KOVÁCS ERIKA
2022.02.11 05:06 Frissítve: 2022.02.11 10:15

Téli olimpia: címvédőként csak a döntőbe jutás lehet a cél

Legjobbjaink nélkül edzett a jégen csütörtökön a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott, a Liu testvérek és Krueger John-Henry más feladatot kapott.

A csapat legjobbjai kihagyták a csütörtöki edzést, Nógrádi Bence (balra) és Tiborcz Dániel azonban végig keményen dolgozott (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

NS-VÉLEMÉNY: KOVÁCS ERIKA

Mindent vagy semmit a tét pénteken, hiszen ha férfiváltónknak nem sikerül továbbjutnia az elődöntőből, esély sem marad a hőn áhított (arany)érem megszerzésére. Ez így volt négy éve is, és további hasonlóságot is kereshetünk Pjongcsang és Peking között: például azt, hogy akkor is volt olimpiai újonc a váltóban (kettő is), és ezúttal is van (egy), vagy például azt, és ez a legfontosabb, hogy akkor is a magyar kvartett volt az egyik (arany)éremesélyes, és a mieink ezúttal is ott vannak a legjobbak között.

Srácok, akárcsak ti, a mindent vagy semmiből mi is a mindent akarjuk – még akkor is, ha ez egy olimpia. Ha a falakon és minden máshol látható öt karika folyamatosan eszetekbe juttathatja, hogy ezt a versenyt csak négyévente rendezik meg, ha óhatatlanul feltolulnak a pjongcsangi emlékek.

Ahogy máskor, ezúttal is hallgassatok az edzőitekre: „A csarnokon ugyanolyan a tető, mint bármelyik másikon, a falakon lévő öt darab karikának sincs jelentősége, ne foglalkozzatok vele. Korizzatok úgy, ahogy tudtok, ahogy máskor, ez is csak egy verseny – gyerünk!”

Egy, kettő, három, négy, öt: bár meglepetésként nem ér minket, mivel Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere előzetesen tájékoztatott minket arról, hogy ászaink, vagyis Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry kihagyja a csütörtöki jeges edzést, mégis furcsa látvány tárul elénk a pekingi versenyhelyszínen, ahogy olimpiai újoncunk, a férfiváltó negyedik tagja, Nógrádi Bence végtelen nyugalommal köröz a jégen.

Arcán nyoma sincs az izgalomnak (még...), s az is igaz, hogy amikor iramot fut a pályán, keményen odateszi magát, ám a pihenőkben karba tett kézzel csúszik a jégen.

De nyugalom árad a társakból, mi több, a szakmai stáb minden tagjából is: olajozottan megy a munka, mindenki teszi a dolgát.

Bánhidi kicsit másként, mint máskor.

A mester derékfájdalmaktól szenved, így ezúttal nem csatol a lábára korcsolyacipőt: a csapatorvos Zima Endre és az egyik masszőr, Bogó István társaságában követi az edzést.

És árgus szemekkel figyel – minden mozdulatra.

A sajátjaira is...

A mi történt kérdésre meg rövid választ ad: „Gyorskorcsolyázó voltam én is...”

A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
TUDTA-E?
– Négy évvel ezelőtt Pjongcsangban Magyarország mögött Kína végzett a második, Kanada a harmadik helyen
– Az őszi vk-sorozatban egyetlen kvartett volt, amelyik mindig érmet szerzett: a magyar (egy ezüst és három bronz)
– Egyetlen váltó nyert kétszer, a kanadai
– Az olimpiai elődöntő beosztását a vk-rangsor határozza meg, az egyik futamba az első, negyedik, az ötödik és a nyolcadik kerül, a másikba pedig a második, a harmadik, a hatodik és a hetedik, így a magyar férfiváltónak a dél-koreaiakkal, a hollandokkal és az oroszokkal kell megküzdenie a döntőért – továbbjutást az első két hely ér
– Elődöntős „társaink közül” az őszi vk-sorozatban Dél-Korea egy aranyat és egy ezüstöt, Hollandia egy aranyat szerzett, Oroszország nem nyert érmet
– A magyar csapatban az ősszel Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry mellett Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Jászapáti Péter, Burján Csaba és Varnyú Alex kapott lehetőséget

Azt is tőle tudjuk meg, hogy nagyjaink azért kaptak némi feladatot az olimpiai faluban: „Egyéni indulóink kellően le vannak terhelve, ezért nekik a csütörtök másfajta nap volt – átmozgató edzést végeztek, a legfontosabb pedig az volt, hogy kiszellőztessék a fejüket.”

