszi magát, ám a pihenőkben karba tett kézzel csúszik a jégen.

De nyugalom árad a társakból, mi több, a szakmai stáb minden tagjából is: olajozottan megy a munka, mindenki teszi a dolgát.

Bánhidi kicsit másként, mint máskor.

A mester derékfájdalmaktól szenved, így ezúttal nem csatol a lábára korcsolyacipőt: a csapatorvos Zima Endre és az egyik masszőr, Bogó István társaságában követi az edzést.

És árgus szemekkel figyel – minden mozdulatra.

A sajátjaira is...

A mi történt kérdésre meg rövid választ ad: „Gyorskorcsolyázó voltam én is...”

A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Azt is tőle tudjuk meg, hogy nagyjaink azért kaptak némi feladatot az olimpiai faluban: „Egyéni indulóink kellően le vannak terhelve, ezért nekik a csütörtök másfajta nap volt – átmozgató edzést végeztek, a legfontosabb pedig az volt, hogy kiszellőztessék a fejüket.”

Hogy ez utóbbi pontosan mit takar, azt nem taglalja Bánhidi Ákos, de mert oly sokszor elmondta már, hogy ez a három fiú extraklasszis, és emellett profi versenyző, nyilvánvalóan értették az edzői utasítást.

Pátyolgatásra, bátorításra egyikőjük sem szorul – már hármójuk közül, hiszen Nógrádi hiába fejlődik rohamléptekkel, egyelőre más bánásmódot igényel.

„Nem tartottunk kupaktanácsot, nem volt, és az elődöntő előtt sem lesz kifejezett eligazítás: senkit sem kell arra figyelmeztetni, hogy ez olimpia, buzdítani sem amiatt, hogy mi a tét – mondja Bánhidi.– Bence esete némiképp más, vele eddig is külön foglalkoztunk, hiszen amíg társai jégre léptek már az olimpián, ő két hete csak edz a helyszínen. Ráadásul újonc, így vele biztosan váltok néhány mondatot, mert szeretném segíteni abban, hogy jól kezelje a téthelyzetet. De nem féltem őt: intelligens, a világra nyitott, s fiatal kora ellenére nagyon magas szintű tudással és ismeretanyaggal rendelkező fiú. Amúgy pedig borzasztóan erős srác – remélem, »tettünk bele« annyi munkát az elmúlt hónapokban, amennyire szükség van egy olimpián. Bence a szezon elején kéztörést szenvedett, úgy vágott neki a kvalifikációs világkupa-sorozatnak, hogy kimaradt két heti edzésmunkából, és mindezek után is jól teljesített a vk-viadalokon, pedig a versenyek alatt és között értelemszerűen nem tudtuk őt úgy edzeni, ahogyan otthon szoktuk. Azóta rengeteg gyakorláson van túl, bízom benne, hogy a legfontosabb pillanatokban, s azokban a szituációkban, amelyekben megy az adok-kapok a jégen, képes lesz tartani a lépést az ellenfelekkel.”

Minden tudásunkra és a szerencsére is szükség lesz a továbbjutáshoz, figyelmeztetett Bánhidi Ákos (jobbról a második), a válogatott edzője és menedzsere (Fotó: Árvai Károly)
Minden tudásunkra és a szerencsére is szükség lesz a továbbjutáshoz, figyelmeztetett Bánhidi Ákos (jobbról a második), a válogatott edzője és menedzsere (Fotó: Árvai Károly)

Az edzést a lelátóról követve továbbra is az a benyomásunk, hogy jól van összegyúrva a fiatal fiú: rövidebb beszélgetésre, sőt, viccelődésre is futja – és a társaihoz képest hamarabb le is engedik őt az edzők a jégről.

Bence tesz még egy kört a jégen, kicsit olyan, mintha körbenézne, és az járna a fejében: „Pénteken itt kell megmutatnom!”