Hogy ez utóbbi pontosan mit takar, azt nem taglalja Bánhidi Ákos, de mert oly sokszor elmondta már, hogy ez a három fiú extraklasszis, és emellett profi versenyző, nyilvánvalóan értették az edzői utasítást.

Pátyolgatásra, bátorításra egyikőjük sem szorul – már hármójuk közül, hiszen Nógrádi hiába fejlődik rohamléptekkel, egyelőre más bánásmódot igényel.

„Nem tartottunk kupaktanácsot, nem volt, és az elődöntő előtt sem lesz kifejezett eligazítás: senkit sem kell arra figyelmeztetni, hogy ez olimpia, buzdítani sem amiatt, hogy mi a tét – mondja Bánhidi. – Bence esete némiképp más, vele eddig is külön foglalkoztunk, hiszen amíg társai jégre léptek már az olimpián, ő két hete csak edz a helyszínen. Ráadásul újonc, így vele biztosan váltok néhány mondatot, mert szeretném segíteni abban, hogy jól kezelje a téthelyzetet. De nem féltem őt: intelligens, a világra nyitott, s fiatal kora ellenére nagyon magas szintű tudással és ismeretanyaggal rendelkező fiú. Amúgy pedig borzasztóan erős srác – remélem, »tettünk bele« annyi munkát az elmúlt hónapokban, amennyire szükség van egy olimpián. Bence a szezon elején kéztörést szenvedett, úgy vágott neki a kvalifikációs világkupa-sorozatnak, hogy kimaradt két heti edzésmunkából, és mindezek után is jól teljesített a vk-viadalokon, pedig a versenyek alatt és között értelemszerűen nem tudtuk őt úgy edzeni, ahogyan otthon szoktuk. Azóta rengeteg gyakorláson van túl, bízom benne, hogy a legfontosabb pillanatokban, s azokban a szituációkban, amelyekben megy az adok-kapok a jégen, képes lesz tartani a lépést az ellenfelekkel.”

Minden tudásunkra és a szerencsére is szükség lesz a továbbjutáshoz, figyelmeztetett Bánhidi Ákos (jobbról a második), a válogatott edzője és menedzsere (Fotó: Árvai Károly)
VARNYÚ ALEX PEKINGBEN IS NEGATÍV

Szerdán repülőre szállt, csütörtökön, pekingi idő szerint késő délután pedig meg is érkezett az olimpia helyszínére Varnyú Alex – mint ismert, két és fél hete lett otthon pozitív a koronavírustesztje, jókora késéssel utazhatott a társai után.

„Szerencsére már ideges sem vagyok, az elmúlt napok után csak jobb jöhet” – mondta a Nemzeti Sportnak Varnyú, aki néhány órán keresztül kénytelen volt a szobájában üldögélni, majd amikor megkapta az értesítést arról, hogy negatív lett a pekingi reptéren elvégzett tesztje, csatlakozott társaihoz.

Az edzést a lelátóról követve továbbra is az a benyomásunk, hogy jól van összegyúrva a fiatal fiú: rövidebb beszélgetésre, sőt, viccelődésre is futja – és a társaihoz képest hamarabb le is engedik őt az edzők a jégről.

Bence tesz még egy kört a jégen, kicsit olyan, mintha körbenézne, és az járna a fejében: „Pénteken itt kell megmutatnom!”

Ha ezt gondolta, ha nem, a kijelentéssel vitatkozni nem tudunk, hiszen nagy feladat vár a pénteken jégre lépő férfiváltónkra: az olimpiára nyolc együttes szerzett kvótát, hat képvisel nagyjából egyforma tudást, kettő egy leheletnyivel elmarad tőlük – ez a kettő (Olaszország és Japán) a másik elődöntőbe nyert besorolást (Kína és Kanada mellé)...

Nekünk Dél-Korea, Hollandia és Oroszország jutott.

„Minden tudásunkra és a szerencsére is szükségünk lesz a továbbjutáshoz, mind egyénileg, mind csapatszinten” – jegyzi meg Bánhidi Ákos.

Valóban, döntővel felérő elődöntő ez.

Amelynek úgy vágunk neki, hogy az őszi kvalifikációs világkupa-sorozat mind a négy állomásán érmet szereztek a srácok, s ezt csak azért hangoztatjuk, mert a pjongcsangi elődöntő előtt meg azt konstatálhattuk, hogy a vk-sorozat négy versenyén egyszer sem jutottak be a döntőbe a mieink.

De az elmúlt négy évben Liu Shaolin Sándorék már hozzászokhattak ahhoz, hogy mindig és mindenhol esélyesként lépnek jégre, ez pedig nem béklyót köt a srácok lábára, ellenkezőleg, kifejezetten élvezik az ilyen szituációkat.

Egyébként négy évvel ezelőtt Pjongcsangban a dél-koreaiakkal karöltve abszolváltuk az elődöntőt (másik két ellenfelünk Japán és az Egyesült Államok volt) – a magunk részéről ezzel a forgatókönyvvel ezúttal is kiegyeznénk...

A folytatásról meg majd beszéljünk utána.

A VÁLTÓ MELLETT EGYÉNI SZÁMOKAT IS RENDEZNEK PÉNTEKEN

Mi, magyarok persze a férfiváltók elődöntőit figyeljük leginkább pénteken, ám mellette egyéni számokat is rendeznek Pekingben – a program magyar idő szerint 11 órakor kezdődik.

A férfiaknál az 500 méteres táv előfutamaira kerül sor: bár a jég csúszik, és a sprinttávon tényleg minden megtörténik, mégis kijelenthetjük, hogy a három egyéni indulónknak kötelező a továbblépés, úgy kiváltképp, hogy a Liu testvérek az egyes pozícióból rajtolnak, s bár Krueger John-Henrynek a kettes rajthely jut pénteken, neki sem megoldhatatlan a feladat.

A hölgyek 1000 méteres negyeddöntőjében pedig felesleges latolgatni, hiszen egytől egyig kiváló korcsolyázók jutottak a legjobb húsz közé – köztük van a szerdai selejtezőben egyéni és országos csúcsot futó Jászapáti Petra, aki a négyes pályáról rajtolva kísérelheti meg az elődöntőbe jutást.

NS-SZAKÉRTŐ

Knoch Viktor olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó:
„Nehéz dolga lesz a férfi­váltónak, de az olimpián egyik elődöntő sem könnyű. Mivel Varnyú Alex a váltó ötödik számú tagja, ezért az, hogy koronavírus-fertőzése miatt később csatlakozott a csapathoz, nem annyira befolyásolja a történéseket, mivel egyébként sem lépett volna pályára az elődöntőben. A kérdés inkább az, hogy az olimpiai újonc Nógrádi Bence hogyan bírja majd a nyomást, ha az utolsó, hatodik-hetedik beváltásnál tudja tartani a tempót, azzal teljesíti a feladatát. Jó lenne, ha a fiúk nem maradnának hátul, az utolsó 20-25 körben már a 2-3. helyen kellene korcsolyázniuk, a második hely lenne persze ideális. Azt gondolom, hogy a hollandoknál, oroszoknál feltétlenül erősebbek vagyunk, de Dél-Korea sem számít jobbnak nálunk, papírforma alapján az várható, hogy továbbjutunk. Ha a futam vége gyors, van tempó és van hely, nincs teljesen együtt a négy csapat, az nekünk jó, hiszen, ha szétszakad a mezőny, könnyebb ütközés nélkül előzni. Még az sem nagy baj, ha az utolsó öt kör előtt nem vagyunk túl jó helyen, mert a végén jön másfél körre Krueger John-Henry, aztán ugyanennyire Liu Shaoang, az utolsó kettőre pedig befejező emberként Liu Shaolin Sándor, úgyhogy jó hajrával fel tudunk jönni a végén is.”

NÓGRÁDI BENCE: NINCS MESE, MEG KELL CSINÁLNI! 
Nógrádi Bencét befogadták a társak, és leveszik a válláról a terhet (Fotó: Árvai Károly)

Már több mint két hete Pekingben van, de csak pénteken lép először jégre Nógrádi Bence – a címvédő férfiváltó tagjaként.

– A nagy pillanat kapujában áll, tizenkilenc évesen a magyar férfiváltó tagjaként lép jégre pénteken Pekingben – izgul?
– Az elmúlt hónapokban arra döbbentem rá, hogy a váltóversenyek előtt egyáltalán nem izgulok annyira, mint az egyéni számok előtt – válaszolta Nógrádi Bence, az FTC fiatal tehetsége, aki a szezon elején verekedte be magát a férfiváltóba, ahonnan azóta tulajdonképpen kirobbanthatatlan. – Azt hiszem, ez azért van, mert a társaim leveszik a vállamról a terhet, és megnyugtat az is, hogy tudom, mekkora klasszisokkal futok egy csapatban.

– Az ember azt hinné, éppen ez utóbbi miatt remeghet a lába.
– Azt nem mondom, hogy nincs rajtam felelősség amiatt, hogy el ne rontsak valamit a jégen, de ezek a srácok befogadtak maguk közé, támogatnak, és igazán jó fejek – akkor sincs balhé, ha elszúrok valamit.

– Mennyi időbe telt, míg felfogta, mekkorát lépett előre ebben az idényben? Először a kvalifikációs világkupa-sorozatra utazó csapatba küzdötte be magát, majd azokon a versenyeken meg az edzéseken kivívta az olimpiai indulás jogát.
– Ez a szezon eddig olyan volt nekem, mint egy álom. Nem emlékszem minden pillanatára, kiestek részek menet közben: annyira hihetetlen volt sokszor mindaz, ami velem és körülöttem történik. Néha csak azt vettem észre, hogy már megint repülőgépen ülök, már megint csinálunk valami nagyon fontosat, és már megint érem kerül a nyakamba. Aztán az előző néhány napban arra is ráeszméltem, hogy hol is vagyok most...

– A társai mindhárom napon jégre léptek, beleszagoltak az olimpia hangulatába, ön viszont legkorábban pénteken teheti meg először – nagyon nehéz volt várakozni a bemutatkozásra?
– Azt hiszem, e tekintetben a járványhelyzet kivételesen segít engem. Felkészültem, de sokkal könnyebb úgy jégre lépni életemben először egy olimpián, hogy alig van néző a lelátókon, hiszen nem lesz olyan felfokozott hangulat a csarnokban, mint más nagy versenyeken volt korábban.

– Nehéz elődöntő vár a csapatra – Dél-Korea, Oroszország és Hollandia a világ legjobbjaihoz tartozik.
– Egész évben ilyen elődöntőkben futottunk a világkupaversenyeken, vagyis hozzászoktunk az erős futamokhoz, de azt is tudom, hogy ez olimpia, hogy itt minden más. Nincs mese, meg kell csinálni!

– Van valami rituáléja a váltónak a jégre lépés előtt?
– Különösebb nincsen. A pacsi persze nem maradhat el, és én mindig kapok néhány biztató szót pluszban a srácoktól.

– És önnek?
– Minden jégre lépés előtt zenét hallgatok, és irgalmatlan mennyiségű koffeint fogyasztok.

– Remélhetőleg lesz alkalmunk szépen lassan megismeri Nógrádi Bencét. Azt azért árulja el, hogyan jött az életébe a rövid pályás gyorskorcsolya?
– Néhány évig görkorcsolyáztam, az edzőm Tutrai Tamás volt, akit sokan korábban rövid pályás gyorskorcsolyázóként ismerhettek. Ő találta ki, hogy télen menjünk jégre, nyáron maradjunk a betonon – csak aztán annyira megtetszett mindenkinek a jég, hogy átszoktunk oda. Az utánpótláskeretbe elég későn kerültem be, mások több évet töltöttek el ott.

– De már jó ideje a felnőtt olimpiai keretet erősíti. Miután kiderült, hogy utazhat Pekingbe, sokat álmodozott róla?
– Ó, elmondani sem tudom, mennyit! Az a típusú versenyző vagyok, aki jobban szeret lépésről lépésre, vagyis feladatról feladatra haladni, de a nagy álmodozások közepette előfordult már, hogy kicsit előreszaladtam, ilyenkor mindig visszarángattam magam, mondván, először csak az elődöntőre szabad figyelni – azért nem olyan könnyű ám az olimpia kapcsán nem álmodozni...

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA

Nők, 1000 m
12.00:
negyeddöntő, elődöntő, döntő (Jászapáti Petra)
Férfiak, 500 m
12.18:
selejtező (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry)
Férfiak, váltó
13.04:
elődöntő (Magyarország)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

2022.11.16 16:18:57

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ötös fogatot nem ők, nem a Liu fiúk bontották meg.

2022.11.09 13:52:38

Téli sportok nemzetisport.hu

15 évesen olimpiai érmet nyert, ám élete nagy álma beteljesülésére újabb 12 évet kellett várnia.

2022.10.15 20:35:39

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem mondani akarja, hogy bajnok, hanem mutatni.