Ha ezt gondolta, ha nem, a kijelentéssel vitatkozni nem tudunk, hiszen nagy feladat vár a pénteken jégre lépő férfiváltónkra: az olimpiára nyolc együttes szerzett kvótát, hat képvisel nagyjából egyforma tudást, kettő egy leheletnyivel elmarad tőlük – ez a kettő (Olaszország és Japán) a másik elődöntőbe nyert besorolást (Kína és Kanada mellé)...

Nekünk Dél-Korea, Hollandia és Oroszország jutott.

„Minden tudásunkra és a szerencsére is szükségünk lesz a továbbjutáshoz, mind egyénileg, mind csapatszinten” – jegyzi meg Bánhidi Ákos.

Valóban, döntővel felérő elődöntő ez.

Amelynek úgy vágunk neki, hogy az őszi kvalifikációs világkupa-sorozat mind a négy állomásán érmet szereztek a srácok, s ezt csak azért hangoztatjuk, mert a pjongcsangi elődöntő előtt meg azt konstatálhattuk, hogy a vk-sorozat négy versenyén egyszer sem jutottak be a döntőbe a mieink.

De az elmúlt négy évben Liu Shaolin Sándorék már hozzászokhattak ahhoz, hogy mindig és mindenhol esélyesként lépnek jégre, ez pedig nem béklyót köt a srácok lábára, ellenkezőleg, kifejezetten élvezik az ilyen szituációkat.

Egyébként négy évvel ezelőtt Pjongcsangban a dél-koreaiakkal karöltve abszolváltuk az elődöntőt (másik két ellenfelünk Japán és az Egyesült Államok volt) – a magunk részéről ezzel a forgatókönyvvel ezúttal is kiegyeznénk...

A folytatásról meg majd beszéljünk utána.

NS-SZAKÉRTŐ

Knoch Viktor olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó:
„Nehéz dolga lesz a férfi­váltónak, de az olimpián egyik elődöntő sem könnyű. Mivel Varnyú Alex a váltó ötödik számú tagja, ezért az, hogy koronavírus-fertőzése miatt később csatlakozott a csapathoz, nem annyira befolyásolja a történéseket, mivel egyébként sem lépett volna pályára az elődöntőben. A kérdés inkább az, hogy az olimpiai újonc Nógrádi Bence hogyan bírja majd a nyomást, ha az utolsó, hatodik-hetedik beváltásnál tudja tartani a tempót, azzal teljesíti a feladatát. Jó lenne, ha a fiúk nem maradnának hátul, az utolsó 20-25 körben már a 2-3. helyen kellene korcsolyázniuk, a második hely lenne persze ideális. Azt gondolom, hogy a hollandoknál, oroszoknál feltétlenül erősebbek vagyunk, de Dél-Korea sem számít jobbnak nálunk, papírforma alapján az várható, hogy továbbjutunk. Ha a futam vége gyors, van tempó és van hely, nincs teljesen együtt a négy csapat, az nekünk jó, hiszen, ha szétszakad a mezőny, könnyebb ütközés nélkül előzni. Még az sem nagy baj, ha az utolsó öt kör előtt nem vagyunk túl jó helyen, mert a végén jön másfél körre Krueger John-Henry, aztán ugyanennyire Liu Shaoang, az utolsó kettőre pedig befejező emberként Liu Shaolin Sándor, úgyhogy jó hajrával fel tudunk jönni a végén is.”

Nógrádi Bencét befogadták a társak, és leveszik a válláról a terhet (Fotó: Árvai Károly)
Nógrádi Bencét befogadták a társak, és leveszik a válláról a terhet (Fotó: Árvai Károly)
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA

Nők, 1000 m
12.00:
negyeddöntő, elődöntő, döntő (Jászapáti Petra)
Férfiak, 500 m
12.18:
selejtező (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry)
Férfiak, váltó
13.04:
elődöntő (Magyarország)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik